TÜİK verilerine göre, enflasyon martta aylık bazda yüzde 2,29 artarken yıllık bazda yüzde 50,51 oldu. Mart ayı enflasyon rakamları ile beraber 3 aylık memur enflasyon farkı da ortaya çıkmış oldu.

6 AYLIK EMEKLİ ZAMMI İÇİN 3 ENFLASYON VERİSİ KALDI 
SSK ve Bağ-Kur emekli zammı Nisan, Mayıs ve Haziran ayı enflasyon oranı açıklaması sonrası kesinlik kazanacak. Emekli maaşları Ocak ve Temmuz dönemi olmak üzere her yıl 2 defa 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alıyor.

MEMURLAR ENFLASYON FARKI VE TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI ALIYOR 
Memur ve memur emeklisi enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı toplamı kadar yılda 2 kez zam alıyor. Enflasyon farkı, bir önceki dönemde verilen toplu sözleşme zammı üzerinde 6 aylık enflasyon kadar oluyor.
Ocak 2023 döneminde memur ve memur emeklisi için toplu sözleşme zammı yüzde 8 olarak belirlenmişti. Temmuz 2023 dönemi için toplu sözleşme zammı yüzde 6 oldu. Yani yüzde 8'in üzerindeki 6 aylık enflasyon oranına yeni yüzde 6'lık toplu sözleşme zammı eklenerek Temmuz zammı belirlenecek. Bu rakamlara refah payı dahil değil.

3 AYLIK ENFLASYON FARKI 
Memur ve memur emeklilerinin maaş zammı, her yıl iki kez toplu sözleşme zammına ek olarak 6 aylık enflasyon farkıyla belirleniyor. Memurlar üç aylık rakamlar doğrultusunda yüzde 4,52 (memur ve memur emeklileri son olarak yüzde 8 sözleşme zammı almıştı, bu oranı aşan fark kadar maaşlara zam yansıtılacak.) enflasyon farkı alma hakkı kazandılar.
SSK ve Bağ-Kur emeklileri de 6 ayda bir zam alıyor. Emeklilerin zam oranı ise 6 aylık enflasyona göre belirleniyor. SSK ve Bağkur emeklilerinin 3 aylık zammı yüzde 12,52 oldu.

3 AYLIK FARKLARLA ZAM KESİNLEŞTİ 
Açıklanacak Nisan, Mayıs ve Haziran ayı enflasyon rakamları sonrası bu zam oranları artacak. Yani bundan sonra enflasyon Temmuz ayına kadar sıfır çıksa bile bu zam oranları kesinleşmiş oldu.

OCAK 2023 DÖNEMİNDE GELİRLER REFAH PAYI İLE ARTTI 
Bu yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla Ocak döneminde maaşlara rekor düzeyde refah payı yansıtıldı. Normalde SSK ve Bağ-Kur emeklisi zam oranı Ocak döneminde yüzde 15,40 olurken bu rakam memur ve memur emeklisi için yüzde 16,48 oldu. Erdoğan emekli ve memur zamlarının yüzde 30'a yükseltiğini açıkladı. Böylece SSK ve Bağ-Kur emekisi yüzde 14,6, memur ve memur emeklisi de yüzde 13,52 maaşlarına refah payı artışı aldı.

TEMMUZ DÖNEMİ İÇİN DE REFAH PAYI GÜNDEMDE 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı Temmuz döneminde yapılacak maaş artışları için çalışmalara şimdiden başladı. Emekli ve memurlar için refah payı artışı masada yer alırken, memurların Temmuz 2023 döneminde yüzde 6 düzeyinde düşük kalan toplu sözleşme zammının da iyileştirilmesi gündemde yer alıyor.
 

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 7500 TL OLDU 
En düşük emekli maaşı 2 bin lira artışla 7 bin 500 liraya yükseltildi. Zamlı maaşların bu ay ödenmesi bekleniyor.

Haber Merkezi

Editör: Nisa K.