Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulamaya alınan telafi eğitimi 5 Temmuz itibariyle başladı. Gönüllülük esasına göre öğrenciler, öğretmenler ve velilere yönelik eğitim faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere planlanacak program, eğitim faaliyetleri fiziksel, sosyal - duygusal, akademik gelişim ve özel eğitim alanı olmak üzere dört ana temaya uygun olarak planlanacak. Konuya ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan Türkçe Öğretmeni Erkan Turan, “Çocuklarımızın fiziksel ve akademik gelişimlerini bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif eğitim faaliyetleri ile desteklemek adına hazırlanmış olan bu programa öğrencilerin katılması son derece yararlı ve değerli olacaktır” açıklamasında bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığınca ilkokul, ortaokul ve lise kademesinde eğitim gören öğrenciler için hazırlanan "Telafide Ben de Varım" programı başladı.   Öğrencilere yaz tatilini daha verimli geçirmeleri için tavsiye ve önerilerde bulunan Türkçe Öğretmeni – Türk Dili Bilim Uzmanı Erkan Turan, Öğrencilerimizin salgın etkisini üzerlerinden atmaları için ilk yapmaları gereken şey güzel bir dinlenme daha sonrasında kademeli ve düzenli bir çalışma programı olacaktır” dedi.

“EĞİTİM GÖNÜLLÜLÜK ESASINA DAYANIYOR”

Korona virüs nedeniyle dünya genelinde Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 124 ülke örgün eğitime ara verdi diyen öğretmen Erkan Turan, “ Korona virüsten etkilenen sektörlerin başında eğitim sektörü geldi. Birçok ülkede tablet, bilgisayar, internet ve diğer çevrim içi platformların eksikliği, bazı ülkelerde erişim ve fırsatı sınırlayan yüksek veri maliyeti nedeniyle dijital sınıflar hala mümkün olamamıştır açıklamasında bulunarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, İlkokul, ortaokul ve lise kademesinde eğitim gören öğrenciler için hazırlanan ‘Telafide Ben de Varım’ programında eğitimler 5 Temmuz - 31 Ağustos 2021 tarihleri arasında okul, ilçe ve il genelinde gerçekleştirilecek. Telafide eğitim gönüllülük esasına dayandığı için herhangi bir zorunluluk yoktur. 

“MEB’in Eğitim Vizyonu hedefleri doğrultusunda eğitimde fırsat adaletini sağlamak, okullar arasındaki başarı ve imkan farklılıklarını azaltmak, Covid-19 salgını sürecinde gerçekleştirilen seyreltilmiş, uzaktan eğitim faaliyetlerinin sona erdiği yaz tatili döneminde çocuklarımızın fiziksel, sosyal-duygusal ve akademik gelişimlerini bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif eğitim faaliyetleri ile desteklemek adına hazırlamış olduğu bu programa elbette öğrencilerin katılması yararlı ve değerli olacaktır.

‘’  YAZ TATİLİNDE KONU TEKRARINA ZAMAN AYIRILMALI”

Öğrencilerimizin salgın etkisini üzerlerinden atmaları için ilk yapılması gereken şey: güzel bir dinlenme olacaktır diyen Turan, “Ardından kademeli ve düzenli bir çalışma programı oluşturmak son derece önemlidir. Özellikle bu programın içine konu tekrarı eklenmesi oldukça yararlarına olacaktır. Öte yandan programın içine bolca etkinlik eklenmeli ve çalışmalarını bu etkinliklerle desteklemeleri gerekecektir. Bu etkinliklerden bazıları: kitap okuma, resim çizme, görsel ve bilişsel zekayı geliştirmek için bulmacalar çözmek olabilir.

“BİR MERMER PARÇASI İÇİN HEYKELTIRAŞ NE İSE RUH İÇİN DE EĞİTİM ODUR”

Okurlarınız ve öğrenciler için vermek istediğim son mesaj Thomas Edison’un bu sözü olsun diyen Turan, Bir mermer parçası için heykeltıraş ne ise ruh için de eğitim odur” diyerek konuşmasını noktaladı.

TELAFİ EĞİTİM PROGRAMI HAKKINDA

“Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) ilkokul, ortaokul ve lise kademesinde eğitim gören öğrenciler için hazırlanan "Telafide Ben de Varım" programı yarın başlayacak ve 31 Ağustos'a kadar devam edecek.”

“Öğrenciler, bu süreçte Aile ve Sosyal Hizmetler, Gençlik ve Spor, Kültür ve Turizm, Sağlık ile İçişleri bakanlıkları ve belediyelere bağlı tesis ile merkezlerden yararlanabilecek.”

 “Program kapsamında okul, ilçe ve il genelinde gerçekleştirilecek bilimsel, sosyal, kültürel, sportif eğitim faaliyetleri ve etkinliklerle ilgili ayrıntılara "https://telafidebendevarim.meb.gov.tr" adresinden erişilebilecek.”

 PROGRAM DÖRT ANA TEMAYA UYGUN PLANLANACAK

 “Gönüllülük esasına göre öğrenciler, öğretmenler ve velilere yönelik eğitim faaliyetlerini içeren programda eğitim faaliyetleri "fiziksel", "sosyal duygusal", "akademik gelişim" ve "özel eğitim alanı" olmak üzere dört ana temaya uygun planlanacak.”

“Eylülde ilkokula başlayacak olmasına rağmen okul öncesi eğitimden yararlanamamış çocukların hazır bulunuş düzeyini artırmak ve ilkokula akranlarıyla eşit şartlarda başlamalarını sağlamak amacıyla okul öncesinde yaz okulları açılacak.”

 “2020-2021 eğitim öğretim yılıyla sınırlı olmak üzere, okul öncesi eğitim almamış çocukların öncelikle kaydedilmesi şartıyla imkanları uygun okullarda, okul öncesi eğitim almış çocuklar da yaz okuluna kaydedilebilecek.”

 “Okul öncesi eğitimde, velilerin tam gün çocuk kulübü talepleri ise açılacak çocuk kulüpleriyle karşılanabilecek. Yaz okulu ve çocuk kulüpleri, bu haftadan itibaren açılabilecek.”

“2. SINIFA GEÇEN ÖĞRENCİLER İÇİN OKUMA YAZMA TARAMASI BAŞLATILACAK”

 “Program kapsamında, 1'den 2'ye geçen öğrenciler için okuma yazma taraması başlatılacak, bu taramaların sonuçlarına göre, ihtiyacı tespit edilen öğrencilere ek ders ve ek materyal desteği sağlanacak. Ayrıca 3. ve 4. sınıf öğrencileri İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) uygulamasıyla desteklenecek.

 Destekleme programı için 1-8. sınıf öğrencilerine yönelik hazırlanan çalışma kitapları ve 1-4. sınıf öğrencilerine tamamlayıcı çalışma yaprakları eylülde ücretsiz dağıtılacak.”

(Merve ŞEN)

Editör: TE Bilisim