Avrupa Birliği ülkeleri, teknik aksaklıklar nedeniyle defalarca ertelenen Giriş/Çıkış Sistemi (EES) için anlaşmaya vardı. Yeni dijital sınır kontrol sistemi, sonbaharda aşamalı olarak devreye girecek.

Vize Nasil Alinir

AB, Giriş/Çıkış Sistemi için kademeli geçişe onay verdi

Brüksel’de toplanan içişleri bakanları, üye devletlere iki seçenek sundu: Yeni sistemi tek seferde başlatmak veya altı aylık geçiş süreci ile kademeli olarak uygulamak. Ancak geçiş dönemi sonunda, tüm sınır kapılarında EES kayıtlarının zorunlu olması bekleniyor.

AB Konseyi dönem başkanı Polonya, Avrupa Parlamentosu ile müzakerelere öncülük edecek. Polonya İçişleri ve İdare Bakanı Tomasz Siemoniak, sürecin Ekim ayına kadar tamamlanmasını hedeflediklerini belirtti.

Schengen Vizesi

Giriş/Çıkış Sistemi (EES) nedir?

EES, AB dış sınır kontrollerini dijitalleştiren bir sistemdir. 2016 yılında planlanan ancak birçok kez ertelenen reformun temel amacı, pasaport damgalama işlemini kaldırarak biyometrik kayda geçmek.

Bu sistem, AB vatandaşı olmayan ziyaretçileri kapsıyor. 180 gün içinde en fazla 90 gün kalma hakkına sahip olan ziyaretçiler, girişte biyometrik veri kaydı yaptırmak zorunda olacak. Pasaportlarını ibraz eden yolcuların yüz fotoğrafları çekilecek ve parmak izleri taranacak.

Tarihi Şadalak Köyü baraj suyu çekilince ortaya çıktı! Tarihi Şadalak Köyü baraj suyu çekilince ortaya çıktı!

Birleşik Krallık Vize (2)

Yeni sistem, vize süresini aşanları ve kimlik sahtekarlığını tespit etmeyi kolaylaştıracak. Schengen Bölgesi'nde İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre de dahil olmak üzere çoğu ülke bu sistemi uygulayacak. Ancak Güney Kıbrıs ve İrlanda, pasaport damgalamaya devam edecek.

Kaynak: Haber Merkezi