Haber: Kadir GÜRHAN

Ankara’da ilçe özel halk otobüsü terminal park alanında bir araya gelen minibüsçüler ve özel toplu taşıma hizmeti veren otobüsçüler, düzenledikleri basın açıklaması ile ulaşıma zam yapılması talebinde bulundu. Devlet büyüklerine ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a seslenen Ankara toplu taşıma esnafı, her şeye zam yapıldığını ama ulaşıma zam yapılmadığına işaret etti. 

Araçlarını gider çokluğundan çalıştıramaz hale geldiklerini savunan esnaflar, iflasın eşiğine geldiklerini belirtti. Yaklaşık 200 taşıma esnafının destek verdiği basın açıklamasına, Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği (TÖHOB) Başkanı Kurtuluş Kara, Ankara Şehiriçi Halk Otobüsleri Esnaf Odası (ÖHO) Başkanı Ercan Soydaş, Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası (ANKMİN) Başkanı Murat Yılmazer’de katıldı. 

KARA: BU ŞEKİLDE DEVAM EDERSE BİR HAFTAYA KALMAZ KONTAK KAPATIRIZ

Düzenlenen basın toplantısında konuşan Tüm Özel Halk Otobüsleri Kooperatifleri Birliği Kara, zam talebi ve gelir desteği için bir araya geldiklerini açıkladı. Kara, “Minibüsçüler de halk otobüsçüleri de para kazanmıyor. 18 kalem ücretsizimiz var. Biz kamu hizmeti vermekteyiz, sağlıkçılarla birlikte 19 kalem ücretsizimiz bulunduğu için acilen zam yapılması talebinde bulunuyoruz. Durak katılıp bedelleri ve ihale kira bedellerini ödeyemez hale geldik. Borçlarımız birikmiş durumda. gelir desteğini istememizin sebebi budur. Ankara Büyükşehir Belediyesi meclisine gelir desteği talebinde bulunduk, talebimizin bu zor koşullarda kabul edilmesini istiyoruz. Akaryakıt fiyatları almış başını gidiyor, basından öğrendiğimiz kadarıyla zamlar gelmeye devam edecek. Esnafımızın bu zamlar karşısında dayanma şansı yok. Konya Halk Otobüsçüleri Odası açıklama yaptı ve taşımayı 6 liraya yaptığını söyledi. Biz ise, Ankara’da 1,60 liraya aktarma, 1,30 liraya öğrenci abonmanını ve ücretsizleri taşıyoruz. Her ne kadar ulaşım ücreti 3,25 lira olarak gözükse de bu şekilde hesaplanmamalıdır. Nallıhan 160 Km 16 TL, Beypazarı 15 TL, uzun yol otobüsü Bolu ise aynı kilometreye sahip olmasına rağmen 45 TL’dir. Aradaki fark bu kadar belirginken yetkililerin buna çözüm üretmesini istiyoruz. Yapılacak düşük bir zam da bizi kurtaramaz. Bu şekilde devam ederse Ankara esnafı bir haftaya kalmaz kontak kapatır” dedi. 

“AKARYAKIT VE ÖTV İNDİRİMİ İSTİYORUZ”

Yaklaşık bin esnafın kendilerine desteğe geldiğini belirten Kara, “yolcularımız ve vatandaşlarımız mağdur olmasın diye fazla kimsenin gelmesini istemedik. Sayın Cumhurbaşkanımızdan akaryakıt ve ÖTV indirimi istiyoruz. Bedavacılarımıza kiralama modeli getirsin. Birçok esnafımız borçlarını ve kredilerini ödeyemediği için öteleme yapıyor. Yetkililere sesleniyoruz; lastik alacak paramız yok. Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanımızdan, partilerin dört büyük başkanvekilinden ve meclis üyelerinden acilen zam ve esnaflarımıza gelir desteği talep ediyoruz. Çünkü pandeminin en çok vurduğu alan toplu taşımadır. Biz elimizi ulaşımdan çekemeyiz. Lütfen bize yardım edin elinizi bize uzatın. 3500 tane toplu taşıma esnafına yardım etmek kendilerini fazla zora sokmayacaktır” diye konuştu. 

SOYDAŞ: YÜZDE 33 ORANINDA YOLCUYU BEDAVA TAŞIYORUZ

TÖHOB  Başkanı Kara’dan sonra söz alan Ankara Şehir içi Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Soydaş, “Biz eskiden 1litre mazotu 3,25 liraya alıyorduk ve bu bir yolcu bedeliydi. Şimdi ise 1 litre mazot 7,60 lira ama taşıdığımız yolcu ise hala 3,25 lira. Biz, her yıl enflasyon oranında artış olmasını talep ediyoruz. Yüzde 33 oranında yolcuyu bedava taşıyoruz ve sırf bu yüzden acilen zam talebinde bulunuyoruz” dedi. 

YILMAZER: PANDEMİNİN EN ÇOK VURDUĞU YA DA ETKİLEDİĞİ SEKTÖR BİZİZ

Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Murat Yılmazer de şunları söyledi: 2020 yılından beri pandemiyle birlikte mağduriyetlerimiz ve sıkıntılarımız artarak devam ediyor. Her şeye zam gelirken toplu taşımaya bir türlü zam gelmedi. Pandeminin en çok vurduğu ya da etkilediği sektör biziz. Özellikle Büyükşehir Belediye Başkanımızdan ve dört grup başkan vekilimizden acilen toplu taşıma ile ilgili zam yapılması yönünde ve yok olaya yüz tutmuş esnafa sahip çıkmalarını talep ediyoruz.”

“HER ŞEYE ZAM GELDİ ULAŞIMA ZAM YOK”

Toplu Taşıma Esnafı: Aracımızın sigortasını yaptıramaz hale geldik. Önümüz kış ama araçlarımızda lastik yok. Sigortamızı paramız yetmediği için yapamıyoruz. Yani evimizi geçindiriyoruz. Her şeye yüzde yüz zam geldi fakat dolmuşa ya da ulaşıma herhangi bir zam yok. 

Toplu Taşıma Esnafı: Kırk yıllık halk otobüsü kurucularındanım. Bir lastik 3 Bin TL olmuş, ne cebimizde paramız kalıyor ne de şoförlerin parasını ödeyebiliyoruz. Hiçbir şekilde yürütemez duruma geldik. Her zaman zam geliyor. Bugün bize zam vermeye kalksınlar 2 ay sonra bu zam da eriyecek. Çünkü her şeye zam geliyor. Yetkililerin bizi unutmaması gerekir ki bizim de halka hizmetimizi aksatmadan yapabilelim. Eğer biz bunları yürütemezsek yaklaşık 10 bin aile evine ekmek götüremeyecek duruma gelir. Bizim taleplerimize kesinlikle kulak verilmesi gerekir.