Haber: Türkan ÇATAL YILDIZ

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandeminin hayatımıza girdiği dönemde kurulan ve Ankara’da büyük bir ilgi toplayan Ankara Koro Okulu sorularımızı yanıtladı. Başkent Ankara’nın bu zamana kadar daha çok bürokrasi ya da memur şehri gibi nitelendirildiğini ifade eden Ankara Koro Okulu Kurucu Genel Koordinatörü Gürkan Şanlı, “Oysa ki Ankara aynı zamanda kültür ve sanatın da başkentidir. Bu anlamda, bu algıya inatla çok çalışıyoruz. Bizler gibi sanata gönül veren çok sanatçı arkadaşımız ve dostlarımızın da harika çalışmaları var bu kentte. Ankaralılar sanatı ve koroları çok seviyor” dedi.

Ankara Koro Okulu’nun kuruluş amacına ilişkin konuşan Ankara Koro Okulu Kurucu Genel Koordinatörü Gürkan Şanlı, “En önemli kuruluş amacımız bugün hayatımızı etkisi altına alan koşuşturma ve kaygının arasından sıyrılarak geçmişte yaşayamadığımız müzikal yaşantıyı yaşatmak, müzikal ya da sanat hayatına adım atmak isteyen insanların hayallerine dokunmak. Onların bu hayallerinin gerçekleşmesine rehber olmak ve kılavuzluk etmek aslında” dedi.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

20.02.1987 Zonguldak doğumluyum. Aslen Gümüşhane-Şiranlıyım. Annem ev hanımı Babam ise emekli muhasebeciydi, lakin kendisini 2006 yılında kalp hastalığından kaybettik.

Benden küçük bir erkek kardeşim var adı Ferhan. Bülent Ecevit Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Opera-Şan bölümü son sınıf öğrencisi. Üniversiteye kadar olan eğitim-öğretim hayatımı Zonguldak’ta tamamladım. Lise yıllarında spor yapmamdan ötürü Gazi Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesini kazandım ve eğitimimi burada tamamladım. Daha sonra Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Yüksek Lisansı kazandım ve müzik hayatımın ve koroyla ilgili çalışmalarımın yoğunluğundan, eğitimimi bırakmak zorunda kaldım. Küçük yaşlardan bu yana müziğin ve sanatın hep içinde yer aldım. Kısa sap bağlama çalmaktayım ve müziğin yahut sanatın her dalıyla ilgili olmaya bayılıyorum. Müzik ve korolar benim dünyam. Ben orada yaşıyorum. Ankara’da ailemden uzak yalnız yaşıyorum. Müzik ve koro işlerime burada devam ediyorum.

“ANKARALILAR SANATI VE KOROLARI ÇOK SEVİYOR”

Ankara Koro Okulu’nu anlatabilir misiniz? Kuruluş aşamanız, amacınız neler?

2020’nin Şubat ayı gibi, koro okulu kurma hayalimi, pandeminin de getirmiş olduğu olumsuz şartlar ve kısıtlamalarla gerçekleştirmenin ilk adımlarını attım. Bu salgının toplumumuz üzerinde yaratmış olduğu psikolojik travmayı da bir nebze kırabilmek adına bu sanat faaliyetlerimizi ilk olarak Türk Sanat Müziği Koro grubumuzla başlattım. Kuruluşumuz her işletme gibi öncelikle bir hayalle daha sonra ise sanatsal birtakım adımlarla atıldı. Sosyal medyamızı kurduk ve çalışmalarımızda eğitimlere de yer verdiğimizden bu sosyal medyamıza ‘’Ankara Koro Okulu’’ dedik. Çünkü burada adeta bir konservatuvar yahut müzik bölümlerindeki gibi eğitimler veriyorduk. Akabinde Türk Halk Müziği ve sırasıyla çok sesli korolarımızı kurduk. İnsanlar sosyal medyamıza çok ilgi gösterdiler ve onlarla sosyal medyamız üzerinden harika iletişimler ve enerjiler yarattık. Kendileriyle gerek sosyal medyamızdan gerekse oradaki iletişim numaramızdan iletişim kurduk şu anda da hala bu şekildedir. Kuruluş amacımıza gelecek olursak Başkent Ankara bu zamana kadar daha çok bürokrasi ya da memur şehri gibi nitelendirildi. Oysa ki Ankara aynı zamanda kültür ve sanatın da başkentidir. Bu anlamda, bu algıya inatla çok çalışıyoruz. Bizler gibi sanata gönül veren çok sanatçı arkadaşımız ve dostlarımızın da harika çalışmaları var bu kentte. Ankaralılar sanatı ve koroları çok seviyor. Daha sonra da teknik amaçlar elbette.

