Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş'ın açıklamalarına göre, memur maaşlarındaki zamdan etkilenen evde bakım maaşları, yüzde 49,25'lik bir artışla ödenmeye başlanacak. Şubat ayında hesaplanan ve 15 Şubat tarihinden itibaren yatırılması beklenen evde bakım maaşları için vatandaşlar, e-Devlet ve SMS yöntemleriyle detaylı sorgulamalar yapabilecekler.

Evde Bakım Maası (2)

1. Evde Bakım Maaşı Ne Zaman Yatacak? 14 Şubat tarihli güncel bilgilere göre, evde bakım maaşı zam sonrası Şubat ayında ödenecek. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, zamlı evde bakım maaşlarının Şubat ayından itibaren hak sahiplerinin hesaplarına yatırılacağını belirtti.

2. Evde Bakım Maaşı Zamları Memur maaşlarına yapılan zamın ardından evde bakım maaşları da yüzde 49,25 oranında artırıldı. Bu kapsamda, 5000 TL’den 7608 TL’ye yükselen evde bakım maaşları, hak sahiplerinin hesaplarına yatırılacak.

İngiltere ve ABD pasaportları neden güç kaybediyor! İngiltere ve ABD pasaportları neden güç kaybediyor!

3. Evde Bakım Maaşı Yatan İller Listesi 14 Şubat itibarıyla evde bakım maaşı henüz yatmadı. Ancak ödemeler her ayın 15'inden itibaren başlar ve ayın sonuna kadar devam eder. Şubat ayı evde bakım maaşı ödemelerinin 15 Şubat tarihinde başlaması bekleniyor.

4. Maaş Sorgulama İşlemleri Evde bakım maaşı sorgulama işlemleri için vatandaşlar, e-Devlet sayfasını kullanabilirler. "Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama" sayfasından şifre ve TC kimlik numarası ile evde bakım maaşı detayları öğrenilebilir. Ayrıca, cep telefonlarından BAKIYE yazıp 4747'ye mesaj atarak da evde bakım parası sorgulaması yapılabilmektedir.

EVDE BAKIM MAAŞI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ

5. Evde Bakım Maaşı Kimlere Verilir? Evde bakım maaşı, ağır engelli raporu olan, temel ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayan vatandaşlara yöneliktir. Bu ihtiyaçlar; tuvalet, beslenme, giyinme, temizlik, merdiven inip çıkma gibi günlük aktiviteleri içerir.

6. Evde Bakım Maaşı Başvurusu Evde bakım maaşı başvurusu, engelli kişinin ikamet ettiği yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl veya İlçe Müdürlüklerine yapılarak alınır. Başvuru için gelir kriterlerinin uygun olması, bakıma muhtaçlık kriteri, ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporu gibi bilgiler incelenir.

7. Maaş Zam Miktarları Ocak ayı memur maaş katsayısı düzenlemesiyle birlikte evde bakım maaşlarına yapılan zamlar, engelli ve yaşlı vatandaşlara yapılan ödemeleri artırdı. Bu çerçevede yaşlı aylığı 2.348 TL'den 3.504 TL'ye yükselirken, engelli aylıkları da belirli oranlarda artış gösterdi.

8. Ayrıca Yapılan Duyuru Bakan Mahinur Özdemir Göktaş, Şubat ayına ilişkin toplam 6,3 milyar TL tutarındaki yaşlı aylığı ve engelli aylıklarının hesaplara yatırıldığını açıkladı. Bu ödemelerin engelli ve yaşlı vatandaşlara hayırlı olması temennisiyle açıklama yaptı.

Kaynak: HABER MERKEZİ