Canlı kripto para borsası platformları, büyük kripto platformlarının işlevlerini genişlettiğini ve alım satım için geliştirilmiş araçlar eklediğini görebiliyoruz. PRO kullanıcılar (trader’lar) arasında en sık kullanılan ticaret/alım satım türlerinden biri, kripto vadeli işlemleri ticaretidir. Peki kripto para vadeli işlemler nedir?

Vadeli işlemler, kaldıraçla kârınızı katlamanın yoludur. Kaldıraç, birçok büyük kripto platformunda sunulan bir mekanizmadır. Borsanın kendisinden (özel olarak oluşturulmuş yedek fon) veya fonlarını ödünç vermek isteyen kullanıcılardan “borç” almanıza izin verir.

Vadeli işlem sözleşmeleri (Futures), iki taraf arasında yapılan sözleşmelerdir. İşin özü, varlığın gelecekteki oranını fiyatını tahmin etmek ve üzerine "bahse girmek". Tahmininiz doğruysa, çok fazla kazanç elde edersiniz; değilse, kaybedersiniz. Kazançlar ve kayıplar, seçtiğiniz kaldıraca bağlıdır.

Diyelim ki az miktarda ilk yatırımınızı yaptınız, bu nedenle kaldıraç kullanarak kâr elde etmek istiyorsunuz. Yani X10, X20 vb. kaldıraç alırken yalnızca küçük bir meblağda yatırım yaparsınız.

Bazı kripto platformları yüksek bir kaldıraca izin verir, ancak ne kadar büyük kaldıraç seçerseniz, fiyatın düşündüğünüzden farklı bir yöne hareket etmesi durumunda o kadar büyük kayıplara maruz kalabileceğinizi aklınızda bulundurmalısınız. 

Kripto vadeli işlem nasıl yapılır sorusuna cevap değişken olduğundan, büyük kaldıraç seçmenin tüm risklerini göz önünde bulundurmalısınız. Akıllıca hareket etmenize ve kayıplardan kaçınmanıza yardımcı olabilecek birkaç vadeli işlem stratejisi mevcut.

Vadeli İşlemde Bilmeniz Gereken Alım Satım Stratejileri

İşte kripto piyasasında vadeli işlem sözleşmeleri alanından uygulanabilecek bazı stratejiler: 

  • Pullback Stratejisi 
  • Long ve Short Stratejisi
  • Breakout Stratejisi 
  • Spread Stratejisi 
  • Range Stratejisi
  • Counter-trend Stratejisi 

En sık kullanılanlardan biri olan pullback (geri çekilme) vadeli işlem ticaretinde uygulanan stratejiyi tartışalım.

Pullback Stratejisi

Strateji, varlıkların fiyat oranındaki geri çekilmelere dayanmaktadır. Fiyat değişiklikleri kripto market için tipiktir. Fiyat, direnç destek seviyesini geçer veya altına kırılır ve ardından kırılırsa seviyeye geri döner.

Direnç seviyesi ne anlama geliyor? Bu, piyasanın kıramayacağı ve geçemeyeceği fiyat seviyesidir. Destek seviyesi, piyasanın altına inmenin zor olduğunu düşünüldüğü fiyat seviyesi anlamına gelir.

Piyasa yukarı doğru hareket ederken, varlığın fiyat oranı daha önce sabitlenen direnç seviyesini aşar ve ardından destek seviyesini yeniden test ederek tekrar geri döner. Yeniden test etme tamamlandığında, fiyatın bir dahaki sefere yüksek seviyesini alacağını bekleyerek uzun pozisyona girebilirsiniz.

Ardından fiyat, kurulan destek seviyesini tekrar kırar ve yeni destek seviyesini tekrar kurmak için başka bir yönde hareket etmeye başlar. Bu, kısa bir pozisyon açabileceğiniz ve aşağı yönlü bir piyasa trendinden kâr elde edebileceğiniz anlamına gelir.

Böylece yatırımcılar, yukarı (direnç seviyesini geçmeye çalışırken) ve aşağı (destek seviyesine doğru) sabit fiyat hareketlerinden kazanç elde ederler. WhiteBIT vadeli işlemler alanında bununla sizde kazanç elde edebilirsiniz.

Editör: HABER MERKEZİ