Faaliyetlerinizden bahsedebilir misiniz? Ankara Kent Konseyi ile ne gibi çalışmalarınız var?

Türk Sanat Müziği Koro Grubu, Türk Halk Müziği Koro Grubu, Çoksesli Koro Grubu, özel günlerdeki (29 Ekim, 23 Nisan gibi milli bayramlar, korolar günü, kadın hakları günü, yaşlılar günü vb.) etkinliklerimiz için kurmuş olduğumuz Gönüllü Koro çalışmalarımızla faaliyet gösteriyoruz. Kendi koro çalışmalarımız dışında, Ankara Kent Konseyinde, Başkent Anakaramızın kültürel ve sanatsal gelişimi açısından çalışıyoruz. Ankara Kent Konseyi Kültür-Sanat çalışma grubu bileşeniyiz.

Ankara Koro Okulu Kurucu Genel Koordinatörü Gürkan Şanlı

“KOROMUZU HER MESLEK GRUBUNDAN TERCİH EDENLER VAR”

Ankara’da koro ve müzik kültürü nasıl? Ankaralıların müziğe ilgisi nasıl? Koronuzu tercih edenler daha çok kimler?

Başkentimiz bu zamana kadar daha çok bürokrasi ya da memur şehri gibi nitelendirilmiştir. Oysa ki burası aynı zamanda kültür ve sanatın da başkentidir. Bu anlamda, bu algıya inatla çok çalışıyoruz. Bizler gibi sanata gönül veren çok sanatçı arkadaşımız ve dostlarımızın da harika çalışmaları var bu kentte. İnsanlar da sanatı ve koroları çok seviyorlar. İlginin şahsen yeterli olduğunu düşünüyorum. Koromuzu her meslek grubundan tercih edenler var; emekliler, çalışanlar, öğretmenler, memurlar, öğrenciler, asker ve polisler… Şunu da söylemek mümkün ki korolarımızda daha çok kadın arkadaşlarımız nüfus olarak ağırlıkta.

Koronuza katılmak isteyenler size nasıl ulaşabilir?

Bizlere ‘’Ankara Koro Okulu’’ instagram hesabından ulaşabilirler. Orada iletişim numaramız da mevcuttur.

Pandemi koroya olan ilgiliyi artırdı mı azalttı mı? Sizce etkileri nasıl oldu?

Aslında hem artırdı hem azalttı diyebiliriz. Fakat Ankara Koro Okulu pandemi sürecinde kuruldu. Ve öğrencilerimiz bu dönemde bizimle iletişime geçerek korolarımıza katıldı. Yine de bu dönemde ilginin yüksek olduğunu düşünüyorum.

Bundan sonrası için Ankara Koro Okulu olarak planlarınız neler?

Her geçen gün yeni heyecanlarla, projelerle, etkinliklerle, konserlerle giderek büyümek. Daha çok insanın hayatına dokunmak istiyoruz.

Koristlerimizin de yorumlarını eklemek istiyorum. Size de Ankara Koro Okulu’na gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ediyorum.

