İspanya’nın Katalonya özerk bölgesinin başkenti Barcelona’da konut krizine ilişkin düzenlenen gösterinin ardından bazı gruplarla polis arasında olaylar çıktı. Katalan polisi, aralarında bir çocuğun da bulunduğu 13 kişinin gözaltına alındığını, 30 polis memurunun ise hafif şekilde yaralandığını açıkladı.
Kiracı sendikası Sindicat de Llogateres ve diğer örgütler tarafından düzenlenen yürüyüş, yerel saatle 19.30’da Plaça Urquinaona meydanından başladı. Polise göre yaklaşık 20 bin, organizatörlere göre ise 120 bin kişinin katıldığı gösteri, Barcelona merkezindeki çeşitli noktalardan geçerek Passeig de Gracia caddesi ile Gran Via kavşağında sona erdi.
Göstericiler yürüyüş boyunca yükselen kiraları ve emlak spekülasyonunu protesto ederek konutlara erişimi garanti altına alacak önlemler alınmasını istedi. Konut sorunu nedeniyle genel grev çağrısı da yapıldı.

Barcelona’daki konut protestosunda barikatlar kuruldu
Yürüyüş saat 21.30’a kadar devam ederken polis, katılımcıların Passeig de Gracia ve Gran Via çevresinden ayrılması yönünde anons yaptı. Bazı göstericilerin alandan ayrılmayı reddetmesinin ardından bölgedeki polis karakoluna yabancı maddeler fırlatıldı.
Kapüşonlu gruplar polislere taş, kaldırım taşı, cam şişe ve diğer yabancı maddeleri attı. Kalabalık grup çöp kutuları, bariyerler, bisikletler ve yakındaki inşaat çalışmalarından alınan malzemelerle barikatlar kurdu.

Konut protestosundaki olaylar gece yarısına kadar sürdü
Katalan polisi saat 22.15 sıralarında polisle çatışan grupları dağıtmak için harekete geçti. Olaylar Plaça Catalunya ve La Rambla çevresine yayılırken çöp kutuları ateşe verildi, polis ise göstericilere karşı köpük mermi kullandı.
Gece yarısına kadar devam eden olaylarda polisin açıklamasına göre 28 barikat kuruldu ve 22 yangın çıktı. İtfaiyeciler polis koruması eşliğinde yangınlara müdahale ederken bazı araçlar da hasar gördü.

Katalan polisi, olaylar sırasında aralarında bir çocuğun da bulunduğu 13 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Yaşanan olaylarda 30 polis memurunun hafif şekilde yaralandığı belirtildi.





