Gök tanrı inancı terimi ile hayatın birçok alanında karşılaşmanız mümkün olmaktadır. Peki,  Gök tanrı inancı nedir, özellikleri nelerdir? Tengricilik ne demek?  İşte detaylar...

GÖK TANRI İNANCI NEDİR?

Gök Tanrı inancı, Orta Asya'da yaşayan Türklerin ve Moğolların geleneksel dini inancıdır. Bu inanç, evrenin tek tanrısı Tengri'ye dayanır. Tengri, gökyüzünü, dünyayı ve her şeyi yaratan, her şeyi gören ve her şeye gücü yeten bir varlık olarak kabul edilir.

Screenshot 4 8

Gök Tanrı İnancının Özellikleri Nelerdir?

Gök Tanrı inancında, doğa ve tinlere saygı duyulur. Doğadaki her şeyin yaratıcıdan insanlara bir hediye ve kutsal olduğuna inanılır.

Gök Tanrı inancında, göğün ve yer altının yedi katı olduğuna, her katta çeşitli tinlerin var olduğuna inanılır. Bu tinler, insanların yaşamını etkileyebilir. Bu yüzden, insanlar kendilerini gök ata Tengri, toprak ana Ötüken ve insanları koruyan atalarının tinleri arasında güven sezip onlara ve diğer doğa tinlerine yalvarırlar.

F00 B T P Ihj K3 L Q Om

Plastik geri dönüşüm ödülleri sahiplerini buldu Plastik geri dönüşüm ödülleri sahiplerini buldu

Gök Tanrı inancında, büyük dağların, ağaçların ve kimi göllerin güçlü tinleri barındırdıklarına inanılır. Bu nedenle, insanlar yalvarmalarını bazen bu nesnelere yönelterek yaparlar. Ancak, bu nesneler tanrı kabul edilmez. Sadece onun yeryüzündeki varlığının bir göstergesidir.

Gök Tanrı inancında, dünyanın dengede tutulması gerektiğine inanılır. Eğer bu denge, kötü tinlerin saldırısı veya bir yıkımdan dolayı bozulursa, bir kamın yardımı ya da Tengri’ye verilen bir adak ile yeniden düzene sokulması gerekir.

Gök Tanrı inancında, ölüm sonrası yaşam inancı da vardır. İnsanlar öldükten sonra, ruhlarının göğe veya yer altına gideceğine inanırlar. Bu, kişinin yaşamındaki davranışlarına ve törelere uygunluğuna bağlıdır.

Tengricilik Ne Demek?

 Tengricilik, Gök Tanrı inancı olarak da ifade edilebilmektedir. Eski Türkler ve Moğollar tarafından yaygın olarak inanılmakta olan inanç olarak bilinmektedir. Tengri kelimesi eski Türkçe kaynaklara göre Tanrı anlamına gelmektedir. Tengricilik, Orta Asya'da yaygın olarak inanılmakta olan dini bir inanç olarak ifade edilebilir. 

Kaynak: Haber Merkezi