1969 yılında bugün ilk uçak yapan Türk Vecihi Hürkuş hayata gözlerini yumdu. Bugün onu anma vesilesiyle hayatını köşeye taşımak istiyorum. 6 Ocak 1986’da İstanbul’da hayata geldi Vecihi. I. Dünya Savaşı’na katılmak zorunda kaldı ve yaralanarak İstanbul’a döndü. Tedaviden sonra Yeşilköy’deki Tayyare Mektebi’ne girdi. Mektebin en başarılı öğrencilerinden biri olup pilot olmaya hak kazandı ve mezun oldu. 

Birinci Dünya Savaşı’na pilot olarak katılıp başarılı uçuşlar yaptı. Girdiği bir hava muharebesinde Rus uçağını düşürdü. Böylelikle uçak düşüren ilk Türk tayyareci oldu. Bu olayın hemen ardından Ruslara esir düştü ancak oradan kaçmayı başardı. Tayyarecilik kariyerine kaldığı yerden devam etti 9. Harp Bölüğü’nde göreve başladı.

Kurtuluş Savaşı yıllarında başarılı keşif ve destek uçuşları yaptı. Rus uçağını düşürdüğü herkes tarafından bilinirken ardından Yunan uçağını da düşürdü. Aynı zamanda Kurtuluş Savaşı’nın ilk ve son uçuşuşunu yapan pilot Vecihi Hürkuş’tur.  Savaştan sonra kendisine İstiklal Madalyası verilir. TBMM tarafından da üç defa takdirname almış, üç takdirname alan tek kişi olarak tarihe geçmiştir.

Savaştan sonraki yıllarda kendisinden sonra gelen tayyarecilere eğitim vermeye başlar. Bu yıllarda kendi uçağını tasarlamaya karar verir. Yunanlardan kalan motorları ve teknik malzemeleri kullanarak ilk Türk uçağını yapar. Tarih 1925’i gösterdiğinde “VECİHİ K-VI” adını verdiği uçağını semaya doğru havalandırır. Vecihi bu yaptığının karşılığında üst makamlardan tebrik ve ödül beklerken umduğunu bulamamış üstüne üstelik ceza almıştır. Ceza almasının sebebi ise uçuş denemesini izinsiz olarak gerçekleştirmesi!

Bu olaydan sonra havacılık okulundan ayrılarak kendine bir yer kiralar ve uçak yapımına devam eder. İlk Türk sivil uçağını da tasarlayarak uçuşa hazır hale getirir. Uçabilirlik sertifikası alabilmek adına İktisat Bakanlığına başvurur ancak tayyarenin teknik vasıflarını tespit edecek kimse bulunmadığından gereken vesika verilmemiştir cevabıyla karşılaşır. Çek Cumhuriyeti’ne giden Vecihi Hürkuş uçabilirlik sertifikasını buradan alır. Daha sonra Türkiye’ye döner. Türk havacılık tarihinin en girişimci kişiliklerinden biri olan Hürkuş 16 Temmuz 1969’da vefat etmiştir.