Yaz, en sıcak mevsimdir. Kuzey Yarım Küre'de en uzun günler yazda gerçekleşir. Dünya ısıyı depo ettiği için en sıcak günler genellikle yaklaşık iki ay sonra ortaya çıkar. Sıcak günler Kuzey Yarım Küre'de 21 Haziran ile 22 Eylül arasında, Güney Yarım Küre'de ise 22 Aralık ile 21 Mart arasındadır.

Yaz mevsimi insanlar, tabiatın çoğu güzelliklerinden faydalanma olanağı bulur. İnsan sağlığına büyük faydası bulunan ve kemiklerin gelişmesi için gerekli olan D vitamini, güneş ışınlarından alınır. Yazın insanlar cildine ve bazı hastalıkların iyi gelen deniz suyu ve deniz kumundan faydalanılırlar. Güneş banyoları romatizmalar için çok faydalıdır. Güneşin kuvvetli ışınları birçok hastalıkları yok eder ve iyileştirir. Meyvelerin, sebzelerin ekserisi bu mevsimde yetişir. Türkiye'de insan gıdasının büyük bir kısmını tutan; buğday, arpa, mısır ve yulaf gibi hububatlar bu mevsimde toplanır ve ambarlanır. Bu mevsimde araziler gelecek ekim dönemine hazırlanır.

Baharın gelişi her kültürde önemli bir yer tutmuş, Kuzey Yarımküre kültürlerinde coğrafyaya bağlı olarak çeşitli tarihlerde kutlanmıştır. Her kültürde farklı isimler alan bahar kutlamaları sonuçta, insanlığın ilk döneminde kışın soğuğundan, karanlığından ve yiyecek sıkıntısından kurtulmasının da kutlanmasıdır aynı zamanda. Aynı şekilde de havaların ısınması, günlerin uzaması, Doğa’nın yeşil bir örtü ile örtünmesi, çiçeklerin açması bizi de, şehirde betonlar arasında yaşayanları da etkilemektedir.

Yazın geldiği bir akşamüstü anlaşılır, hangi yıl hangi güne geleceği bilinmeyen bir akşamüstü. O akşam ortalık çiçek kokar, insanlar daha neşeli yürürler yollarda. Sokaktan çığırtkan çocuk sesleri gelir, balkondan atılan toplar daha bir mutlu iner yeryüzüne. Balkon kapıları açılır, apartmanları zeytinyağı ve salata kokuları basar, bir şişe şarap alıp sahil kenarına inmeliymişiz gibi bir hisse bürünür mahalle sakinleri. Her yer aydınlık, her yer güzel, her yer mavi olur. Dondurmaya delicesine ihtiyaç duyulur, bir de kütür kütür kirazlara. Aşık değilseniz aşık olunur, aşıksanız biraz daha aşık olunur. Yaz güzeldir, sonra geçer. Ve söylenmemiş şeyler kalır yazdan geriye.

Yaz daha yeni yeni yüzünü gösterirken, sıcak havalara hazırlıklı olmalıyız. Bu sene özelikle kış çok soğuk geçti. Atarımızdan şunu biliyoruz ki kışı soğuk geçen yılın yazı da sıcak geçer. Bu yüzden sıcak günlere hazırlıklı olun. Hatta sıcaklardan bunaldığınız günler çok yakında. 

Editör: TE Bilisim