Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Toy, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir hasta tarafından bıçaklı saldırıya uğrayan Dr. Ertan İskender'e yapılan bıçaklı saldırıyı kınayarak, “Hayatını insanlığa adayan sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti lanetliyorum. Şifa veren ellere  artık toplum olarak zarar vermeyelim, sahip çıkalım’’ açıklamasında bulundu.

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ nde bir hastanın bıçaklı saldırısına uğrayan ve hastanede tedavisi devam eden Asistan Doktor Ertan İskender’ e geçmiş olsun dileklerini ileten Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hakan Toy, “Hayatını insanlığa adayan, insanların sağlıklı ve huzurlu olmaları için hayatlarını hiçe sayan bir sağlık çalışanına böyle bir saldırı kabul edilemez. Bir buçuk yıldan fazla bir zamandır Korona virüse karşı kendi hayatını hiçe sayan, sevdiklerinden uzak kalan sağlık çalışanlarımızın baş üstünde tutulması gerektiği yerde şiddetle karşılaşması toplumumuzun ayıbıdır. Yaşanan bu olay ne insanlığa, ne vicdana, ne de ahlaki yapımıza sığar. Sağlık çalışanına yönelik artan bu insanlık dışı saldırıları ve saldırganları, nefretle, şiddetle kınıyorum’’ ifadesini kullandı.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI YAŞANAN BU ÜZÜCÜ OLAYLARI HİÇBİR ŞEKİLDE HAK ETMİYOR”

Hakan Toy, “Yeri geldiğinde kendi hayatından vaz geçen, sevdiklerini geride bırakan, geride kalanları gözü yaşlı bırakmayı göze alan sağlık çalışanları kimsenin hedefi olmamalıdır. Ne yazık ki Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi' nde insanlık için emek veren Asistan Doktor Ertan İskender, hayatını kurtardığı, ölümün kıyısından çekip aldığı bir hastasının bıçaklı saldırısına uğramış, bir parmağı saldırı sonucu kopmuş, vücudunun çeşitli yerlerinden yara almış. Olaya müdahale eden iki güvenlik görevlimizde yaşanan olaydan kötü bir şekilde etkilenmiştir. Saldırıyı yaşayan doktorumuzda, bütün hastanelerde bulunan tüm sağlık çalışanlarımız da insanlık için bu kurumlarda bulunuyorlar. Sağlık çalışanları yeri geliyor, sırf bizlerin sağlığı için sevdikleri insanların mutlu günlerinde, onlara ihtiyaç duyulduğu anlarda yakınlarının yanlarında olamıyor. Bayramlarda, tatillerde bizler evlerimizde sevdiklerimizin yanlarında olurken onlar hastanelerde oluyorlar. Kar-kış, yağmur-çamur demeden insanlığın yardımına koşuyorlar. İnsanlığa adadıkları hayatlarına kast etmeye kalkanlar, şunu hiçbir zaman unutmamalıdırlar ki orada bir doktora, bir hemşireye, bir sağlık emekçisinden çok insanlığa, insanlığın sağlığını kurtaracak olan fedakar bir insanın canına kast ediyorsunuz. Tüm bunları yapanlar şunu hiç düşünmüyorlar, yeri gelir, sizin canınız, en sevdiğiniz insanın canı  fedakar sağlık çalışanlarına kalır,  muhtaç olursunuz. O yüzden hiçbir insan, şiddeti hak etmediği gibi sağlık çalışanları yaşanan bu olayları hiçbir şekilde hak etmiyor.” şeklinde konuştu.

 “ARTIK TOPLUM OLARAK BUNLARI GÖRMEMİZ GEREKİYOR”

Sağlık emekçilerinin, hayatlarını insanlığın sağlığına adadığını vurgulayan Toy, “Bu doktorumuz, yıllarca bunun için zor eğitimlerden geçmiş. İnsanlığa umut olmuş. Hastane odasında yatan hastanın umudu olmuş. Ölümün kıyısında canı ile mücadele eden hastanın kurtuluşu olmuş. Saldırganını kurtardığı gibi nice insanın kurtuluşuna vesile olmuş. Artık toplum olarak bunları görmemiz gerekiyor.  Covid sürecinde, sağlık çalışanlarının kıymetini anlaşmış olmamız gerektiği kanaatindeyim. Onların fedakârlığını toplumun görmesi gerektiğini düşünüyorum..Bunun için de toplumumuzu duyarlı olmaya davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.

TOY: BİZİM BU ŞİDDETİ KALDIRACAK GÜCÜMÜZ VE SABRIMIZ KALMADI

Sağlık çalışanları ve sağlık sektöründeki STK’lar olarak bu tür olayları kınamaktan yorulduklarını belirten Hakan Toy, “Ciğerimiz yanıyor. Yıllarca insanlığa şifa vermek için eğitim gören insanlar, kendini bilmez biri tarafından ya öldürülüyor, ya da mesleğinden soğutuluyor ve mesleklerini yapamaz duruma getiriliyor Artık buna nasıl bir çözüm bulunacaksa bulunsun. Kanuni düzenlemeler yapılsın. Bizim bu şiddeti kaldıracak gücümüz ve sabrımız kalmadı. Kanuni düzenlemeler gerektiği gibi yapılıp bunlar en ağır şekilde cezalandırılsınlar. Verilen ceza kesinlikle caydırıcı olmalıdır. Çünkü böyle giderse hiçbir gencimiz ne doktor olmak ister, ne hemşire, ne de her hangi bir sağlık çalışanı. Bizim buna bir an önce bir çözüm bulmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“ALINAN ÖNLEM VE YAPILACAK KANUNLARIN BÜTÜN HASTANE ÇALIŞANLARINI KAPSAMASINI BEKLİYORUZ”

Toy, Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası olarak, sağlık çalışanlarına yönelik her türlü şiddete ve mobbinge karşı olduklarını vurgulayarak taleplerini şöyle sıraladı:

“Yasalarda sağlığın bir bütün olduğu ilkesinin göz ardı edilmemesini istiyoruz. Çünkü hastanenin veya sağlık kurumunun herhangi bir servisinde çalışan herkes hasta için orada bulunuyor. Aynı tehlikeyle doktorlar yüzleştiği kadar, orada çalışan bütün personel yüzleşiyor. Alınan önlemlerin ve yapılacak kanunların bütün hastane çalışanlarını kapsamasını bekliyoruz.”

Bıçaklı saldırıya uğrayan Dr. Ertan İskender'e bir kez daha geçmiş olsun dileklerini ileten Genel Başkan Hakan Toy, “Türk-İş Konfederasyonu, Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası olarak, her türlü şiddete karşı üyelerimizin ve tüm sağlık çalışanlarımızın maddi, manevi ve hukuki olarak yanında olduğumuzun bilinmesini önemle belirtiriz” dedi.

(Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER)

Editör: TE Bilisim