Haber - Türkan Çatal YILDIZ

Çankaya’nın 8 büyük mahallesinden biri olan Kırkkonaklar Mahallesi’ne muhtar adayı olan Gülay Karaca gazetemize neden muhtar olmak istediğini anlattı. Ankara’da birçok görevde yer alan Karaca, mahallesine kadın eli değmesi gerektiğini belirtti. Karaca, “Mahallemin temsilcisi olmakla birlikte herkesin rahatlıkla ulaşabileceği, iletişim kurabileceği, sorunları dile getirebileceği bir muhtar olacağım.” dedi. 

Kırkkonaklar Mahallesi muhtar adayı Gülay Karaca gazetemize adaylık sürecini anlattı. Kırkkonaklar Mahallesi’nin Ankara’nın büyük mahallelerinden olduğuna değinen Karaca, mahallenin sorunlarına da değindi. Mahallelerinde yaşayan başıboş köpekler için mutlaka bir çözüm bulunması gerektiğine değinen Karaca, bir diğer önemli sorunun da toplu ulaşımda yaşanan aksaklıklar olduğunu söyledi. Karaca, muhtarlık seçiminde mahalle halkının desteğini beklediğini ekledi. 

Whatsapp Image 2024 01 26 At 12.38.49

Çankaya Açık Hava Sinema Günleri Çankaya Açık Hava Sinema Günleri

Gülay Karaca kimdir? Bize kendinizden bahsedebilir misiniz?

1965 yılında Ankara’da dünyaya geldim. Ankara Kız Lisesi ve Ankara Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü mezunuyum. Eğitimin ve gelişimin yaşam boyu olduğuna inanıyor ve bu nedenle Atatürk Üniversitesi Yerel Yönetimler Bölümünde okumaya devam ediyorum.

ODTÜ Geliştirme Vakfı Yayıncılık ve İletişim AŞ’ de İdari ve Mali İşler Sorumlusu ve Yayınevi Yöneticisi olarak uzun yıllar çalıştım. Bu süreçte birçok yayının hazırlanması ve nihai tüketiciye ulaştırılması ve satışını sağladım. 2006 yılında da emekli oldum.

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) Gönüllü Yetişkin Eğitimi Programı kapsamında gerçekleştirilen, kadınların güçlendirilmesi projelerinde çalıştım. Başta kendi mahallem Kırkkonaklar olmak üzere Mamak ve Bademlidere’de açılan çok sayıda kursla okuma yazma bilmeyen onlarca kadınımıza öğretmenlik yaparak, hayatlarına dokunma gururu ile okur-yazar olmalarına katkı sağladım.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Türk Halk Bilimi Topluluğu’nun bir üyesiyim. Koro ve halk oyunu çalışmalarına devam etmekteyim. 

Onur Kurulu Üyesi olduğum Ankara Kulübü Derneği’nde uzun yıllar genel sekreterlik ve yönetim kurulu üyeliği yaptım. Anadolu Bacıları geleneğini yaşatmak ve gelecek kuşaklara aktarmak için bir taraftan özveriyle çalışırken, diğer taraftan unutulmaya yüz tutmuş Ankara Kadın oyunlarını da Başbacıeren olarak birçok etkinlikte sergiledim ve öğretici seviyesinde de görev aldım. 

Whatsapp Image 2024 01 26 At 12.50.22

Neden muhtar adayısınız? Sizi mahallenizde muhtarlık yapmaya iten ne oldu?

Babamın 1950'lerde arsa alıp ev yapmasıyla başlayan ve ailemizin kurulduğu, doğup büyüdüğüm mahalle serüvenimizde, yaşadığımız bölgenin eksikliklerini, sorunları, yapılması gerekenleri bilen, çözüm üretmeye çalışan duyarlı bir vatandaş olarak zaten ufakta olsa mahalleye katkılarım oluyordu. Ancak, yukarıda kısaca bahsettiğim; eğitim ve çalışma hayatımdan edindiğim bilgi ve birikiminden ve ülkemizin aydınlanma yolculuğuna eşlik eden birçok sivil toplum kuruluşu ve vakıflardan edindiğim deneyimlerimden de yola çıkarak, mahallemizin eksikliklerini, yapılması gerekenleri, hepimizin yaşadığı sorunları bilen içlerinden biri olarak, mahallelin sakinlerinden gelen talep ve “Muhtar olmalısın” sözlerinden de cesaretle mahallemizde muhtar adayı olmaya karar verdim.    

