ÖZEL HABER: Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER

Başkent Ankara’nın domatesiyle ünlü Ayaş ilçesinde kendi tarlalarının mahsulüyle ev salçası yapan kadınlar, iç piyasanın yanı sıra Almanya ve Hollanda pazarına açıldı. Ayaş domatesiyle yapılan salçalarını tüm dünyaya duyurmayı planladıklarını belirten Ayaş Akkaya Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Zehra Varol, ‘’Sadece köyümüz çiftçisine değil Ayaş bölgesinin tamamına ulaşmak istiyoruz. Tarlasında çapa yapan kadınlarımızın artık fabrikanın başında üretim yapar hale gelmesi oldukça sevindirici’’ açıklamasında bulundu.

Ankara'nın Ayaş ilçesinde girişimci kadınlar hayata geçirdiği kooperatif ile ürettikleri ürünleri uluslar arası pazarda sergiliyor.  Ayaş Akkaya Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Zehra Varol, ‘’2020 yılında organik tarıma başladık. Organik domates salçası üretme kararı aldık. Daha butik bir üretim şekliyle bölgemizde organik tarımı yaygınlaştırmak istedik. Böylece ilk organik salçamızı üretip ilk ihracatımızı Hollanda’ya gerçekleştirdik’’ dedi.

 ‘’NESİLDEN NESİLE AKTARIM’’

Ankara’nın Ayaş ilçesine bağlı Akkaya köyünde, 2007 yılında 11 kadın çiftçinin bir araya gelmesiyle kurulan Akkaya Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni gazetemiz okurlarına aktaran Kooperatif Başkanı Zehra Varol ‘’Doğma büyüme Ayaş Akkayalıyım.  Yıllardır tarımla uğraşmaktayız, çiftçiyiz. Ben de anne babamın mesleğini devam ettirdim. Yazları domates kışları havuç, turp yetiştiriyoruz. 2007 yılında köyümüze gelen ziraat mühendisi bir personelin bizi bilgilendirmesi ve muhtarımızın girişimiyle köydeki üretici 11 kadın çiftçimizle Ayaş Akkaya Tarımsal Kalkınma Kooperatifini hayata geçirdik’’ diyerek kooperatifin oluşum sürecini aktardı.

“YAVAŞ  YAVAŞ PAZAR ALT YAPISINI OLUŞTURDUK”

Bölgelerinde üretilen domateslerle ev yapımı salça yapmak için yola çıktıklarını dile getiren Varol,  ‘’2007 yılında kooperatifimizi hayata geçirdikten sonra çeşitli araştırmalarda bulundum bu alanda kendimi geliştirmeye çalıştım. Açıkçası ilk zamanlar kooperatifin işleyişi hakkında yeteri kadar bir bilgim yoktu fakat az önce de belirttiğim gibi kooperatif üretime nasıl katkı verir, işleyişi nedir tüm bunları öğrendikten sonra yolumuza daha emin adımlarla devam ettik. Köyümüze nasıl bir proje üretebiliriz düşüncesiyle salça üretim projesini geliştirdik. Ayaş domatesinin lezzetinin daha çok alanda kullanılmasını istedik. Valilik tarafından 2010 yılında projemiz onaylandı ve tesisimiz kuruldu ama üretime geçemedik. Ekipmanlardan ötürü bir süre üretim yapamadık bu süreç hepimiz için oldukça yıpratıcı geçti.2018 yılında Ayaş Akkaya Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak çiftçilerimizle ilk kez kendi salçamızı ürettik. 2019 yılında ikinci üretimimizi gerçekleştirdik. İlk üretimde aldığımız salça toplamda 15 tondu. İkinci üretimimizde 55 ton salça üretiminde bulunduk. 2019’da 55 ton salça ürettikten sonra bir pazar oluşturmaya başladık. Ankara’da çeşitli zincir marketlerde ürünlerimiz yer aldı. Böylece yavaş yavaş pazar alt yapısını oluşturduk’’ dedi.

