Türkiye’de siyaset son yıllarda kutuplaşsa da son günlerde “birlikte yönetim” adına olumlu gelişmeler de yaşanıyor. Bunun son örneği Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) meselesinde görüldü. Bir süredir Cumhuriyet Halk Parti’li belediyeler, TBB yardımlarının belediyelere adil dağıtılmadığını savunuyordu. 

Yerel seçimlerin ardından 11 büyükşehir belediyesinin yönetimini alan CHP, “Yardımlar adil dağıtılana kadar hiçbir belediye başkanı, TBB toplantılarına katılmayacak” açıklaması yapmıştı. CHP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da, Ocak ayında TBB’nin üç yıldır denetlenmediği gerekçesiyle Sayıştay’ı ziyaret etmişti. 

Bu noktada geçtiğimiz günlerde önemli bir toplantı gerçekleştirildi. Fatma Şahin başkanlığındaki toplantıya TBB Encümen Üyesi olan CHP’li İstanbul Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Ankara Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, İzmir Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ile Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt katılmıştı. Toplantı ile ilgili açıklama yapan Fatma Şahin, CHP’nin kaynakların adil dağıtılmadığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Şahin yine de CHP’de taleplerini içeren bir liste beklediklerini ve bu taleplerin karşılanacağını açıkladı. Şahin’in açıklamasında önemli de bir sözü vardı: “Ben de ‘Zaten tepede kutuplaşma var, yerelde demokrasi çalışsın’ dedim.” Meselelerin çözülmesi adına önemli bir yaklaşımdı. 

Şahin açıklamasında şu ifadeleri de kullandı: “Encümen üyelerimize ‘listenizi verin, hemen karşılayalım’ dedik, onlar da şimdi ihtiyaç listesini hazırlayıp bize gönderiyorlar. Liste geldiğinde bütçe oranında DMO’dan talepleri karşılayacağız. Esas sorun iş makinesi konusundaydı. Onu çözüyoruz.”

Şimdi CHP’li belediyeler, taleplerini içeren listeyi Türkiye Belediyeler Birliğine gönderiyor. Önümüzdeki günlerde de sorunun çözülmesi bekleniyor. Yerel yönetimlerde elbette siyaset yapılacaktır ancak vatandaşın mağdur olmaması, hizmetlerin aksamaması adına da uzlaşı sağlanması büyük önem taşıyor. Türkiye Belediyeler Birliği yardımlarına ilişkin yaşanan krizde de uzlaşının önemi bir kez daha ortaya çıkmış oldu.