Sıtkı Alp Eğitim Vakfı (SAEV) tarafından 1997 yılında kurulan Üniversitemizin 25 yıllık başarı hikâyesi, “25. Yıl ‘Çeyrek Asır’ Belgeseli” ile ölümsüzleştirildi. Çankaya Üniversitesinin kuruluşundan bugüne kadar gösterdiği gelişim ve büyümenin anlatıldığı arşiv niteliğindeki belgeselin lansmanı, Merkez Kampüs Kongre ve Kültür Merkezi’nde 1 Haziran 2022 tarihinde gerçekleştirildi. Çeyrek asırlık başarı hikâyesinin anlatıldığı belgeselin ilk gösterimine; Çankaya Üniversitesi Kurucusu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Sıtkı Alp ile eşi Süheyla Alp, Çankaya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Sedat Alp, Çankaya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyeleri, Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Can Çoğun, Arı Okulları Genel Müdür Yardımcıları Dr. Seva Demiröz ve Seda Tarman, rektörler, büyükelçiler, ataşeler, sanayi kuruluşlarının önde gelen temsilcileri, sinema ve ses sanatçı Parla Şenol ile Çankaya Üniversitesi akademik ve idari yöneticileri katıldı. 

“ÜNİVERSİTEMİZ 25 YILDA BÜYÜK MESAFELER KAT EDEREK BAŞARISINI KANITLAMIŞTIR”

 “25. Yıl ‘Çeyrek Asır’ Belgesel” lansmanı, Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve aziz şehitler anısına saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Can Çoğun, tüm konuklara hoş geldiniz diyerek açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Prof. Dr. Çoğun, “Balgat’ta 100. Yıl Kampüsü’nde 25 yıl önce temeli atılan Üniversitemiz, Türkiye’de ilk kurulan vakıf üniversiteleri arasında yer almaktadır. Kurumların tarihinde 25 yıl önemli kilometre taşlarını ifade etmektedir. Hem genç hem de köklü olmak anlamına gelir. Üniversitemiz, Türkiye’de ve dünyada elde ettiği ödül ve dereceler, yetiştirdiği binlerce başarılı mezunu ile 25 yılda büyük mesafeler kat ederek başarısını kanıtlamıştır. 25. yıl dönümüne özel büyük bir özveriyle hazırlanan 25. Yıl ‘Çeyrek Asır’ Belgeseli” Üniversitemizin kuruluşundan bugüne dek süren başarı öyküsünün kronolojik olarak derlenmesiyle oluştu. Bizim için büyük önem taşıyan bu belgeselin yapım sürecinde emeği geçen ve destek veren herkese teşekkür ediyorum. 25. kuruluş yıl dönümümüz vesilesiyle, gerçek bir eğitim sevdalısı olan, yaşamını eğitime adayan, yaptıklarıyla her zaman bizlere ilham veren, maddi-manevi her zaman yanımızda olan, bugün geldiğimiz noktanın mimarı Üniversitemizin Kurucusu ve Mütevelli Heyet Başkanımız Sayın Sıtkı Alp’e şahsım, tüm Çankaya Üniversitesi mensupları ve ülkemiz adına sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Üniversitemize nice başarı dolu 25 yıllar diliyorum.” dedi.

ATIF SAYILARINDAKİ ARTIŞA DİKKAT ÇEKTİ

Çankaya Üniversitesinin Kurucusu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Sıtkı Alp, 25 yıl öncesine giderek, Üniversitenin kuruluş hikâyesini paylaştı. Hayatını eğitime adayan matematik öğretmeni Sıtkı Alp, konuşmasında Üniversitenin son yıllarda elde ettiği başarılara dikkat çekti. Çankaya Üniversitesinin kuruluşunun 25. yılını kutlayan Alp, Üniversitenin ulusal ve uluslararası arenada elde ettiği başarılarda emeği olan herkese şükranlarını sundu. Eğitim neferi Sıtkı Alp, Çankaya Üniversitesinin atıf sayısında elde ettiği başarıları anlatarak şöyle konuştu: “Akademisyenlerimiz, Citation İndex’e girebilen yayın sayısını üniversitenin kuruluşundan itibaren her yıl artırdılar. Son 5 yılda yıllık ortalama yayın sayımız 400’e yaklaştı. Bilimsel yayınların niteliğinin bir göstergesi olarak kabul edilen atıf sayılarında ise Üniversitemiz yayınları 65.000’in üzerinde atıf sayısına ulaşmıştır.”  

