Başkent Ankara, tarihin de başkenti tanıtım haberimizin bugünkü durağı ise Ankara'nın müzeleri, Kiliseleri, Sinagogu ve görmeye değer tarihi evlerine yolculuk yapacağız. Antik dönem kalıntılarını ve tarihi camilerini yayınlamıştık. "Ankara gri bir kent" diyenlere, o griliğin olmadığı bambaşka bir dünyanın var olduğunu göstermeye devam ediyoruz. Başkentin bilinen ancak unutulan tarihi mekanlara yolculuğumuzda bugünkü uğrayacağımız mekanlar ise şöyle:
ANADOLU MEDENİYETLER MÜZESİ
Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Anadolu Arkeolojisi, Paleolitik çağdan başlayarak, Neolitik, Eski Tunç, Asur Ticaret Kolonileri, Hitit, Frig, Urartu dönemlerine ait, Karain, Çatalhöyük, Hacılar, Canhasan, Beyce Sultan, Alacahöyük, Kültepe, Acemhöyük, Boğazköy Gordion, Pazarlı, Altıntepe, Adilcevaz, Patnos kazılarından gelme çeşitli koleksiyonlar ve çeşitli dönemlere ait örnekler, Osmanlı Dönemi mekanlarında kronolojik bir sırayla sergileniyor. M.Ö. I. binin ikinci yarısından başlayarak, Roma ve Bizans dönemlerine ait altın, gümüş, cam, mermer, bronz eserler ile ilk kullanılan sikkeden başlayarak günümüze kadar olanları da içine alan sikke koleksiyonları, Müze’nin nadir kültür varlıklarını temsil ediyor.
ETNOĞRAFYA MÜZESİ
Ankara Etnografya Müzesi, Ankara gezilecek yerler listemizdeki en önemli müzelerden biridir. Burası Türkiye’nin ilk resmi müzesi olmasının yanı sıra bulunduğu konum itibariyle de önem taşımaktadır. Açıldığı yıllardan itibaren dünyanın pek çok noktasından resim ve heykelin burada yer almaya başladığı bilinen müzenin ilk konsepti de bu tarz eserlerdir. Ankara‘nın modern sanatlar müzesi olarak faaliyete geçen bu müze günümüzde etnik unsurların tamamının yansıtan önemli bir müze olarak faaliyet sürdürmektedir. Bu gün burası alanındaki en iyi müze olma özelliğine sahiptir.  Ankara Etnografya Müzesi, Namazgâh Tepesi olarak bilinen bölgede kurulmuştur. Bu tepe Kurtuluş Savaşı döneminde halkın ve askerlerin cuma namazları için toplandığı bir alandır. Müze sonra dönemin en iyi mimarlarının imzasını taşıyarak faaliyete geçmiştir. Müze, 08.30 ve 17.30 saatleri arasında gezilebiliyor. Yaz dönemlerinde saat 19.00’a kadar ziyarete açık.
CUMHURİYET MÜZESİ
Cumhuriyet Müzesi'nde ülkemizdeki ilk üç cumhurbaşkanı dönemini yansıtan olaylar, fotoğraflar, cumhurbaşkanlarının özel eşyaları ile o dönemde mecliste alınan kararlar ve kanunlar sergilenir. 1923'te mimar Vedat Tek tarafından Cumhuriyet Halk Fırkası Mahfeli olarak tasarlanan ve inşa edilen bu bina I. Türkiye Büyük Millet Meclisi binasının yetersiz kalması nedeniyle, II. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak 18 Ekim 1924'te yeniden düzenlendi. Yapı, Selçuklu ve Osmanlı bezeme motiflerinin yer aldığı ahşap tavan süslemesi, kemerler, saçaklar ve çinilerin yer aldığı bölümlerle bu dönemin mimari özelliklerini yansıtır. Bu meclis binası, önemli yasaların çıkarılması, uluslararası anlaşmaların imzalanması ve çok partili sisteme geçiş gibi Türkiye siyasi tarihinin önemli olaylarının yaşandığı yerdir. II. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası işlevini 27 Mayıs 1960 tarihine kadar 36 yıllık bir dönem boyunca sürdürdü. 30 Ekim 1981 tarihinde Cumhuriyet Müzesi olarak ziyarete açıldı.
AZİZE TEREZA KİLİSESİ
Azize Tereza Latin Katolik Kilisesi, Ankara’nın Ulus semtinde, Kardeşler sokakta bulunmaktadır. Hristiyan Okulların Kardeşleri yönetimindeki Aziz Klement Fransız Koleji 1915 yılında burada bulunuyordu. Aynı zamanda bu bölge o dönemde bulunan eski Ermeni semtine de yakındı. 1916 yılında çıkan büyük yangın sırasında Aziz Klement Koleji ve bütün semtin çevresi yandı. Kolejden sadece bir sur geriye kaldı. O dönemde Fransızca öğreten rahiplerin büyük çalışmaları sonucu kardeşler ismi sokağın adına verildi. Böylece sokak Kardeşler sokak olarak anılmaya başlandı. 1928’de bu eski kolejin arsasına zemin katında Fransa Büyükelçiliği Kançılaryasını, birinci katında Büyükelçilik salonunun içerisinde küçük bir şapeli barındıran bir bina inşa edildi. İlk yıllarda Fransa Konsolosu burada otuyordu. Sonraki zamanlarda 1962 yılına kadar dairelerini küçük bir Fransız okuluna devretti.Tarihi bir bina olaran Azize Tereza Kilisesi binasının en önemli parçası birinci katında bulunan ve 2002 yılında tüm parçaları restore edilen şapeldir. Ana mozaik Kapadokya kiliselerinden bir alıntı yapan Fransız artist Hervè Vital tarafından yapılmıştır. Ana mozaiğin sağ tarafında iki büyük kral; Mesih’in onun soyundan geleceği vaat edilen Davut ve Kutsal Tapınağı yapan Süleyman tasvir edilmiştir, bu iki büyük kral bizlere bakmamız için, solda mezardan çıkarak, diriliş ışığına çağıran İsa’nın eline uzanan Adem ve Havva’yı işaret etmektedir.
