Dünya’da ve ülkemizde ardı ardına doğal afetler yaşanıyor. Yangın, sel, hortum.. Bir yandan pandemi. Kısır bir döngünün içerisindeyiz sanki. Dün, Van Valiliği, Edremit ilçesinde akşam saatlerinde meydana gelebilecek sele karşı vatandaşları uyardı ve Van'ın Başkale ilçesinde 3 gündür aralıklarla süren sağanak sele neden oldu. Birçok ev ve iş yerini su bastı. Van-Hakkari kara yolu sel ve heyelan nedeniyle ulaşıma kapandı.

Yine AFAD’ın sitesini inceledim ve ‘sel sırasında yapılması gerekenler’ başlıklı yazıyı okudum sizlerle de paylaşmakta fayda var. 

‘’Pencere ve kapıları korumak için taşınabilir engeller yerleştirilebilir.

Suyla sürüklenen enkazın yönünü kum torbalarıyla değiştirerek konutumuzdan uzak tutabiliriz.

Bazı durumlarda bütün kapıları açarak suyun binanın içinden akmasına izin vermek çok daha iyidir; böylece su basıncının yapının taşıyıcı sistemine zarar vermesi önlenebilir.

Su yatağı ve çukur bölgeler hemen terk edilmelidir.

Sel bölgesini hemen terk ederek yüksek ve güvenli bölgelere gitmeli ancak asla sudan karşıdan karşıya geçmeye çalışılmamalıdır, çünkü su aniden derinleşebilir.

Elektrik kaynaklarından uzak durulmalıdır, elektrik çarpabilir!...

Özellikle geceleri, selin tehlikelerini görmek güçleşeceğinden daha dikkatli olunmalıdır.

Selden ölümlerin çoğu sel sularına girilmesinden kaynaklanmaktadır. Çünkü ayak bileğimize kadar olan sel suyu bizi; dizimize kadar olan sel suları ise otomobillerimizi sürükleyip götürebilir. SELDEN KAÇMAK İÇİN SEL SULARINA KESİNLİKLE GİRMEYİNİZ!…

Sel suları ayrıca kanalizasyon ve zehirli kimyasal maddeler de içerirler. Çocukların sel suları ile oynamasına müsaade edilmemelidir.

Konutu terk ederken elektrik ve su vanaları kapatılmalıdır.

Sel sırasında elektrikleriniz kesilebilir. Binada gaz sızıntısı olduğunu düşünüyorsanız, herhangi bir elektrikli alet ve ışık kullanmayın. Işığa ihtiyacınız olduğunda pilli fener kullanın.

Evinizdeki küvet ve bidonları şebeke suyunun kirlenme ihtimaline karşı temiz su ile doldurunuz. SEL SIRASINDA ARAÇ İÇİNDEYSENİZ;

Asla su ile kaplı yoldan gitmeye çalışılmamalıdır. Ani sellerin meydana getirdiği ölümlerin yarısı araç içindedir. -Asla sel sularının bulunduğu bölgelerde araç kullanmayınız.-

Araçta herhangi bir arıza oluştuysa hemen terk edilerek yüksek bir yere çıkılmalıdır. Yollar akan sular tarafından doldurulacağı için eğer araç 60cm yükseklikteki hareket eden suda kalmışsa su onu kaldırıp sürükleyebilecektir.’’