Araç kiralanırken şirketler arasında fiyat karşılaştırılması yapılmalı ve indirim fırsatlarından kişi mutlaka haberdar olmalıdır. Özel teklifler ve indirimler konusunda kendine en uygun aracı bularak daha konforlu ve uygun şekilde seyahat etme imkanı bulur. Seçilmiş olunan araç nazarında firma ile görüşme esnasında kişi aklına takılan bütün soruları sorması gerekir.

Kampanyalar hakkında detaylı bilgi alarak kendine en uygun fiyatlı aracı bu sayede kiralayabilirsiniz. Seçilen doğru firma ile araç hakkında genel bir görüşme yapılması gerekir. Aracın yakıt durumunu kontrol edip ödemenin hangi şekilde ve ne kadar yapılacağını firma ile görüşmek gerekir. Ayrıca araç ile ilgili temel bilgileri yine aynı firma yetkilisi ile görüşüp önceden her şeyi teyit etmek gerekir. Aracı teslimi almadan önce herhangi bir yerinde aksaklık olup olmadığını bilmek sonradan çıkacak problemlerin önlenmiş olmasına yardımcı olur.

Araç kiralama genel itibariyle havalimanlarına gidilmek ya da tatil için kiralanır. Havaalanına uçak bileti almaya giderken kişi kendi aracı ile değil kiralamış olduğu aracıyla gitmeyi tercih eder. Kayseri havalimanı araç kiralama bu konuda şehir olarak fazla avantajları vardır. Birden fazla oto kiralama firmasının olması fiyat karşılaştırması konusunda avantaj sağlar. Yine aynı şekilde bursa araç kiralama da farklı firma seçeneği ile kişilere kendilerine en uygun aracı kiralamayı sağlar.

Araç kiralayacak kişilerin bilmesi gereken bir diğer hususta taksi türü araçların diğer büyük ticari araçlara göre daha uygun fiyatlı olmasıdır. Özellikle internetten yapılan rezervasyonlarda taksi türü araç tercih etmek firmaların taksi türü araca sahip olmaları durumunda ücretsiz araç yükseltme seçeneğinde mümkün olur.

Taksi türü araçların kullanımının daha kolay olması ve park sorunu ile uğraşılmaması nedeniyle daha fazla tercih edilmesi mümkündür. Taksi türü araçlar ekonomik bir seçenek olduğunda kiralanan araç türleri arasında sıklıkla tercih edilen gruplar arasında yerini alır.

Araç kiralayacak kişilerin dikkat etmesi gereken bir diğer noktada yakıtın dolu olup olmadığıdır. Firmaların kendine edildiği kurala göre kiralanan araç tam dolu depo ile verilirse tam dolu depo ile geri teslim edilmesi gerekir. Sonradan oluşabilecek problemlerin önlenmesi için kişi aracı kiralamadan önce yakıt durumunu kontrol etmesi gerekir.

Firma ile anlaşarak tercihe göre yarım depoya sahip araçları tercih etmek genel itibariyle bakıldığında daha avantajlı görülür. Aracın deposu firmanın istediği şekilde teslim bilmediği takdirde firma araç için ek bir ücret talep edebilir. Bu sebeple sonradan ek bir ücret ödememek için bu hususa dikkat etmek gerekir.

Araç kiralarken fazladan yakıt yüklenir ve bu depo bitmeden aracın teslim saati gelirse dolu depo için ücreti iade almak mümkün değildir. Her türlü önleme karşı aracı teslim alırken yakıt seviyesi tutanı yazdırmak ve bunu firma ile anlaşarak ilerletmek gerekir.

Araç kiralamada es geçilmemesi gereken konuların başında sigorta yer alıyor. Sigorta acentesinin kişisel otomobil politikasını kapsayıp kapsamaması konusunda kişinin firma ile bu konu hakkında görüşmesi gerekir. Kredi kartı ile ödeme yapılıyorsa sigortaya ihtiyaç duyulabilir. Kişisel sigorta bu durumu karşılamıyorsa acentenin sunmuş olduğu sigortalardan birinde yararlanmak mümkündür.

Sigortasız araç kullanmak oldukça tehlikelidir. Sigortasız araç kullanırken oluşabilecek bütün hasarlardan tamamen kişi sorumludur. Hasarın tamamını kişi kendisi üstlenmesi gerekir. Bu gibi durumlara yer vermemek için sigortaların geçerli olması için bütün şartlar ve kurallar yerine oturtulması gerekir.

Sigortayı kapsamayan durumlarda vardır bu durumlar aşağıda sırasıyla yer alır.

●      Sürücü kaza sırasında alkol veya herhangi bir madde etkisinde olmaması gerekir.

●      Yasal hız sınırını aşmaması gerekir.

●      Aracın karayolları dışında kullanılmaması gerekir.

Anlaşma ve sözleşme dahilinde geçersiz olan bütün maddeler dahilinde sigorta devreye girmediği için kişi bu konuda zararı uğrayabilir.

Sözleşmeyi ayrıntıları ile dikkatlice okumak sürüş esnasında ya da teslim zamanı geldiğinde herhangi bir sorunla karşılaşılmaması için oldukça önemlidir. Kişinin araç teslim alırken ve sürüş esnasında yapıp yapmaması gereken bütün durumlar sözleşmeye eklenir. Kişiden beklediği bütün maddeler yine aynı sözleşmede bulunur. Firmanın ve aracı kiralayan kişinin bütün hakları sözleşmede bulunduğu için her iki tarafında güvenli şekilde iş yapması daha kolay hale gelir.

Araç Kiralarken Neye Dikkat Etmek Gerekir?

Araç kiralarken neye dikkat etmek gerekir sorusuna kısaca maddeler halinde cevap vermek mümkündür.

●      Firmanın doğru ve kaliteli olması gerekir.

●      Ne kadar ödeme yapılacağı hakkında genel bir bilgilendirme ve anlaşma üzerine durulması gerekir.

●      Yakıt durumunun kontrol edilip bu konu hakkında genel bir anlaşmanın yapılması gerekir.

●      Aracın sigortalı olduğundan emin olunması gerekir.

●      Yaşı küçük olan araçlarda kaskonun olması gerekir.

●      Aracın bütün muayenelerinin tam olması gerekir.

●      Araç kişinin beklentilerini en iyi şekilde karşılaması gerekir.

Araç teslim alındıktan sonra aracın genel itibariyle her bir parçasına dikkatli şekilde bakılması gerekir. Firma yetkilisinin gözü önünde yapmak ve aracın üzerinde olan en ufak bir zararı teyit edilmesi sonradan oluşabilecek problemlerin önüne geçer.

Araçla yapılan kaza dahilinde kişi kesinlikle trafik polisini kaza raporu tutturması gerekir. Firma ile iletişime geçildiğinde araç uygun koşullarda kişiden alınıp istek üzerine yeni bir araç gönderilir. Burada her ihtimale karşın firma yetkililerinden en az iki telefon numarası almak gerekir. Herhangi bir yetkiliye ulaşamadığı takdirde ikinci bir telefon numarası ile yetkili firmaya ulaşmak mümkün olur.