BAŞKENTİN İKİ PROTESTAN KİLİSESİ
Başkentte Azize Tereza Kilisesinden başka, son yıllarda Ankara'nın Batıkent ve Kurtuluş semtlerinde iki protestan kilisesi de faaliyetlerini sürdürmektedir.
ANKARA SİNAGOGU
Ankara Sinagogu, (veya Ankara Musevi Sinagogu), Ankara'da ibadete açık bir sinagogdur.[5] Yaklaşık 750 yıldır kullanımda olan sinagog Ankara'da tek Musevi havrası olma özelliği de göstermektedir. Anafartalar caddesindeki sinagog yüksek avlu duvarları içinde tek katlı ve taştan yapılmıştır. Avluya bakan pencereler yuvarlak kemerli ve oldukça büyüktür. Pencerelerin orta yerinde üstü sivri kemerle son bulan yuvarlak kemerin önüne rüzgarlık yapılmış, buradan binaya giriş sağlanmıştır. Yine avluda duvar üzerinde mermerden üzerinde İbranice yazılar bulunan bir çeşme bulunmaktadır. Dikdörtgen planlı iç kısımda, ortada iki basamakla yükseltilmiş kenarı ahşap korkuluklu, altıgen bir set üzerinde kürsü bulunmaktadır. Kürsünün üç tarafında ahşap sıralar bulunmaktadır. Kürsünün karşısına gelen yerde, ortada dört sütuna oturan ve üzerinde süslemeler bulunan baldaken yer almaktadır. Oldukça süslü olan tavanın orta yerinde kürsü üzerine gelen yerde, iç içe geçen altıgen kasetli tavan göbeği vardır. Üzeri alaturka kiremitli çatı ile örtülüdür. Yapı 14 Ekim 1972 tarihinde 1. derece kentsel sit alanı olarak tescillenmiştir.
ANKARA'NIN TARİHİ EVLERİ: HAMAÖNÜ
Tarihi evler denince başkentin emsalsiz güzellikte olan mekanlarının başında Hamamönü semti akıllara gelmektedir. Ankara ilinin Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir semttir. Semtte bulunan 19. yüzyıl sivil mimarlık örneği tarihi binalar restore edilerek bölge yeniden canlandırılmıştır. Hamamönü, adını bir Türk boyu olan Oğuzların Bayındır boyu beylerinden Karacabey’in yaptırdığı çifte hamamdan almıştır. Tarihi Karacabey Hamamı burada bulunmaktadır. İstiklal Marşı’nın yazıldığı Mehmet Akif Ersoy parkı ve parkın içerisinde Mehmet Akif Ersoy Müze Evi yer almaktadır. Hamamöünde yer alan camiler; Taceddin Sultan Camii, Hacı İlyas Camii, Hacı Musa Camii, Sarıkadı Camii, Mehmet Çelebi Camiidir. Hamamönünde yer alan konaklar; Kamil Paşa Konağı, Beynamlızade Konağı, Kabakçı Konağıdır. Son dönem Osmanlı zamanından kalma evler tamamen Türk motifleri ile bezenmiş olup, sokaklarda gezdiğinizde kendinizi 19. yüzyıldaymış gibi hissediyorsunuz. Adeta günümüzden 150 yıl öncesinin sosyal yaşamını teneffüs edebiliyorsunuz.Ayrıca Ankara'nın ilçelerinde de halen yaşam dokusunu sürdüren bazı tarihi evlerini ise şöyle sıralayabiliriz:
AYAŞ EVLERİ
Vadi tabanındaki çarşı alanının çevresinde ve kuzeyde vadi yamaçlarında organik bir dokuda yoğunlaşan Ayaş evleri de mimari özellikleri açısından geleneksel Türk evlerinin tipik özelliklerini taşır.
BEYPAZARI EVLERİ
Beypazarı’nın dik yamaçlar ve vadilere kurulmuş olan eski kesimi, çarşı ve geleneksel konutlardan oluşan karakteristik dokusuyla, doğal manzara özellikleriyle tarihi ve görsel zenginliği olan bir yerleşimdir. 100 yıllık geçmişi olan evler, Osmanlı ve geleneksel Türk evlerinin tipik özelliklerini taşır.
GÜDÜL EVLERİ
Güdül ilçesinin kent merkezinde belirlenen kentsel sit alanında günümüze değin ayakta kalan bu tarihi evler de geleneksel Türk evlerinin özelliklerini taşımaktadır. Restorasyonu tamamlanan Güdül evleri geleneksel Türk mimarisi örneklerindendir.
(Demet ŞEN)