Korona virüs salgını sebebiyle tiyatroların kapanmasının ardından, Sırbistan Ulusal Tiyatrosu Novi Sad, izleyicileriyle buluşmaya devam etmenin ve diğer ulusları, sağlık çalışanlarını, yakınlarını kaybedenleri ve hala yaşam mücadelesi verenleri desteklemenin bir yolunu buldu. Konstantin Blagojevic ve Şef Andrea Solinas tarafından düzenlenmiş olan Bella Ciao şarkısı beklenmedik şekilde tüm dünyaya ulaştı.

“Posta kutumuz çöktü. Tüm dünyadan meslektaşlarımızın yanı sıra, sıradan insanlar bize şükran ve destek mesajları gönderdiler. Bu bizi, Uluslararası Tiyatro Günü için bir adım daha ileriye götürmeye, opera ve tiyatroyu en yaşlı vatandaşlarımızın bile evine ulaştırmaya teşvik etti. Bu küçük dayanışma eylemlerinin sadece çevremizdeki insanlarca anlaşılacağını düşünmüştük. Ancak yanılmışız; özellikle Sırbistan Radyo ve Televizyonu’nun yardımıyla, videomuz tüm dünyaya yayıldı,” diye açıklıyor Sırbistan Ulusal Tiyatrosu Müdürü Aleksandar Stankov.

Sayısız olumlu tepkinin yanı sıra; işbirliği, hatta Sırbistan Ulusal Operası’nın söylediği gibi, başka müziklerin teklif edilmesinin memnuniyeti, onları bir başka adımı atmaya teşvik etti. Aslında adımdan da fazlasına. Bundan dolayı, Sırbistan, İtalya ve Türkiye’den üç orkestra;  Sırbistan, Türkiye ve Çin’den koro sanatçılarının katılımıyla bir konser verecekler. Fakat bu konsere tüm sanatçılar evlerinden katılacaklar. Birlikte, ama evden.

“Hepimiz, daha önce deneyimlemediğimiz bir dönemi yaşıyoruz. Bu sessizlik süresince, edebiyattan resme ve müziğe, sanatın değerini daha da fazla keşfediyoruz. Açılan sanal müzeler, daha kolay erişilebilir kütüphaneler, geçmiş yapımlarını internete yükleyen tiyatrolar… Yani şimdi, kendini yalnız hisseden herkese ulaşmak ve bizim için çalışanlara destek olmak için teknolojiyi kullanıyoruz.” diye açıklama yapan İtalyan Şef Andrea Solinas’ın ana mesajı şöyle: “ #distanTogether (Uzak ama birlikte), bizi birleştiren bu evrensel dostluğun gerçek anlamı için doğumunun 250. yıldönümü vesilesiyle L.V. Beethoven’ın müziği seçildi. Ülkeler arasındaki bu dayanışma, bizi paylaşmanın güzelliğini yeniden keşfetmeye iten güç olmalı.”

Sırbistan Ulusal Operası Müdürü Aleksandar Stankov şöyle ekliyor:“Sadece sanatçılar, müzisyenler değil birçok insan işini, daha da kötüsü hayatını kaybediyor ve biz bunun şu anda en önemli şey olduğunun farkındayız. Ancak; her ne kadar şu anda dünyamızdaki her şeye bir ara verilmiş olsa da, yapabildiğimiz şeyi yapmaya devam etmeliyiz diye düşünüyoruz.  Ayrı olsak bile birlikte olduğumuzu göstermek için, bizlere yardım eden herkese teşekkür etmek için,  izleyicilerimizle ve korkunç kayıplarla karşı karşıya kalan tüm ülkelerle birlikte olduğumuzu göstermek için.”

Türkiye’den Samsun Devlet Opera ve Balesi Koro Sanatçıları, Sırbistan Ulusal Operası Sanatçıları ve Çin’den katılım sağlayacak sanatçılardan oluşan koroya Samsun Devlet Opera ve Balesi Orkestrası, İtalya’dan Benevento Filarmoni Orkestrası ve Sırbistan Ulusal Operası Orkestrası’nın sanatçılarından oluşan bir orkestra eşlik edecek. Konserin orkestra şefliğini, 2020 yılı itibariyle Samsun Devlet Opera ve Balesi’nde orkestra şefliği görevine başlamış İtalyan Şef Andrea Solinas yapıyor. Konser internet üzerinden 11 Nisan 2020, Cumartesi günü saat 21:30’da, Sırbistan Ulusal Tiyatrosu Youtube Kanalı’yla aynı anda, Samsun Devlet Opera ve BalesiYoutube Kanalı ve Facebook hesabından yayınlanacak. Aynı bağlantı dört ülkede de canlı olarak yayınlanacaktır.