Nazan Demir: Ankara Koro Okulu ile sosyal medya aracılığıyla tanıştım. Okulun medya hesaplarından yapılan paylaşımları hoşuma gitti. Hem profesyonel hem de dostane bir tanıtım ve paylaşım tarzı vardı, bu beni cezbetti. Ankara Koro Okulu adresine gidip THM korosuna kaydoldum ve müzik yolculuğum başladı. Sonrasında, Gönüllüler Korosu ve Çok Sesli Koro çalışmalarına da dahil oldum. Ankara Koro Okulu sadece koro değil, tarihi ve güncel sosyal faaliyetleri ile aynı zamanda ciddi projeler uygulayıcısı. Yeni insanlarla tanışıp bireysel olarak gelişmek ve güncel konularla ilgili çalışıp toplumsal olarak yararlı olmak duyguları burada fazlasıyla var. Kesinlikle tavsiye ederim. Ankara Koro Okulu bünyesine katılmak, size iyi gelecek.

Şebnem Sinaplı: Ankara Koro Okulu Gönüllü Korosunda olmak benim için onur verici. Şarkı söylemek bana, ruhuma en iyi gelen şey. Ankara Koro Okulunda olduğum için hem çok şanslıyım hem de çok mutluyum. Her gün yeni projelerle daha da ileriye, başarıya gideceğimiz inancı ile durmadan devam.

Nevin Özdemir: Ankara Koro Okulu benim hayatıma en doğru ve en ihtiyacım olduğu zamanda girdi.  Sosyal medyadan iletişim kurarak çıktığım  bu yolda  her zaman iyi ki dedirten Ankara Koro Okulu ve Kurucu Genel  Koordinatörü  Gürkan Şanlı’ya teşekkürlerimi  sunuyorum. Kaliteli eğitim samimi dostlukların adresi benim için. Ankara Koro Okulunun sosyal ve kültürel her faaliyete olan ilgisi ve zaafı da es geçilemez.

Tuğçe Önal: Ankara Koro Okulu’nu sosyal medya hesabında keşfettim. 29 Ekim için gönüllülerden oluşan bir koro kurulacağını ve herkesin katılımına açık olduğunu gördüm. Bayramlara ve özel günlere önem verdiğim ve şarkıları, müziği sevdiğim için katılmak için başvurdum ve yolculuk böyle başladı. 29 Ekim için provalara gittiğim gün saygının ve sevginin olduğu bir ortamdaydım. Gürkan hocamın ve arkadaşlarımın desteğiyle Türk Sanat Müziği korosuna başladım. 10 Kasım Atatürk'ü anma günü, 25 Aralık Kadına Şiddetle Mücadele Günüyle beraber gönüllü koroda da faaliyetlerime devam ediyorum. Bir korodan daha fazlası bir aile ortamı sadece derslerimizi, etkinliklerimizi yapmıyoruz mutlulukları paylaşarak büyütüyoruz, üzüntüleri paylaşarak azaltıyoruz.

Meral Güney Karlıdağ: Günlük hayatımda rutinlerin arasında kendim için yaptığım, ruhuma iyi gelen, enerji üretebileceğim güzel bir yol olarak çıktı Ankara Koro Okulu karşıma. Keyifle öğrenmenin, yapılabilecek çok şeyin olduğunu görmenin manzaralı yolu hem de... Yolda olmanın keyfi de biz yolculara kalmış.

Leyla Demir: Rutin sıkıcı pandemi günlerinden birinde tanıştım okulumla sosyal medyada gezinirken keşfettim. Çocukluğumdan bu yana müziğe aşığım. Koordinatörümüz Gürkan Şanlı bağlama çalıyor ve söylüyordu canlı yayında ilgimi çekti, projeden bahsetti, yaklaşık bir sene takip ettim misafir olarak gelebileceğimi söyledi. Bir seneden sonra kendi rutinlerimden uzaklaşmak ve en çok yapmak istediğim şeyi yapmak üzere okulumuzun yolunu tuttum. Hayatta tesadüflere yer yoktur derler çok doğru. Doğru zamanda doğru yerdeydim şimdi, 51 yaşına kadar kendisi için hiçbir şey yapmamış hayatını hep ıskalamış biri olarak büyük balık yakaladığımı düşünüyorum.

Editör: TE Bilisim