Yeni normalleşme kararlarının lokantacı esnafını nasıl etkileyeceğine ilişkin açıklamalarda bulunan Ankara Lokantacılar Kebapçılar ve Köfteciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Aztekin, karardan kısmen de olsa memnun olduklarını ifade etti. Aztekin, getirilen yeni normalleşme kuralları ile bir deneme sürecinin yaşandığını belirterek, vaka sayılarının artması ile restoran, lokanta gibi yerlerin tekrar kapanabileceğini, böyle bir durumda ise esnafın biteceğini söyledi.

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun kararına göre, geçtiğimiz hafta Ankara için lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı, kıraathane ve çay bahçesi gibi iş yerleri, müşteri sayısı ve masalar arası mesafe kurallarına uymak şartıyla 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet göstereceği duyurulmuştu. Ankara Lokantacılar Kebapçılar ve Köfteciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Aztekin, böyle bir karardan şimdilik memnun olduklarını ifade ederek, restoranların 19.00’da kapatılıyor olmasının işlerini kötü etkileyeceğini belirtti.

“MEKANLARIN KAPANIŞ SAATİ BİRAZ DAHA UZATILMALI”

Yeni normalleşmeyi iyi karşıladıklarını ifade eden Ankara Lokantacılar Kebapçılar ve Köfteciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Aztekin, 1 yıldan bu yana esnafın vergi, fatura ve kapalı olan dükkanlarının altında ezilmiş durumda olduklarını ifade etti.

Esnaf için bir süre yeni normalleşmenin iyi olacağına değinen Aztekin, “Yalnız akşam kapanış saatleri çok erken. Paket servisi 24.00’e kadar devam etse de 19.00’da restoranların salonlarının kapatılması gerekiyor. Fakat bu saat tam da herkesin işten çıkıp dışarıda bir şeyler yemek istediği bir vakit. Bu süre biraz daha uzun tutulabilirdi. Bu şekilde ne kadar işimize yarayacak göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Getirilen yeni normalleşme kuralları ile bir deneme sürecinin yaşandığını ifade eden Aztekin, vaka sayılarının artması ile restoran, lokanta gibi yerlerin tekrar kapanabileceğini belirterek, böyle bir durumda esnafın biteceğini söyledi.

İlk hafta sonunun esnaf açısından iyi geçtiğine değinen Aztekin, “Esnaf o kadar zor günler geçiriyor ki artık en ufak bir şey bile onları mutlu etmeye yetecek. İnsanlar da zaten dışarıda vakit geçirmeyi özlemişler. Mekanlar neredeyse doluydu hafta sonu. Umuyoruz ki uzun bir süre daha böyle gider ve 19.00’da kapanması gereken mekanlar için saat biraz daha uzatılır” dedi.

Ankara Lokantacılar Kebapçılar ve Köfteciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Aztekin

“BİZ GÜNAH KEÇİSİ DEĞİLİZ”

Tamamen normale dönüldüğünde kendilerinin de tam anlamıyla normale dönebileceklerini ifade eden Aztekin, bunun ise ancak vaka sayılarının bitmesi ile mümkün olabileceğini vurguladı.

Lokantada 10 dakika yeme yeme ile insanların korona virüs kapmayacağını söyleyen Aztekin, “Otel, hastane, işyerleri, cenaze, hasta ziyareti hatta yolda yürürken bile korona virüsü kapmak mümkün diye düşünüyorum. Sadece lokantaları günah keçisi gibi göstermenin doğru olmadığını düşünüyorum. Fatura biz esnafa kesilmemeli. Eğer bir kapanma olacaksa bu her yer için geçerli olmalı” dedi.

Bu şartlar altında bir süre daha esnafın iş yapabileceğini ifade eden Aztekin, “Bizler de biran önce virüsün ülkemizi terk etmesini istiyoruz. Fakat esnafın da iş yapmaya ihtiyacı var. Hiç olmadı bu kurallar ile bir süre daha gidilebilir” dedi.

“CİROLARIMIZ ÇOK DÜŞÜK”

Aztekin, alınan önlemeler dahilinde lokantaların sadece paket servisi ile çok da iyi kazanamadığını ifade ederek şunları söyledi: “Ankara’da yemek sektöründe her lokantanın paket servisi veremiyor. Verseler dahi günlük ciroları çok düşük oluyor. Pandemi sürecini atlatabilmek için ya normalleşmeye geçilmeli ya da devlet desteklerini devam ettirmeli.”

Ankara’da odalarına kayıtlı 2 bin 300 üyelerinin olduğunu söyleyen Aztekin konuşmasını şöyle sürdürdü: “Lokanta sayısı ise yaklaşık 7 bin. Her lokantada ise en az 5 kişinin çalıştığını düşünürsek bu sayı 20’ye kadar çıkıyor. Birde bu sayıya çalışanların ailelerini kattığımız zaman ise ortaya büyük bir sayı çıkıyor. Ortaya çıkan büyük sayı ise ne yazık ki çok zor günler geçiriyor. Çoğu esnafımız siftah yapamadan kepengini kapatıyor. Ya da siftah yapsa bile ne yazık ki kazandığı ciro dükkânının kirasını bile karşılayamayacak durumda. Umuyoruz ki bu durum bir an önce son bulur” diye konuştu. 

Mehmet Erbek

“SÜRE SINIRLAMASI OLUNCA MEKANLAR DAHA KALABALIK OLUYOR”

Ankara Hamamönü Sokak’ta işletme sahibi olan Mehmet Erbek ise pandeminin kendileri için çok zor geçtiğini söyledi. Erbek, “Vergimizi ödeyen, kurallara uyan bir işletmeyiz. Fakat pandemi sürecinde bunlara rağmen devletten ne yazık ki 1 liralık bile destek alamadık. Burada bundan dolayı iflas eden birçok işletme oldu. Tüm bunlar ise biz esnafı bu süreçte çok yıprattı” dedi.

Yeni normalleşmeden memnun olmadığını ifade eden Erbek, “19.00’da kapanma zorunluluğunun getirilmesi ticari açıdan bizim için çok fazla etken değil. Çok da mantıklı bulmuyorum açıkçası. Hatta süre daraltıldığı zaman ortamlar daha sıkış pıkış oluyor. Normal düzene geçilerek tamamen bir takım kurallarla bu daha pasivize edilebilirdi” dedi.

Erbek aynı zamanda bu süreç içerisinde denetimlerin de yapıldığını ifade ederek şöyle konuştu: “Bizler yapmamız gerekenleri yapıyoruz. Zaten dükkanımız aylardır kapalıydı, açık olan süreci de denetimlerle geçirmek istemiyoruz. Elimizden geleni yapıyoruz ve devletin koyduğu kurallara riayet ediyoruz. Müşteri varken dükkanda bu tür denetimleri normal görmüyorum.”

Erbek en kısa sürede tüm Türkiye’nin tam anlamıyla normalleşmeye geçmesini beklediklerini belirtti.

(Türkan ÇATAL YILDIZ)