Seyreltme elmaları tarlada kaldı

Bu yıl bahçesinden 70 ila 100 ton arasında elma hasadı beklediğini belirten Aymaz, özellikle işçilik maliyetlerinin üreticiyi zorladığını ifade etti.

Seyreltme döneminde elde edilen elmaların işçilik maliyetini karşılamadığını belirten Aymaz, “Geçen yıl 6 lira olan seyreltme elması bu yıl 3 liraya düştü. İşçi yevmiyesi erkeklerde 2 bin, kadınlarda ise bin 500 lira. Bu fiyatlarla seyreltme elması işçiliğin maliyetini kurtarmadığı için tarlada kaldı” dedi.

“Maliyetler yüzde 100 arttı”

Gübre, mazot, ilaç ve işçilik başta olmak üzere üretim giderlerinin arttığını dile getiren Aymaz, buna karşılık elma fiyatlarının üreticinin beklentisini karşılamadığını söyledi.

Aymaz, geçen yıl yaklaşık 40 lira seviyesinde olan elmanın bu yıl 20-25 lira bandında kaldığını, ıskarta elmanın fiyatının ise 11-12 liradan yaklaşık 4 liraya gerilediğini belirtti.

Maliyetlerin yüzde 100 arttığını savunan Aymaz, bu yıl 70-100 ton arasında ürün beklediğini ve hasat edilecek ürünün üretim maliyetini karşılamasının dahi üretici açısından önemli bir yük olduğunu ifade etti.

Üretici farklı ürünlere yöneliyor

Çivril’de elma bahçelerinin giderek azaldığını belirten Aymaz, üreticilerin maliyeti daha düşük ürünlere yöneldiğini söyledi.

SPK, kredili sermaye piyasası işlemlerindeki tedbiri uzattı
SPK, kredili sermaye piyasası işlemlerindeki tedbiri uzattı
İçeriği Görüntüle

Aymaz, “Çivril için ekonomik kayıp yılı yaşıyoruz. Üretici kazanamıyor. Marketlerde elma 140 liraya kadar çıkıyor. Devlet bunun neresinde, kim neyi denetliyor? Çiftçi artık masrafsız ürüne yöneliyor” ifadelerini kullandı.

Gübre, mazot, ilaç ve işçilik giderleri nedeniyle bazı üreticilerin arpa, buğday, kayısı ve şeftali gibi farklı ürünlere yönelmeye başladığını belirten Aymaz, elma üretimindeki maliyet baskısının bölgede üretim tercihlerini değiştirdiğini dile getirdi.

Kaynak: İHA