Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Ahmet Tekin, 3 yılda tamamlanan "Kan Transfüzyon Yönetim Sisteminin Geliştirilmesi için Teknik Yardım Projesi" ile rehberler hazırlandığını ve kan bağışçıdan kullanıcıya ulaşıncaya kadar takip edilmesini sağlayan bir yazılım geliştirildiğini söyledi. Bilkent Otel ve Konferans Merkezi Sakarya Salonu'nda yapılan toplantıda bilgilendirme yapıldı.

Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Kan ve Kan Ürünleri Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’nın Sözleşme Makamı olduğu “Türkiye’de Kan Transfüzyon Yönetim Sisteminin Geliştirilmesi için Teknik Yardım Projesi” başarıyla tamamlandı.

20 Mart 2019 tarihinde başlayan ve “Düşün Koru Yönet” sloganıyla yürütülen projede uluslararası standartlarda ülke genelinde en güvenli kan naklini gerçekleştirmek amacıyla, hem ulusal hem de uluslararası pek çok çalışma yürütülmüştür. Proje kapsamında, hasta kan yönetimi uygulamaları için Ulusal Hasta Kan Yönetimi Strateji ve Eylem Planı hazırlanmış ve ulusal düzeyde hazırlanan Hasta Kan Yönetimi (HKY) programı ile ülkemiz, bu alanda öncü olma özelliğini elde etmiştir.    

 Avrupa Birliği Müktesebatı ile uyumlu olarak yürütülen bu proje ile sağlanan ilerleme sayesinde,  Türkiye'nin HKY uygulamaları kapsamında yaptığı ve yapacağı çalışmalar hem ulusal hem de uluslararası camiada heyecan yaratmış ve yaratmaya devam etmektedir. Avrupa Birliği Sonuç Odaklı İzleme Raporunda, bu projenin etkileriyle, Türkiye'nin HKY açısından Avrupa ülkelerinin liderliğini üstlenebileceğinin ifade edilmesi yapılan çalışmaların başarısını ortaya koymaktadır. Proje kapsamında, pandemi sebebiyle çevrimiçi olarak gerçekleştirilen Uluslararası HKY Sempozyumuna da ulusal ve uluslararası çok sayıda konuşmacı ve dinleyici katılım sağlamıştır.

“İLGİLİ BİLİMSEL DERNEKLERLE İŞBİRLİĞİ YAPILDI”

Hasta Kan Yönetimi uygulamaları temel olarak bir bağışçının kanını kullanmak yerine hastanın kendi kanını korumak ve yönetmek ilkesine dayanır ve kan transfüzyonlarında anlamlı miktarda azalma sağlar. Bu sistem, gereksiz kan nakillerini, hasta yatış sürelerini, kan bağışı konusunda yaşanan sıkıntıları ve sağlık giderlerini en aza indirmesi ve yaşam kurtarıcı tedavi özelliği ile yüzyılın buluşu olmaya adaydır. Hasta Kan Yönetimi ABD, Avustralya, Almanya, Hollanda, İngiltere, İtalya gibi ülkeler tarafından bölgesel ya da hastane düzeyinde uygulanmaktadır.

Proje çalışmalarında altı farklı hasta kan yönetimi rehberi hazırlanmış ve bu rehberler kapsamında ülke genelinde görev yapan çok sayıda klinisyene eğitimler verilmiştir. Sağlık Bakanlığı, eğitimlerin ülke genelinde yaygınlaştırılmasına yönelik ilgili bilimsel derneklerle işbirliği içerisinde bulunmuştur. Kanın bağışçıdan hastaya ve hastadan bağışçıya izlenebilirliğini sağlayan mevcut yazılım sistemlerine ek olarak, hastanın nakil geçmişi, kan bileşenlerinin kullanımı ve kan nakli endikasyonları gibi bilgileri kaydetmek üzere E-Nabız ile entegre çalışan yeni bir yazılım programı geliştirilmiştir.

Proje ile ilgili detaylı bilgiye https://hastakanyonetimi.saglik.gov.tr/ adresinden ulaşılabilmektedir. Üç yıl süren projenin paydaşları, hastaneler (tıp fakülteleri, eğitim-araştırma, devlet, özel ve vakıf hastaneleri), hastanelerin transfüzyon komiteleri ve transfüzyon merkezleri, Türk Kızılay, ilgili bilimsel dernekler, Yüksek Öğretim Kurulu, Tıpta Uzmanlık Kurulu ve Sosyal Güvenlik Kurumu olmuştProje Kapanış toplantısı proje aktivitelerinin amaç ve sonuç odaklı olarak gündeme getirileceği bir faaliyet olacaktır. Toplantıya Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof.Dr. Sabahattin AYDIN, Kızılay Kan Hizmetleri Genel Müdürü Saim KERMAN ve ilgili birimlerin yöneticileri,  Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Kan ve Kan Ürünleri Dairesi Başkanlığı Temsilcileri, , tıp fakülteleri, eğitim-araştırma, devlet, özel ve vakıf, hastanelerin transfüzyon komiteleri ve transfüzyon merkezleri, ilgili bilimsel dernekler, Yüksek Öğretim Kurulu, Tıpta Uzmanlık Kurulu ve Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri katılacaklardır.

(Mustafa ATAR)

Editör: TE Bilisim