Eğitim modern dünya hayatının olmazsa olmazlarından. Eğitim şart sloganı ise uzun süredir her eğitim konusu açıldığında birçok kişinin kullandığı kelimeler. Fakat çoğu zaman bu slogan ne yazık ki sadece sözde kalıyor. Hal böyle olunca da kısa ve uzun vadede hayati önem taşıyan kayıplar yaşıyoruz.
Ancak öyle bir konu var ki eğitimsizliğin sonucunda ortaya çıkan tam bir felaket… Bu konunun adı: Trafik kazaları…
Felaket diyorum çünkü ortaya çıkan rakamlar korkunç;
2020 yılında Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı verilerine göre 365 bin 5 trafik kazası meydana gelmiş. Bu kazalarda ise 2 bin 197 kişi olay yerinde hayatını kaybetmiş.
Bahsedilen rakamlar çok yüksek. Trafik eğitiminin ve konuya olan bakış açısının yetersizliğini ortaya koyan bir rakam.
En basitinden çevrenizde ehliyet sahibi olup da hiç direksiyon başına geçmemiş insanların sayısına bir bakın. Düşününce ne kadar çok değil mi?
Nasıl olmasın ki? Bunun birçok nedeni var tabi.
Birincisi ehliyet almak için gerekli olan trafik ve direksiyon dersini almamış birçoğu. Formaliteden yapılan sınavlara girip ehliyet almaya hak kazanmışlar. Ne trafik kurallarına dair teorik bir bilgi öğrenmişler ne de araç kullanımıyla ilgili bir pratik yapmışlar.
Sonrasında ise bu arkadaşlar, sıfır bilgi ve beceri ile aldıkları ehliyetin vermiş olduğu güvenle trafikte boy göstermeye başladılar. Hayati bir önem taşıyan konuda hiçbir eğitime tabi tutulmadan trafiğe salındılar.
Bundan dolayıdır ki herhangi bir Avrupa ülkesinde Türk ehliyeti geçerli sayılmıyor. Türkiye’de almış olduğunuz ehliyeti kullanarak trafiğe çıkamıyorsunuz. Yani ehliyetiniz yok sayılıyor. Araç kullanabilmek için hem teorik hem de pratik olarak ciddi bir eğitimden geçiyorsunuz.
İkincisi iyi şoför olduğunu iddia edip de trafikte kendinden geçen tiplerin olması. Teknik yeterliliği olup da sosyal eğitimsizliğin sonucunda ne yaptığını bilmeyen bu insanlar, adeta caddelerde gösteri yapıyorlar. Kazaya davet çıkarıyorlar resmen.
Üçüncüsü ise cezaların yetersizliği. Kazaya sebebiyet verebilecek her türlü eyleme karşı caydırıcı cezaların bulunmaması trafik kazalarının artışını tetikliyor. Son yıllarda konuyla ilgili yasa değişiklikleri yapılsa da rakamlar bize gösteriyor ki bunlar yeterli değil.
Kurs eğitimlerinin ve uygulanacak cezaların belli bir sistem temelinde oturması şart olduğu ise apaçık ortada. Neyse ki son zamanlarda bu konu daha ciddiye alınmaya başladı ve ehliyet almak artık o kadar kolay değil. Umuyoruz daha da zorlaştırılır ve tam olarak olmadan şoför adayları trafiğe çıkamazlar.