Whatsapp Image 2024 01 26 At 12.43.47

Çok yönlü bir hayatınız olmuş. Öğretmenlik yaparak da birçok insanın hayatına dokunmuşsunuz. Muhtar seçilirseniz Kırkkonaklar Mahallesi için planlarınız neler? 

Mahallemiz, Çankaya’nın 8 büyük mahallesinden birisi. Kadın eli ile güzelleştirmek, sosyal hayatıyla, cadde ve sokakları ile oya gibi, nakış gibi işleyerek geleceğini şekillendirmek, örnek bir mahalle yapmak için istikrar ve uyum içerisinde çalışacağım.

Tanıtım yazınızda ‘mahallemizin eksiklerini bilen biriyim’ demişsiniz. 1950’lerden bu yana da Kırkkkonaklar Mahallesi’nde yaşadığınızdan bahsettiğiniz. Mahallenizin ivedi olarak çözülmesi gereken sorunu sizce ne?

Mahallemizde aslında birçok sorun var. Birincisi; mahallemizde başıboş patili dostlarımız çok fazla. Farklı ilçelerden getirilen cins köpekler de dahil olmak üzere mahallemize bırakılıyor. 

Hayvansever demeyeceğim çünkü mahallemizde hayvan sevmeyen sakinimiz yok denecek kadar az ancak mahallelilerimizin baktığı köpeklerin yanı sıra hırçın olanlar ve zarar verenler de var. Bu sorunumuz, patili dostlarımıza da zarar vermeden ivedilikle çözülmesi gerekmekte.

İkincisi; ulaşım sorunu. Mahallemize otobüs ve özellikle dolmuşlar çok seyrek geliyor. Çankaya Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesinin mahallemize kazandırdığı en önemli yatırımlardan biri olan “Bademlidere Cumhuriyet Parkı”nın mahallemizdeki giriş kapısına toplu taşımayla ulaşabilmeniz mümkün değil. Ulaşmak için uzun bir cadde olan 316. Caddenin başında otobüsten inmeniz ve 316. Caddenin sonuna kadar yürümeniz gerekmekte. Özellikle o sokakta oturan site ve apartman sakinlerimiz de ulaşım kısıtlılığından şikayetçiler. Bunun yanı sıra mahallemizde ortaokulumuz yok! Pazar yerimiz var, ancak esnaf katılımı az. Bankalarımız yok! Sumatik, gazmatik, ekmek bayii yok! Mahalle sakinlerimizin güvenliği için kamera sistemi ve bir karakolumuz yok!

Whatsapp Image 2024 01 26 At 12.39.13

Muhtarlık seçimi esasında adaylar açısından mahallenizde bir yarışın da başlamış olması demek. Bir kadın aday olarak kendinizi bu yarışın neresinde görüyorsunuz? Kadınlar sizce siyasette yeteri kadar destek alabiliyorlar mı? 

Evet, mahallemizde bir yarış başladı. Bu yarış mahallemize hizmet yarışı öncelikle. Adil bir şekilde centilmence olmasını temenni ediyorum. Mahallemde kendimi kadın olarak şanslı görüyorum. Ancak siyasetin içerisinde maalesef kadının yer ve destek alması güç oluyor. 

Dileğim, mahallemizde muhtarlık işini layıkıyla yerine getirebilecek kadın erkek ayrımı yapılmaksızın birinin göreve gelmesidir. Ben bu anlamda en iyi şekilde yerine getirebileceğime inandığım muhtarlık görevine talibim.

Maya Angelo’nun çok sevdiğim kadınlarla ilgili bir sözü vardır paylaşmak isterim: “Bir kadın, ne zaman kendi sesini duyurmak için ayağa kalksa, planlanmamış bile olsa, tüm kadınlar için ayağa kalkmış olur.”

Whatsapp Image 2024 01 25 At 19.05.07

Son olarak eklemek istedikleriniz ya da bir mesajınız var mı?

Mahallemin temsilcisi olmakla birlikte herkesin rahatlıkla ulaşabileceği, iletişim kurabileceği, sorunları dile getirebileceği bir muhtar olacağım. Bu yolda daha iyi bir geleceği hedeflediğim ve hep birlikte el ele, gönül gönüle olacağım mahallemin gözü, kulağı ve sesi olma sözü veriyor, teşekkür ediyorum.

Kaynak: Türkan Çatal YILDIZ