“HEDEFİMİZ, ÇOK DAHA FAZLA ÜLKEYE YÖNELİK BİR PAZAR”

 Varol: Yaptığımız üretim doğal ve yöresel bir üretim.  İnsanlar  Ayaş domatesinden üretmiş olduğumuz salçayı oldukça  beğendi. Fakat piyasada  rekabet edebileceğimiz çok sayıda salça markası var oldukça geniş  bir pazar bunun farkına  vardık ve bizim bir ayrıcalığımız olmalı dedik.. Böylece 2020 yılında organik tarıma başladık. Organik domates salçası üretme kararı aldık. Daha butik bir üretim şekliyle bölgemizde organik tarımı yaygınlaştırmak istedik. 2020’de ilk organik salçamızı ürettik ve ilk ihracatımızı Hollanda’ya gerçekleştirdik. Küçük çaplı bir ihracat olmasına rağmen bizler için anlamı oldukça büyüktü,. Bir palet de Almanya’ya gönderimimiz oldu.  Hedefimiz, çok daha fazla ülkeye yönelik bir pazar. İş birliklerinin artması için destek istiyoruz.

‘’BU YIL ÜRETİMİMİZİN TAMAMINI İHRACATA YÖNELİK GERÇEKLEŞTİRMEYİ HEDEFLİYORUZ’’

 Bu yıl yurt dışı çalışmalarının ciddi anlamda sürdüğünü dile getiren Ayaş Akkaya Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Zehra Varol, sözlerini şöyle sürdürdü:  

 ‘’ Yurt dışı pazar araştırmalarımız son hız devam etmekte.  Bu yıl üretimimizin tamamını ihracata yönelik gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. İşimiz üretim ve bölge çiftçisine faydalı olmak. Bunun haricinde yetiştirdiğimiz domatesleri katma değerli hale getirmek. Bu yıl organik tarıma geçişte ikinci yılımız. Artık seneye topraklarımız bize tamamen yüzde yüz organik domateslerimizi verecek.2020 yılında aldığımız organik tarım kararının son derece doğru ve yerinde bir karar olduğunu şimdi anlıyorum. Aynı zamanda korona virüs salgınının  baş göstermesiyle birlikte vatandaşlar organik tarıma ve gıdaya yöneldi. Sağlıklı ve doğal beslenme önem kazandı. Pandemi yaşam alışkanlıklarımızı da doğrudan etkiledi.

“SADECE KÖYÜMÜZ ÇİFTÇİSİNE DEĞİL AYAŞ BÖLGESİNİN TAMAMINA ULAŞMAK İSTİYORUZ”

Gerçekleştirdikleri proje ve çalışmalarla Ayaş bölgesinin tamamına ulaşmak istediklerini kaydeden  Kooperatif Başkanı Zehra Varol,’Ayaş dutumuz bu yıl Coğrafi İşaret  tescili aldı seneye coğrafi işaretli dutumuzu değerlendirerek dut pekmezi ile sezona başlamayı planlıyoruz.2022  yılında  tamamen organik tarıma geçmiş olacağız ve etiketlerimizde organiktir ibaresi yer alacak.. Bu yıl kapasitemizi arttırmayı hedefliyoruz. Sadece köyümüz çiftçisine değil Ayaş bölgesinin tamamına ulaşmak istiyoruz. Tarlasında  çapa  yapan, domates üreten kadınların  artık fabrikanın başında  üretim yapar hale gelmesi bizler için çok kıymetli. Kırsal bölgede yaşayan kadınlarımızın eğitim seviyesi her ne olursa olsun  bir çok şeyi başarabildiğini, kadına imkan verildiğinde çok güzel işler başarabildiğini göstermek istedik. Kadınlarımız ülke ve bölge kalkınmasına  büyük katkılar sağlayacaktır. Tarlasında domates yetiştiren kadınların  yurt dışı ihracatını konuşması ve bunun üzerine çalışmalar yapması uluslararası pazarda üretim yapması bizler için oldukça önemli.’’ İfadesini kullandı.

"KADINLAR, HER ZAMAN ÜRETİMDE YER ALMALI’’

 Son olarak girişimci ruhlu kadınlara ve gazetemiz okurlarına  seslenen Ayaş Akkaya Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Zehra Varol  "Kadınlar, her zaman üretimde yer almalı. Korkmadan girişimci olmalı, kendimize ait bir kuruluş üzerinden çalışma yapalım ve kendi ekonomik özgürlüğümüzü kazanalım istedik. Aynı zamanda da köyümüzün ve bölgemizin daha çok kalkınmasını amaçladık’’ ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim