Dünyanın gelişmiş ülkelerinde ve büyük kentlerinde stadyumların, spor müsabakalarına ev sahipliği yapmış olmalarının yanı sıra aynı zamanda tarihi ve sembolik değerleri de bulunuyor. Stamford Bridge, Anfield, Parc Des Princes gibi tarihi stadyumlar, bugün halen varlığını devam ettiriyor. Bunun yanı sıra Avrupa’da kentleri temsil eden önemli stadyumlar da bulunuyor.

Ankara için de 19 Mayıs Stadyumu da hem tarihi ve hem de sembolik önemi bulunuyordu. Fakat, 19 Mayıs Stadyumu verilen çürük raporu nedeniyle yıkıldı. Keşke zamanında zemin etütleri ve güçlendirme faaliyetleri yeterince yapılmış olsaydı ve Ankara için tarihi bu stat yıkılmasaydı. Çünkü 19 Mayıs Stadyumu’nun ayrı bir önemi daha vardı. 19 Mayıs stadyumu ilk kez 1936 yılında açılmıştı. Stadyum, Paolo Vietti-Violi’ninbir mimari yarışma sonucu Türkiye’de tasarladığı bir dizi spor kompleksinin ilkiydi. İsminin yanı sıra aynı zamanda Paolo Vietti-Violi tarafından mimari yarışma sonucu hazırlanan kopleks türünün ilk örneği olması dolayısıyla da Türkiye Cumhuriyet için tarihsel olarak önem taşıyordu. Yapı grubu aynı zamanda hipodrom, veledrom, jimnastik salonları gibi yapılara da ev sahipliği yapıyordu. Dolayısıyla 19 Mayıs Stadyumu, hem ismi hem de yapılış tarihi ve türü itibariyle Ankara için büyük önem taşıyordu. 

Stadyumun yıkılmasıyla başka bir sorun daha ortaya çıktı. Dış sahaların yıkımı, tesissiz kalan amatör kulüplerini de mağdur etti. Ankara’daki amatör kulüpler, bir an önce tesislerine kavuşmak istiyor. 19 Mayıs Stadyumu inşaatına başlandı ancak ne zaman bitirileceği merak konusu. Ankaralılar yeniden Ulus’ta 19 Mayıs Stadyumu’na kavuşacakları günü bekliyor. 

Diğer yandan 19 Mayıs Stadyumu gibi Cebeci Stadyumu da yıkılan statlar arasında. Şimdi Cebeci Stadyumu’nun yerine nasıl bir proje yapılacağı belirsizliğini koruyor. Hatırlanacağı üzerine bölgedeki Millet Parkı projesi mahkemelik olmuştu. Mahkeme, planların yürütmesini durdurmuştu. Oradaki süreç de belirsizliğe sürüklenmeden Ankara’ya yakışır bir projenin bir an önce kazandırılması gerekiyor.

Editör: TE Bilisim