Yapılan araştırmalar hazır bir oyuncağın bir çocuğun dikkatini uzun süre çekmekte yetersiz olduğunu göstermektedir. Oysa üzerinde değişiklikler yapabileceği, çıkarıp takabileceği yap-boz ve lego tarzı oyuncaklar çocuğun saatlerce vakit geçirebileceği oyuncaklardır ve çocuğun ruhsal ve fiziksel gelişimini desteklemektedir. Bu konularda internet üzerinden bulabileceğiniz milyonlarca oyuncak haberi yada makalesi bulabilirsiniz. Konuyla ilgili doğru oyuncak haberleri bulmak gerçekten önemli

Yeni Yılda Oyuncak Seçimine Dikkat!

Özellikle yeni yılın yaklaştığı bu dönem ailelerin çocuklarına hediye alma dönemidir.  Son dönemde yaşanan pandemi kısıtlamaları nedeniyle hediye almak genelde internet üzerinden yapıldığı için görmeden alınan hediyelerde daha dikkatli olmak gerekmektedir. Oyuncağın pahalı olması onun iyi bir oyuncak olduğu anlamına gelmemektedir.

Oyuncak seçiminde ebeveynlerin en fazla üzerinde durması gereken konu çocuğun ilgi olanlarıdır. Sportif faaliyetlere meraklı ve fiziksel aktivitesi yüksek çocuklar için top, paten veya basket potası uygunken, yaratıcı yönü güçlü çocuklar için boya ve resim malzemeleri daha uygundur. Aynı şekilde renkli hamurlar da bu tip çocuklara yararlı olacaktır.

Bilinmelidir ki bir çocuk en mutlu zamanlarını oyun oynarken geçirmektedir. Çünkü bu zamanlarda çocuğun sosyal algısı ve yaratıcılığı gelişmektedir. İyi bir oyuncak çocuğun keşif duygusunu desteklemeli ve yaşıtlarıyla aynı oyunu oynamaya imkan vermelidir.

Oyuncak ve çocuk ilişkisinde dikkat edilmesi gereken bir konu da; çocuğun oyuncağı kısa süre içerisinde kırmasıdır. Eğer kapalı bir oyuncaksa ve çocuk merak duygusu ile oyuncağı kırıyorsa bu teşvik edilmelidir. Fakat oyuncağı kırmak çocuğun enerjisinin dışa vurumu ise çocuğun spora yönlendirilmesi uygun olacaktır.

Oyunun ve Oyuncağın Yaşı Yoktur

Çocukların en önemli işi oyun oynamaktır. İnsanlar toplum içindeki rollerini oyunlar ve oyuncaklar aracılığı ile öğrenmektedirler. Tarih öncesi buluntularda bile oyuncaklar oldukça fazla yer almaktadır. Oyuncağın yaşı yoktur ya da her yaşın bir oyuncağı vardır. İnsanların kişilikleri gelişme gösterdikçe ilgi duydukları oyuncaklar da değişmektedir.  Elli yaş üzeri bir bireyin araba galerisini gezmesi aslında onun oyuncağını aradığını göstermektedir. Aynı şekilde kullanacağından fazla giysisi bulunan bir kadının yine de vitrinlere bakmak için çarşıda gezmesi onun oyuncağının elbiseler olduğu anlamına gelmektedir. Fakat en keyifli oyun dönemi yine çocukluk dönemindeki oyun dönemidir. Hatta bireyin meslek tercihi de çocukluk döneminde oynadığı oyuncaklarla yakında ilintilidir. Yazılı materyallere düşkün olan çocukların genelde akademik hayata yöneldiği ve sportif faaliyetlere düşkün çocukların ise mekandan bağımsız işlere yöneldiği tesadüf değildir.

Editör: TE Bilisim