Başkentlilere verdiği Metro ve ANKARAY hatlarını yaygınlaştırma sözünü tutmak için harekete geçen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Mamak ilçesini AŞTİ ve Dikimevi arasında hizmet veren ANKARAY hattına bağlayacak 7,4 kilometrelik yeni hat projesinin sözleşmesini imzaladı. Mamaklı vatandaşlar ise ilçeye metronun gelmesi ile Natoyolu’nda trafik çilesinin son bulacağı kanaatinde.

Natoyolu’nun ulaşım sorununa gazetemizde sık sık değinmiş ve sorunun çözümünün metro olduğunu Mamak halkından dinlemiştik. Yakın zamanda Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Natoyolu hattına metro yapılması için adım atması ve sözleşme imzalaması üzerine biz de yapılacak metro ile ilgili fikirlerini Mamak halkına ve mahalle muhtarlarına sorduk. Mamak halkı metronun Mamak’a gelmesi ile ulaşım sorununun son bulacağı fikrinde.

“MAMAKLI VATANDAŞLAR METRO FİKRİNİ SEVİNÇLE KARŞILADI”

Fahri Korutürk Mahallesi’nde 2014’ten bu yana muhtarlık yapan Sümmani Kaya, Mamak’a metro yapılması ile özellikle sabah ve akşam saatlerinde yaşanan ulaşım sorununun biteceğini ifade etti. Kaya şunları söyledi: “Mamak Ankara’nın nüfus olarak yoğun bölgelerinden. Natoyolu ise Mamak’ın nüfusunun en fazla olduğu bölge. Bundan dolayı da özellikle Natoyolu’nda bitmek bilmeyen bir ulaşım sorunu yaşanıyor. Mamak’a metro yapılacağının öğrenilmesi ile burada yaşayan vatandaşlar büyük bir sevinç ve heyecan yaşadı. Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne attığı bu büyük adım için mahalle muhtarı olarak çok teşekkür ediyorum. Metro fikri burada yaşayan insanların çoktan istedikleri bir şeydi. Şükür artık bu sorun son bulacak.”

Fahri Korutürk Mahallesi’nin kentsel dönüşüm alanlarından olduğunu ve halen mahallenin birçok yerinde inşaat çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Kaya, “Mahallemiz büyük bir mahalle ve kentsel dönüşüm çalışmaları devam ettiğinden de birçok yerde inşaatlar devam ediyor. Bu ise mahallenin nüfusunun artması demek… Hal böyle olunca özellikle işçi saatlerinde trafiğin de artması demek. Bundan dolayı biz birçok kez büyükşehir ile iletişime geçtik ve onlar da sağ olsunlar taleplerimizi geri çevirmeyerek otobüs sayısını artırdılar. Yine de bu bile çare olmadı. Çünkü nüfus çok ve pandemiden dolayı otobüsler çok kalabalık olamıyor. İnanıyorum ki metro bu sıkıntıyı çözecektir. Şunu da unutmamak gerekir ki Mamak Ankara’nın hızla büyüyen ilçelerinden ve böyle bir ilçe için metro olmazsa olmazdır.” ifadelerini kullandı.

Fahri Korutürk Mahallesi Muhtarı Sümmani Kaya

“MAMAK, ESKİ MAMAK DEĞİL”

Mahallesinin nüfusunun yaklaşık 33 bin olduğunu ve Mamak’ta hacim olarak birinci sırada yer aldığını ifade eden General Zeki Doğan Mahallesi Muhtarı Sürmeli Kaya şunları ifade etti:

“Metro, Mamak için çok iyi olacak. Umuyoruz ki biran önce de çalışmalara başlanacaktır. Çünkü Mamak, eski Mamak değil. Son birkaç yıl içerisinde Mamak’a birçok işhanları, AVM’ler yapıldı. Bu da haliyle trafiği etkiledi. Özellikle Kızılay hattında trafik çok yoğun, metronun gelmesi ile umuyoruz ki buradaki insanlar rahat bir nefes alacaklar. Tahminen 2021 yılının Ocak ya da Şubat ayında çalışmalarına başlanacağı ve metronun hepsinin yer altından gideceği söyleniyor. Diğer yerel seçimler gelmeden de bitmesini temenni ediyoruz.”

Haftanın her gününde trafik yoğunluğunun fazla olduğunu ama bu yoğunluğun AVM’lerden dolayı hafta sonunda daha çok arttığını söyleyen Kaya, trafik yoğunluğundan dolayı karşıdan karşıya geçmekte bile güçlük yaşandığını belirtti.

