Tarihte bugün Türkiye’nin en ünlü ney ustalarından Neyzen Aka Gündüz Kutbay’ın hayata veda ettiği gün. Neyzen Aka, 1934 yılında doğmuş, orta öğrenimi Eyüp’te okumuştur ancak okulu bitirmeden bırakmıştır. Bunun üzerine ailesi Aka’yı kundura atölyesine gönderir. Kunduracı İsmail Ustanın oğlu Bahaeddin Bey’in Aka Gündüz’e ısrarları sonucunda Aka, Eyüp Musiki Cemiyeti’ne gider. 1953 yılında sanat yaşamı Gavsi Baykara aracılığıyla başlar. 3 yıl boyunca Üsküdar Musiki Cemiyeti’nde Gavsi Baykara’dan ders alır. 

Radife Erten tarafından kurulan koroya katılır ve kendini daha da geliştirir Aka Gündüz.1960’da İstanbul Radyosu’nun ney sınavlarına katılır. Sınavda başarı elde ettikten sonra neyzen olarak göreve başlar.

Devam eden yıllarda İstanbul Devlet Konservatuvarı’nda hocalık görevi yapar. Şeb-i Arüs törenlerinde Neyzenbaşlık görevine layık görülür ki bu görev bir neyzen için çok önemli bir noktadır. Pek çok usta sanatçı ile çeşitli organizasyonlarda görev aldı.  Gündüz Kutbay ayrıca caz topluluklarına da katılarak çeşitli çalışmalara öncülük etmiştir

Dem seslerdeki başarısı günümüzde bile yeni nesil neyzenlere ilham kaynağıdır. Ki hala o sesler çıkarılamamaktadır.  Ney ustalarının söylediklerine göre, Aka Gündüz’ün başarısına son dönem neyzenlerinden pek azı erişebilmiştir. Kendine özgü vakur ve mütevekkil bir tavra sahipti kendisi. 1979 yılında bugün bir radyo programının kaydı sırasında hayata veda etti. Aka Gündüz’ün kabristanı Zincirlikuyu mezarlığındadır. Katkıda bulunduğu eserlere örnek olarak Mevlana Dede Efendi Saba Ayini (CD) – Kani Karaca (1966) verilebilir.

İHA