Her yıl zayıflama ilaçları ve çayları yüzünden pek çok kişi ölüyor veya kalıcı hasarla yaşamak zorunda kalarak sağlıklarını yitiriyor. İnternet, televizyon ve basında bazı ünlü kişilerin veya ünlü doktorların ismi ve fotoğrafları kullanılarak pazarlanan bu ilaç ve çaylar sağlığı tehdit ediyor.

ZAYIFLAMAK İSTERKEN SAĞLIĞINIZDAN OLMAYIN

Fazla kiloların altında genler, hormonal dengesizlikler, çevresel faktörler ve kullanılan ilaçlar gibi birçok neden yatabilir. İnce görünmek uğruna bitki çaylarına başvurulabilir. Zayıflama çayları adıyla satılan bitki çayları, böbrek yetmezliğinden kalp ritim bozukluğuna, yüksek tansiyondan bağırsak yapısında kalıcı zarara; hatta uzun vadede tümöre dek birçok soruna neden olabilir.

Özellikle içeriği bilinmeyen bazı bitkisel zayıflama çayları ve besin destekleri, vücuttaki su ve kas kütlesinde hızlı kayıplara neden olarak tartıda sizi mutlu etse bile gerçekte kilo kaybı sağlamaz. En iyi bilinen ve en tehlikeli örnek sinameki yaprağı çayıdır. Karışım zayıflama çaylarına konulan özellikle de konstipasyon (kabızlık) tedavisinde sıkça başvurulan bir çay olan sinameki, 3 haftayı aşan kullanımda bağırsakta kalıcı hasar, uzun vadede tümörlere sebep olabilir. Bağırsaklarda kronik bir tembellik ortaya çıkabilir.

Popüler olan sağlıksız zayıflama yöntemleri, kısa vadede ilgi çekici gözükse de geri dönüşümü zor olan sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle kişinin bilimsel veriler ışığında oluşturulmuş kendi metabolizması ve yaşam alışkanlıkları dikkate alınarak hazırlanmış kendine özel beslenme programları alışkanlık haline getirilmeli. Doğanın şifalı baharatlarından olan ve pek çoğumuzun günlük hayatta sıkça tükettiğimiz kekik çayı, normal şartlarda idrar enfeksiyonlarında, sindirim problemlerinde, üst solunum yolu enfeksiyonlarında faydalı olmasına rağmen, yüksek tansiyonu olan kişilerde sanılanın aksine olumsuz sonuçlar doğurabilir. Gündelik yaşamda çok sık kullandığımız bitki zararsızdır düşüncesinden kurtulmak gerekir.

YÜZDE YÜZ DOĞALDIR İBARESİ YANILTICI OLABİLİR

Yapılan her reklama da inanmamak gerekir. Ürünlerin üzerinde yazılan yüzde 100 doğaldır ibaresi de yanıltıcı olabilir. “Açlık hissini bastırır, sindirimi kolaylaştırır, ödem atmaya fayda sağlar, vücuttaki fazla yağların yakılmasına ve toksinlerin atılmasına birebir. İçerisindeki doğal bitkilerle çeşitli hastalıklardan korunarak sağlıklı zayıflamanıza yardımcı olur” şeklindeki reklamlar, kişiyi kötüye götürebilir. Hatta ölümlere neden olabilir.

Mutlaka Doktora Danışın

Acıbadem Ankara Hastanesi Sporcu Sağlığı Ünitesi açıldı Acıbadem Ankara Hastanesi Sporcu Sağlığı Ünitesi açıldı

Yeşil çay, içeriğindeki epigallokateşin galat sayesinde metabolik hızı arttırır. Ancak aşırı tüketiminde içerisindeki kafeinden kaynaklı hipertansiyon ve çarpıntısı olan kişiler rahatsız olabilir. Hipertansiyonu ve çarpıntısı olan kişiler yeşil çayı 1-2 fincandan fazla tüketmemelidir. Bitki çaylarının aşırı tüketimden kaçınmak gerekir. Yine bazı bitkiler bazı hastalıkları olanlarda olumsuz sonuçlar yaratabilir. O nedenle bitki çayı da olsa, herhangi bir hastalığı ya da şikayeti olanların doktoruna danışmadan kullanmaması gerekir.

indir-16

Haber Merkezi

Editör: Hüseyin Çözen