1 MİLYON LİRA’NIN ÜZERİNDE DESTEK VERİLDİ

Bilimsel Araştırma Projeleri biriminin ilk destek programına çıktığı 2020 yılından bu yana 28 araştırma projesine 1 Milyon Lira’nın üzerinde destek verildiğini ifade eden Sıtkı Alp, Teknoloji Transfer Ofisisi’nin kurulduğu 2013 yılından bu yana TÜBİTAK, KOSGEB, Kalkınma Ajansı dâhil üniversite sanayi iş birliği faaliyetleri kapsamında toplamda 175 projeye 168 milyon Lira’nın üzerinde destek sağlandığını vurguladı. “TÜBİTAK 1513” TTO desteğinin ilk alındığı 2015 yılından bu yana 40 ulusal, 18 uluslararası patent başvurusu yapıldığını ve nihayetinde 9 ulusal, 3 uluslararası patent tescili alındığını ifade eden Alp, “Üniversitemizin patentli teknolojileri ulusal ve uluslararası buluş fuarlarında sergilenmiş, 6 altın, 11 gümüş ve 4 bronz olmak üzere toplamda 21 madalya almaya hak kazanmıştır.” dedi.

25 YILDA SAYISIZ ÖDÜL VE BAŞARI

Sıtkı Alp, Çankaya Üniversitesinin İngiltere merkezli Times Higher Education (THE) 2022 sıralamasına göre; 1662 Dünya Üniversitesi arasında 401-500 aralığında, Türkiye Üniversiteleri arasında ise 1.sırada yer aldığına değindi. Çankaya Üniversitesinin CanBee takımının, bu yıl Teksas’ta yapılacak Model Uydu Yarışması’nda ön elemeyi geçen 40 dünya üniversite takımı arasından 1. olarak davet aldığını ifade eden Alp, Üniversitenin elde ettiği başarılarla ilgili şöyle konuştu: “2017 yılından bu yana BeeJet Hızlandırıcı Programı kapsamında teknoloji tabanlı 97 iş fikrine yönelik eğitim ve mentörlük hizmeti verilmiş olup yatırımcı sunumuna çıkarılmıştır. Yeni dönemde, kuluçka firmalarımızın teknoloji yatırımcılarından ve kitlesel fonlama platformlarından destek alması planlanmaktadır. Üniversitemizi, asli görevleri bakımından, ulusal ve uluslararası düzeyde üstün başarılara ulaştıran idari ve akademik kadrolarımızda çalışan herkese şükranlarımı sunuyorum. Üniversitemizin 25. kuruluş yıl dönümü kutlu olsun.”

ŞÜKRANLARINI SUNDU

Çeyrek asırdır Türk yükseköğrenimine katkı sağlayan Çankaya Üniversitesinin 25 yıllık tarihinin yansıtıldığı belgeseli sinema ve ses sanatçısı Parla Şenol seslendirdi. Belgeselin çekimlerini ve prodüksiyonunu ise Tif Yapım üstlendi. Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Can Çoğun, belgeselin hayata geçirilmesine katkıları için Parla Şenol’a teşekkür ederek, plaket takdim etti. Rektör Prof. Dr. Çoğun, 25 yıl önce temeli atılan Çankaya Üniversitesinin saygın bir bilim yuvası olarak varlığını sürdürmesine verdiği desteklerden dolayı Çankaya Üniversitesi Kurucusu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Sıtkı Alp’e şükranlarını sunarak, hediyesini takdim etti. Belgesel lansmanı, aile fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.

Eyüp SARİ