Hatay’ın Antakya ilçesi Aşağıoba Mahallesi’nde yaşayan 85 yaşındaki Hacı Bayram Yıldız, yaklaşık 35 yıldır günlük ulaşımını bisikletle sağlıyor. İşe, camiye ve çevre mahallelere bisikletle gidip gelen Yıldız, bazı günler yaklaşık 20 kilometre yol katederken sağlıklı kalmasını da bisiklet kullanmasına bağlıyor.

1958 yılında Elazığ’dan Hatay’a geldiğini belirten Yıldız, uzun yıllardır bisikleti ulaşım aracı olarak kullandığını anlattı. Daha önce otomobil aldığını ancak yakıt masrafı ve kaza riskini düşünerek bisikleti tercih ettiğini söyledi.

Temerrüt ne demek? TDK'ye göre temerrüt anlamı nedir?
Temerrüt ne demek? TDK'ye göre temerrüt anlamı nedir?
İçeriği Görüntüle

Hacı Bayram Yıldız (1)

Hacı Bayram Yıldız’ın bisikletini kızı aldı

Bisiklet kullanmaya başlamasının hikâyesini anlatan Yıldız, okuttuğu kızının mezun olduktan sonra ilk maaşıyla kendisine bir bisiklet aldığını söyledi. İlk bisikletin yıllar içinde kullanılamaz hale gelmesinin ardından emekli olan kızının kendisine yeni bir bisiklet daha aldığını belirtti.

Yıldız, “85 yaşındayım, Elazığ’dan Hatay’a 1958 yılında geldik. Benim aracım bu bisiklet ve her zaman biniyorum. ‘Ne mazot derdi var ne gaz, pedal çevirmeye doyum olmaz’ sözleriyle yaklaşık 35 senedir bisiklet kullanıyorum. İşe gidip geliyorum, bisikletle çevre mahallelere gelip gidiyorum” dedi.

Daha önce bir otomobil kullandığını anlatan Yıldız, “Evvelce bir taksi aldım ve bindim. Baktım ki mazot masrafı ve kaza riski var ardından bisiklet aldım. Bir kızım vardı, okula gitti ve mezun olduğunda ilk aylığında bana bir bisiklet aldı. Kızım emekli oldu, bana aldığı ilk bisiklet çürüdü ve bana yeni bir tane daha bisiklet aldı” ifadelerini kullandı.

Yılı hatırlamadığını ancak kızının okulunu bitirdikten sonraki ilk maaşıyla bisikleti aldığını belirten Yıldız, yaklaşık 35 yıldır bisiklet kullandığını yineledi. Çevresindekilerin kendisini genç ve dinç bulduğunu söyleyen Yıldız, bunun bisiklet kullanmasıyla ilişkilendirildiğini anlattı.

Hacı Bayram Yıldız (2)

Bisikletle işe, camiye ve çevre mahallelere gidiyor

Su tesisatçılığı ve inşaat işleri de yaptığını belirten Yıldız, çağrıldığı yerlere bisikletiyle giderek çalışmayı sürdürdüğünü söyledi. Camiye de bisikletle giden Yıldız, günlük mesafesinin yaptığı işlere göre değiştiğini ifade etti.

Yıldız, “Camiye de her zaman bisikletle gidiyorum. Buraya 5 dakikada geliyorum, yaklaşık 1,5 kilometre. Namaza geliyorum, buradan da gidiyorum. Toplam 3 kilometre. Sadece camiye gidip gelmem bile yaklaşık 6 kilometre oluyor. Köye gidip geldiğimde de hemen hemen 4 kilometre yapıyorum. Toplam 10 kilometre. Geçen gün saydım, bisikletle 19 kilometre gittim. Buradan üniversiteye kadar bile gidip geldim” dedi.

Hacı Bayram Yıldız (3)

Hacı Bayram Yıldız 100 yaş esprisiyle karşılık veriyor

İlerleyen yaşına rağmen bisiklet kullanmaya devam eden Yıldız, arkadaşlarının kendisine zaman zaman “Sıra sana geldi” diyerek espri yaptıklarını anlattı. Kendisine yöneltilen bu sözlere 100 yaşını görmeden ölmeyeceğini söyleyerek karşılık verdiğini belirtti.

Yıldız, “Arkadaşlarım bana ‘Sıra sana geldi’ diyorlar. Ben de ‘Yok, daha 100 yaşımı doldurmadım, 100 yaşımı doldurmadan ölmeyeceğim’ diyorum. Benim annem de 104 yaşında öldü” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA