Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 8 Temmuz’da müjde olarak duyurduğu ilacın yerli üretimi için ruhsatı verildi. Bakan Koca; “Türkiye'de imalatı için 4 firma tarafından müracaat edildi. 1-2 gün içerisinde ruhsat süreçleri bitmiş olacak. Artık bu ilacı hem uluslararası boyutuyla satabilecek hem de kendi hastamıza yoğun olarak kullandığımız bu ilacı 4 firmayla gerçekleştirmiş olacağız” ifadelerini kullanmıştı. Bu açıklamadan iki gün sonra yerli ilaç firmalarından Novelfarma, TİTCK tarafından ilk ruhsatı alan firma oldu.

Japonya tarafından 2014 yılında geliştirilen ve bazı ülkelerde satışı yapılan favipiravir ilacı, virüslerle ilgili hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Aralık ayında ortaya çıkan Covid-19 tedavisinde de etkili olduğu Çinli yetkililer tarafından onaylanmıştı.

Türkiye’de ilk vakalar görüldükten sonra Sağlık Bakanı Koca, Çin’den özel bir ilacın Türkiye’ye getirildiğini; özellikle yoğun bakımdaki koronavirüs hastalarının tedavi süresini 11 günden 4 güne kadar indirdiği bilgisine ulaştıklarını açıklamıştı. Daha sonra Bilim Kurulu’ndan alınan bilgiler doğrultusunda bu ilacın “favipiravir” olduğu anlaşılmıştı. Mart ayından bu yana ithal olarak Türkiye’ye getirilen favipiravir ilacı, ruhsatın verilmesiyle birlikte artık tamamen yerli firmalar tarafından üretilecek.

Sağlık Bakanlığı’na 5.000 kutu hibe

Favipiravir ilacının ilk ruhsatını alan Novelfarma Genel Müdürü Eczacı Yasin Alp gazetemize açıklamalarda bulundu. Ruhsatın alınmasının ardından Türkiye’ye hizmet vermenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Alp, 5.000 kutu ilacın hemen Sağlık Bakanlığı’na, firması tarafından hibe edileceğini duyurdu. İlacın hastalara en hızlı şekilde ulaşması için gece gündüz çalıştıklarını belirten Novelfarma yetkilisi, ülkemizin artık Covid-19 ile mücadelede çok daha güçlü olduğunu vurguladı.

Maliyetler yüzde 90 oranında azalacak

Koronavirüs hastalarının tedavisinde kullanılan favipiravir etken maddeli ilaçlar daha önce ithal edildiği için yüksek maliyetlerle tedarik ediliyordu. Novelfarma Genel Müdürü Alp, yerli üretimle birlikte maliyetlerin yüzde 90 oranında azalacağını belirtti.

Covid-19 tedavisinde hastalardan ücret alınmayacağını defalarca duyuran Sağlık Bakanlığı’nın yerli üretimle birlikte maliyet yükünün hafiflemesi bekleniyor.

“Corona virüsünde en etkili ilaç Favipiravir”

Daha önce konuyla ilgili açıkalamaları bulunan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ‘favipiarivir’ ilacının Türkiye’de üretilmesinin çok önemli olduğunu vurgulamıştı. “Favipiravir, kabul gören bir ilaç” açıklamasını yapan Ceyhan, henüz hiçbir ilacın çok etkili olduğuna dair veri olmadığını ifade ederek, “Bütün bunların içerisinde Favipiravir, kabul gören bir ilaç. Yan etkisinin az olması, fiyatının uygun olması ve deneyimin çok olması nedeniyle en çok ümit bağlanan ilaç bu.” şeklinde konuşmuştu. (Rozita Merve HAMİDİ CİZRELİ)

Editör: TE Bilisim