Kaya sözlerini şöyle sürdürdü: “7 dakikada bir otobüs kalkmasına rağmen sabahları otobüs durakları tıklım tıklım oluyor. Akşamları ise iş çıkışında Kızılay’daki Ege Mahallesi durağında sıranın ucu bucağı görünmüyor. Benim kızım dershaneye gittiğinde Kızılay’daki otobüs durağında bir saat otobüs beklediğini söylerdi. İnanın bana bütün Mamak halkı bu durumda. İşte metro bu sorunların hepsini çözecek. Biz de sosyal medyamızda metroya ilişkin paylaşımlar yaptık ve oradan çok güzel geri dönüşler aldık. Halk metro yapılacağından dolayı çok mutlu.”

General Zeki Doğan Mahallesi Muhtarı Sürmeli Kaya

“TEMENNİMİZ OLABİLDİĞİNCE HIZLI BİTMESİ”

Şahintepe Mahallesi muhtarı Hüseyin Börekçi ise Mamak metrosuna dair şunları ifade etti: “Metro Mamak’ta yıllardır beklenen bir ulaşım aracıydı. Çünkü Mamak’ın en büyük sorunu ulaşım sorunu... Otobüs, dolmuş sayısı az olduğundan vatandaşlar zamanlarının büyük çoğunluğunu yollarda geçiriyorlar. Sabahları bundan dolayı ya evlerinden erken çıkıyorlar ya da işlerine geç kalıyorlar, akşamları ise kaç saat yol çekiyorlar. Gün içerisinde işte yorulan vatandaşlar bir o kadar da yollarda yoruluyor.  Bu bir çiledir ve bu çilenin bitmesini diliyoruz. Metronun gelmesi ile trafik yoğunluğu azalacak ve eskisi gibi trafik sorunu da yaşanmayacaktır. Biz de bu gibi sebeplerden dolayı metroyu çok olumlu karşılıyor ve destekliyoruz. Temennimiz ise olabildiğince hızlı bitmesi.”

Natoyolu’nda otobüs ve dolmuş sayısının yeterli olmadığını ve vatandaşların sayının artırılmasını istediğini belirten Börekçi, “Pandemiden dolayı otobüs ve dolmuşlar çok kalabalık olamıyor. Bundan dolayı insanların 1 saat otobüs ya da dolmuş beklediği oluyor. Mahalle halkı ise bundan çok şikayetçi ve otobüs, dolmuş sayısının artırılmasını istiyor. Bunu da sizin aracılığınız ile iletmek isterim” dedi.

Şahintepe Mahallesi Muhtarı Hüseyin Börekçi

HALK MEMNUN

Mamak’ta yaşayan vatandaşlar da Mamak’a metro yapılacak olmasından dolayı çok memnun olduklarını ifade ederek Özgür Özyurt şunları söyledi: “Ulaşım bizim semtin en büyük problemlerinden birisi. Sabahları işe gitmek ayrı bir dert, akşamları eve dönmek ayrı bir dert. Hele ki okullar da açıksa ulaşım bizim için tam bir çile haline geliyor ve buranın sorununu çözecek tek şey ise metrodur. Büyükşehir’e böyle bir çözüm ürettiğinden dolayı teşekkür ederiz. Umuyoruz ki en kısa sürede başlar ve biter.”

Ankara’da öğrenci olduğunu ifade eden Deniz Çimen ise öğrencilerin de ulaşım konusunda çok büyük sıkıntılar yaşadığını ifade ederek, “Mamak Ankara’nın hızla gelişen ilçelerinden. En önemli eksiği ise bir metrosunun olmamasıydı. Ulaşım için metro artık olmazsa olmazlardan. Öğrenciler için de çok iyi olacak. Çünkü akşam dersten çıkıp eve gelmesi bir felaket... Ya da sabahları sınav varsa sınava yetişmesi ayrı bir dert oluyor. İnşallah metro ile sorunlarımız çözülecek” diye konuştu.

METRONUN 8 AYDA BİTİRİLMESİ PLANLANIYOR

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Dikimevi-Natoyolu Hafif Raylı Sistem (HRS) hattı projesinin 8 ay içerisinde tamamlanmasını planladıklarını ifade ederek, “Firmadan süreyi öne çekmelerini istedik. Metroyu dönemimde bitirmek istiyorum. İsteriz ki dönemimizde metroyu açalım. Proje süresi de uzun olmuş, biraz daha öne çekebilirsek en büyük istirhamım o olur. Biz açık ihale yapacağız ama ihalenin tekniği konusunda teknik destek istiyoruz İstanbul’dan, İzmir de destek verecek. Amacımız projenin mümkün olan en kısa zamanda yapılması. Ona da biz elimizden gelen desteği vereceğiz” dedi.

YENİ HAT 7,4 KİLOMETRE OLACAK

AŞTİ ile Dikimevi arasında çalışan ANKARAY hattına bağlanacak Dikimevi-Natoyolu hattının proje aşamasının tamamlanmasının ardından yapım ihalesine çıkılacak. 7,4 kilometre uzunluğunda olacak yeni hat 8 ayrı istasyondan oluşacak. (Türkan ÇATAL YILDIZ)