70 yaşında hayata gözlerini yuman Ferhan Şensoy 26 Şubat 1951’de Samsun, Çarşamba’da dünyaya geldi. 70 yıllık ömrüne sığdırdıklarını gördüğünüzde ona minnettar kalacaksınız. Türk tiyatrosuna kattığı değerler ve yeteneği ile nasıl ölümsüzleştiğini anlayacaksınız bu yazıyı okuduğunuzda. Henüz lise yıllarındayken ilk öykü ve şiirleri yayınlanmaya başladı. 1969 yılında Yeni Ufuklar ve Soyut dergilerinde yazdığı skeçler yayınlandı ve 1970’te oynanmaya başlandı.

Grup Oyuncuları, ilk profesyonel oyunculuk deneyimiydi. 1972-1975 yılları arasında Fransa ve Kanada’da tiyatro eğitimine başlayarak önemli isimlerle çalıştı. 1975 yılında Montreal’de Ce Fou De Gogol adlı oyunu ile En İyi Yabancı Yazar Ödülü’ne layık görüldü. 1976’da kendi yazdığı ‘Dur Konuşma Sus Söyleme’ isimli oyunda rol aldı.  Türk Yazarları Tiyatrosu’nda oyunculuk ve yönetmenlik yapmaya başladı. Türk tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu; televizyon dizisi ve film senaryoları yazarı, şair ve Ortaoyuncular tiyatro topluluğunun kurucusu olan Şensoy Türk Tiyatrosu'nda kendine özgü bir yer edindi. 

Nisa Serezli - Tolga Aşkıner Tiyatrosu'nda oyunculuk yapan Şensoy, yine 1976 senesi içinde, TRT’ye ve Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda çeşitli skeçler yazdı. Stardust Gece Kulübü’nde, yazdığı Dedikodu Şov isimli bir kabare gösterisini, Adile Naşit, Perran Kutman, Pakize Suda, Sevda Karaca ve İstanbul Gelişim Orkestrası'yla sahneleyen Şensoy, aynı kulüpte, Arda Uskan'ın yazıp, Fuat Güner'in müziklerini yaptığı Kukla ve Kuklacı Kabare gösterilerinde rol aldı.

İlk kitabı ‘Kazancı yokuşu’ 1978 yılında yayınlandı. Aynı yıl, ‘Kızını Dövmeyen Dizin Döver’ isimli proje ile film çalışması gerçekleştirdi. Tek kişilik oyunu Ferhangi Şeyler 1987’de izleyiciyle buluştu ve bu oyun stand-up komedilerinin ilham kaynağı olarak kabul ediliyor. 1979 yılında TRT’de ‘Sizin Dershane’ dizisinde hem yazarlık hem de oyunculuk yaptıktan sınra Ayfer Feray Tiyatrosu’nda da kendi yazıp yönettiği Hyrola Karyola oyununda rol aldı.

Usta oyuncu en son İşler Güçler dizisinin final bölümünde televizyona çıktı. En son yer aldığı film ise Muhalif Başkan. Kel Hasan Efendi'den günümüze gelen Ortaoyuncuları Kavuğu'nu Münir Özkul'dan devralmış ve Rasim Öztekin'e devretmişti.

On televiyon dizisinde yer aldı ( İşler Güçler, Boşgezen ve Kalfası, Varsayalım İsmail, şey bey, Köşe Dönücü, Sizin Dersane, Eevdekiler, Giyim Kuşam Dünyası, Bizim Sınıf, Caniko); dokuz filmde rol aldı (Muhalif Başkan, Son Ders: Aşk ve Üniversite, Pardon, Şans Kapıyı Kırınca, Büyük Yalnızlık, Bir Bilen, Parasız Yaşamak pahalı, Kızını Dövmeyen Dizini Döver, Aşk Dediğin Laf Değildir); yirmiden fazla kitap yazdı ( Dündeste, Gecedeste, Kedittin Direniş, başkaldıran Kurşunkalem, FerhAntoloji…); çok sayıda ödül sahibi (21. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri’nde Onur Ödülü, İsmet Küntay Tiyatro Ödülleri’nde En İyi Yapım…).