ABD, Doğu Akdeniz’deki askerî ve lojistik kapasitesini güçlendirmek amacıyla Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ndeki (GKRY) iki önemli askerî tesisi modernize etme kararı aldı. Plan kapsamında hem bir deniz üssü hem de bir hava üssünde geniş kapsamlı altyapı çalışmaları yürütülecek.

Projeye göre, GKRY’nin en büyük deniz üssü olan Evangelos Florakis’te yeni bir helikopter pisti inşa edilecek. Lübnan kıyılarına yaklaşık 230 kilometre mesafede bulunan üssün, ağır nakliye helikopterlerini barındırabilecek kapasiteye kavuşturulması hedefleniyor.

Tuncay Sonel: Ben devletin valisiyim, emniyette ifade vermem
Tuncay Sonel: Ben devletin valisiyim, emniyette ifade vermem
İçeriği Görüntüle

Öte yandan adanın güneybatısındaki Andreas Papandreu Hava Üssü de genişletilecek. Bu kapsamda üsse yeni bir apron inşa edilerek ağır nakliye uçaklarının daha hızlı yakıt ikmali ve bakım yapabilmesi sağlanacak.

ABD’nin finansman desteğiyle yürütülecek modernizasyon çalışmalarının, özellikle Orta Doğu’daki kriz bölgelerine yönelik insani yardım ve tahliye operasyonlarında adanın rolünü güçlendirmeyi amaçladığı belirtiliyor.

Çalışmaların önümüzdeki dönemde başlatılması planlanırken, projelerin toplam maliyetine ilişkin nihai hesaplamaların sürdüğü bildirildi.

Bu adım, ABD ile GKRY arasındaki savunma iş birliğinin son yıllarda artan seyrinin yeni bir aşaması olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: Haber Merkezi