Yeşilay Ankara Şubesi çok güzel çalışmalara imza atmaya devam ediyor. Özellikle Ankara’da genişlettikleri Yeşilay Danışmanlık Merkezleri ile bağımlıkla mücadele etmeye çalışıyorlar. Bu merkezler birer rehabilitasyon merkezleridir. Psikologlar ve sosyal destek uzmanları eşliğinde işleyen yerlerdir. 

Yeşilay Ankara Şube Başkanı Avukat Sevilay Aslan Ankara’da Mamak’ta açacakları merkez ile YEDAM sayılarını Ankara’da beşe çıkaracaklarını belirti. Bu hafta sonu biz basın mensupları ile bir araya gelen Aslan ilginç birçok bilgiyi de bizlerle paylaştı. Aslanın söylediklerine bakılırsa bağımlıklık her geçen gün artıyor. Ve gençler arasında bu oran zirve yapmış durumda. Özellikle bağımlılık denilince akla sigara ve alkol geliyor. Ama bu iki şeyin geride kaldığını esas bağımlılığın teknoloji bağımlılığı olduğu belirtiliyor. Aslan anne ve babaları da bu konuda uyarıyor. 

Aslanın konuşmasına gelin birlikte bakalım: Yeşilay denilince akla alkol ve sigara geliyor. Biz bu noktayı aşmış durumdayız. Şu an teknoloji bağımlılığı ile daha çok mücadele ediyoruz. Özellikle gençlerimizde teknoloji bağımlılığı inanılmaz düzeylere çıkmış durumda. Bu alana teknoloji bağımlılığı tanımını yaparak başlıyoruz. Çünkü teknoloji hepimizin hayatında. Bu teknolojinin hangi saatlerde ve ne kadar kullanılması gerektiğinin eğitimini veriyoruz. Danışana hangi düzeyden sonra bağımlı olduğunu söylüyoruz. Önce bir tedavinin ismini koyuyoruz sonra da bu tedaviye çözüm üretiyoruz. Sadece ceza ile değil rehabilite edilmesi gerektiğine inanıyoruz. 

Mesela ailede alkol ve sigara içenlere psikolojik veya fiziksel cezalar veriliyor. Olayın bu olduğuna inanmıyoruz. Yeşilay’ın inandığı o insanları rehabilite etmektir. Onları topluma kazandırmak ve hayatları boyunca temiz kalmalarını sağlamaktır. Temel felsefemiz budur. Teknoloji bağımlılığını en az seviyeye indirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Kültür Bakanlığı ile birlikte yürüttüğümüz Hacivat ve Karagöz projemiz var. Eylül’ün 12’sinden sonraki ilk haftada Çankaya’da Yakup Abdal Köyündeki bir okulda bu gösterimizi düzenleyeceğiz. Bu gösterinin replikleri ve senaryosu tamamen bağımlılıkla ilgili. Bunu da bütün topluluklara ve ilçelere yayarak farkındalık oluşturmak istiyoruz. Özelikle çocuklarda farkındalık yaratmak istiyoruz. 

Editör: TE Bilisim