Haber: Türkan Çatal Yıldız

Tam 103 yıl önce Cumhuriyete giden yolda kurtuluş destanın başlangıcı olan 19 Mayıs 1919, Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı salgının gölgesinde de olsa yurdun dört bir yanında gerekli önlem ve tedbirler alınarak büyük bir coşkuyla kutlandı. Destansı mücadelenin ilk adımının 103. yıldönümünde, törenlerin ilk adresi ise Anıtkabir oldu.

19 Mayıs 1919 Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıktığı tarih olan Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı bu yıl korona virüs tedbir ve önlemleri çerçevesinde kutlandı.

“TÜRK GENÇLİĞİNİN POTANSİYELİNE GÜVENİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.

"İstikbalin umudu, aydınlık yarınların teminatı" gençlerin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Gazi Mustafa Kemal'in Türk gençliğine armağan ettiği 19 Mayıs, milletimizin azim ve bağımsızlık aşkının dünyana ilan edildiği, içimizdeki direniş ruhunun yeniden canlandığı bir tarihtir." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 19 Mayıs 1919'da Türk milletinin sömürgeci işgal kuvvetlerine karşı bir ve beraber olarak ayağa kalktığını, son ve ebedi devlet olan Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu için topyekûn bir mücadeleye girişerek destansı kahramanlıklar sergilediğini, nihayetinde kutlu bir zafere eriştiğini anımsattı.

Bugün de tarihten aldıkları güç ve bağımsızlık ruhuyla geleceğe yürüdüklerini, Türkiye'nin kalkınmasını ve büyümesini engellemek isteyenlere karşı amansız bir mücadele verdiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Büyük ve güçlü Türkiye'yi inşa etme heyecanımızı sürekli canlı tutarken, bu yolda en önemli imkânımız olarak gördüğümüz gençlerimizi her alanda destekliyor, onlara fırsatlar sunuyoruz. Ülkemiz geliştikçe elbette gençlerimiz için daha çok imkân ve fırsat da beraberinde gelecektir. Millî şuur ve karakter sahibi gençlerimiz için tüm gücümüzle çalışıyor, Türk gençliğinin potansiyeline güveniyoruz. Ulusal, bölgesel ve küresel gelişmeler karşısında Türk gençlerinin ortaya koyduğu vizyon ve gayret, ülkemizin geleceği adına umudumuzu tazelememize vesile oluyor. Türkiye'de eğitimden spora, güvenlikten siyasete, ticaretten sanata kadar her alanda gençlerimizi ön safta görmekle iftihar ediyoruz. Ülkemizin 2023 hedefleri ve 2053 vizyonunu hayata geçirmek için gençlerimizle birlikte yol yürümeyi sürdüreceğiz. Bu düşüncelerle, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını tekrar kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere Kurtuluş Savaşı'mızın bütün kahramanlarını saygıyla anıyorum."

“19 MAYIS 1919'DAKİ TAM BAĞIMSIZLIK RUHU, BUGÜN DE DİPDİRİ AYAKTADIR”

“Gazi Mustafa Kemal liderliğinde teşkilatlanan milletimizin "Ya İstiklal Ya Ölüm!" diyerek 19 Mayıs 1919'da, Samsun'dan başlattığı kutlu mücadelenin 103'ncü yıl dönümünü idrak ediyoruz” diyen TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop yayımladığı mesajda şunlara yer verdi:

“19 Mayıs 1919, emperyalistlerin, milletimize yönelik tarihî kin ve düşmanlıklarının bir tezahürü olan vatanımızı işgal ve ilhak emellerine karşı, yeniden var oluş destanımızın yazılmaya başlandığı gündür. Millî Mücadeleyi hayata geçiren, kadim tarihinde hürriyet için kanıyla, canıyla bedel ödemekten hiçbir zaman çekinmemiş milletimize önderlik ederek zafere ulaştıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyor, bu ülkeyi bizlere ebedi vatan kılan bütün şühedayı ve gazileri tazimle yâd ediyorum. Ruhları şâd olsun. 19 Mayıs 1919'da çıkılan yol uzun ve çetindi. Düşmanlar, modern silahlarla teçhiz edilmiş büyük ordulara sahipti. Uzun yıllardır aynı düşmanlarla farklı cephelerde mücadele etmekte olan milletimiz, fakir, yorgun ve bitkindi. Bütün bu olumsuz şartlar altında dahi dayanılacak tek yerin aziz milletimiz olduğunu bilen Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları, 19 Mayıs 1919'da sine-i millete dönmüşlerdir. Bu haklı mücadelenin, ancak ve ancak "Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır" düsturuna sonuna kadar bağlı kalınarak kazanılacağına inanmışlardır. Bu inanç, nihayetinde tarihimize şanlı bir zafer olarak nakşedilmiştir; Millî Mücadelenin neticesinde menzile varılmış, düşman yurdumuzdan tasfiye edilmiştir. 19 Mayıs 1919'daki tam bağımsızlık ruhu, bugün de dipdiri ayaktadır ve Türkiye millî meselelerindeki kararlılığıyla, ilkeli ve sağlam duruşuyla dostlarına güven ve ilham vererek istikbale yürümeye devam etmektedir.

Milletler ve devletler arasındaki hak ve adalet mücadelesi insanlık tarihi kadar eskidir; bugün olduğu gibi gelecekte de devam edecektir. Bu sebeple bizim de millî mücadelemiz, yeniden büyük Türkiye davamız ilelebet devam edecek bir ülküdür. Gençlerimizin bu büyük mücadelenin önemini idrak ederek, bu ruh ve şuurla hayata bakmakta olduğunu biliyorum. Millî Mücadelemizin miladı 19 Mayıs, imkansızlıklar içinde olsak dahi var olma azmimizin ve istikbale umutla, inançla, kararlılıkla bakarak harekete geçme irademizin somut göstergesi olduğu için gençlerimize armağan edilmiş bir bayramdır.

Bu düşüncelerle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Milli Mücadelemizin bütün kahramanlarını bir kere daha saygıyla anıyor, yarınlarımızın teminatı olan gençlerimizin ve aziz milletimizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı tebrik ediyorum." 

“MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZÜ MUASIR MEDENİYET SEVİYESİNİN ÜSTÜNE ÇIKARTACAĞIZ”

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle kutlama mesajı yayımladı.

Bakan Kasapoğlu, kutlama mesajında şu sözlere yer verdi: "Bağımsızlık ateşi 103 yıl önce bugün, Samsun'da yakıldı. Aziz milletimizin boyun eğmeyeceğini, hiçbir koşulda himaye altına girmeyeceğini tüm dünyaya ilan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve bu vesileyle milli bağımsızlığımız için mücadele eden tüm şehit ve gazilerimizi saygıyla, minnetle anıyorum. Onlar Cumhuriyetimizi gençliğe emanet ettiler. Dün olduğu gibi bugün de bilimde, sporda, sanatta ve hayatın tüm alanlarında milli mücadele ruhunu taşıyan tüm gençlerimizi sevgiyle selamlıyorum.

Hedef; Atatürk’ün 10. Yıl Nutuk’unda çizdiği yöndür: 'Milletimizi en geniş refah vasıta ve kaynaklarına sahip kılacağız. Milli kültürümüzü muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkartacağız' 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'mız kutlu olsun."

YAVAŞ’TAN VİDEOLU KUTLAMA MESAJI

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, ise "Atatürk'ün izinde, gösterdiği hedefe, Cumhuriyet gençleriyle. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'mız kutlu olsun" notuyla sosyal medya hesabında bir video yayınladı. Videoda bir oyuncu Atatürk'ü canlandırdı.

Mansur Yavaş, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla sosyal medya hesabında videolu bir kutlama mesajı yayınladı. Yavaş'ın "Atatürk'ün izinde, gösterdiği hedefe, Cumhuriyet gençleriyle. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'mız kutlu olsun" notuyla yayınladığı videoda, oyuncu Hacivat Çelebi Atatürk'ü canlandırdı. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin olimpiyat, dünya ve Türkiye şampiyonu sporcuları Taha Akyol, Melis Nazlıcan Talun ve Ilgın Deniz Ayan'ın da rol aldığı videoda, Atatürk'e hitaben "Senin izinde yürür, senin ışığında aydınlanırız" denildi.

edf
Editör: TE Bilisim