Haber: Kadir GÜRHAN

Kış aylarının gelmesiyle artan grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak isteyen vatandaşlar zaman zaman alternatif tıp yöntemlerine başvuruyor. İnsanlar hastalıktan korunmak, tedavi olmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek ya da güzelleşmek için de kimyasal madde içermeyen bitkisel ürünler kullanıyor. Lokman Hekim Aktarlarından Orhan Korkmaz mevsimsel geçişlerin sebep olduğu hastalıklar ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için arı sütü, bal, polen ve propolis gibi ürünlerin tercih edilmesini tavsiye etti. 

Özellikle kış aylarında yoğun olduklarını belirten Lokman Hekim Aktarı Orhan Korkmaz,” Aktarların en çok yoğun olduğu dönem kış ayları ve mevsim geçişleri. Özellikle kış ayları düşünüldüğü zaman soğuk algınlığına karşı zencefil, tarçın, karanfil, ıhlamur ve adaçayı gibi bitkisel ürünler çok satılıyor. Zerdeçal gibi bitkileri kapsül halinde ya da şurup olarak tüketenler var. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve soğuk algınlığı benzeri hastalıklardan korunmak için arı sütü, bal, polen ve propolisin en çok tercih edilen ürünler arasında” dedi. İnternet üzerinden bitkisel ürün alımının riskli olduğuna işaret eden Korkmaz, “Ne kadar doğru ürünler sattıkları tartışılır. Herhangi bir hastalıkta internet yerine bilinçli bir yerden birebir görüşerek tezgâhtan işin uzmanının elinden ürünü almak her zaman daha karlıdır. İnternetten alışveriş yapıldığında evine ayağına kadar geliyor tercih edilebilir fakat ürünün ne kadar kaliteli olduğunu anlamak güç olur. ‘Ben şu ürünü istemiştim ama farklı ürün geldi’ diyerek şikâyette bulunan insanlarda var” diye konuştu. 

“ANKARA’DA BENİM YETİŞTİRDİĞİM BİRÇOK AKTAR VAR”

Kırk yıldır aktar olduğunu söyleyen Orhan Korkmaz, “Bizi yetiştiren uzman insanlar vefat ettiler. Onlar bizi yetiştirdi biz de bu işi yapmaya devam ediyoruz. Burası okul değil ama çırak yetiştiriyoruz. Çırak olarak yetiştirdiğimiz bir sürü elemanımız var. Ankara’da benim yetiştirdiğim birçok aktar var. Bizden sonra bu işi devralacaklar “ şeklinde konuştu.

“AKTARLARIN EN YOĞUN OLDUĞU DÖNEM KIŞ AYLARI”

‘40 yılda aktarların kazançları da Türkiye’nin ekonomisi de değişti’ diyen Korkmaz, “Ekonomi zaman zaman iyi de oluyor kötü de oluyor. İnsanların buraya gelmesinin nedeni tıpta çare bulamaması veya sağlık hizmetlerinde fiyatların yüksek olması nedeniyle aktarlara gelip kış için özellikle bitkisel ürünler alıyorlar. Aktarların en çok yoğun olduğu dönem kış ayları ve mevsim geçişleri. Aktarda en çok şu ürünler satılıyor diyemem insanların hastalıklarına, rahatsızlıklarına göre sattığımız ürünler değişiyor. Özellikle kış ayları düşünüldüğü zaman soğuk algınlığına karşı zencefil, tarçın, karanfil, ıhlamur ve adaçayı gibi bitkisel ürünler çok satılıyor. Zerdeçal gibi bitkileri kapsül halinde ya da şurup olarak tüketenler var. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve soğuk algınlığı benzeri hastalıklardan korunmak için arı sütü, bal, polen ve propolisin en çok tercih edilen ürünler arasında” açıklamasında bulundu. 

“PANDEMİ DÖNEMİNDE İŞLERİMİZ AZALDI”

Pandemi döneminde işlerinin azaldığını dile getiren Korkmaz, “İnsanlar buraya gelebilirdi ama kalabalık yerlere girmemek için Kızılay-Ulus gibi merkezi yerlere gelmediler. Baharatlarını ve şifalı bitkilerini mahallelerindeki aktarlarından temin ettiler. Bu yüzden de bizim işlerimiz düştü” diyerek pandeminin aktarları nasıl etkilediğini belirtti. 

“BİLİNÇLİ AKTARLARDAN ALIŞVERİŞ YAPILMALI”

Doğal ürünler bilinçli yerlerden alınması gerektiğine vurgu yapan Korkmaz,” Sıradan bir aktara girip hastalıklarıyla ilgili bitkisel ürünler aldıkları zaman sıkıntı yaşayabilirler. Aktarın bilinçli olanının tercih edilmesi her zaman daha iyidir. Buradan aldıkları ürünlerle tedavi olan çok fazla insan var. Aktar sayesinde astım, bronşit, KOAH ve nefes darlığı, tansiyon gibi hastalıklardan kurtulan çok fazla insan oldu. Şeker hastalığına kesin bir çözümümüz yok ama şekerin düşmesini ya da çıkmasını engelleyici ürünlerimiz var” ifadelerini kulandı.

Korkmaz,” Önerdiğimiz bitkisel zayıflama çayları da var.  Bir karışım haline getirerek kullanılıyor ya da toz haline getirip yoğurtla tüketiliyor. Bu ürünler asla bir kimyasal madde içermiyor. Bu tarz bitkisel ürünleri kullanan çok. Tabii zayıflamak isteyen bir insan bu ürünleri kullanırken diyet ve spor da yapmalı ki rahatlıkla kilo verebilsin. Piyasada garanti dedikleri hazır zayıflama ürünleri de var. Bu ürünler bitkisel çaylar veya zayıflama hapları ama bunların içinde kimyasal madde olduğu için tehlikeli oluyor” diyerek konuşmasına şu şekilde devam etti:

“İNTERNETTEN SATILAN BİTKİSEL ÜRÜNLER GÜVENİLİR DEĞİL”

“Bizim internet üzerinden ürün satışımız yok. Ama bu işlerle uğraşıp da internet üzerinden satış yapanlar var. Ne kadar doğru ürünler sattıkları tartışılır. Herhangi bir hastalıkta internet yerine bilinçli bir yerden birebir görüşerek tezgâhtan işin uzmanının elinden ürünü almak her zaman daha karlıdır. İnternetten alışveriş yapıldığında evine ayağına kadar geliyor tercih edilebilir fakat ürünün ne kadar kaliteli olduğunu anlamak güç olur. ‘Ben şu ürünü istemiştim ama farklı ürün geldi’ diyerek şikâyette bulunan insanlar da var. “

Editör: TE Bilisim