Meclis, 2017 yılının ikinci haftasında ele alınacak olan yeni anayasa değişikliğine hazırlanıyor. Anayasa değişikliği en geç 10 ocakta Meclis Genel Kurulu'na gelecek. Yeni anayasa değişiklikleri meclis ve referandumda kabul edilirse TBMM içtüzüğü de değişecek.

Meclis Genel Kurulu'na gelmesi planlanan cumhurbaşkanlığı sistemi ile ilgili anayasa değişikliği genel kuruldan geçtiği takdirde referanduma gidilecek. Halk oylamasında da kabul edilirse meclis ve devletin tüm kurumlarında yeni düzenlemeler yapılacak.
Anayasa değişiklik teklifi yürürlüğe girdikten sonra 6 ay içinde TBMM yeni bir içtüzük yapacak. İhtisas ve Araştırma Komisyon sayıları yeniden belirlenecek. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda çoğunluğun iktidar partisinden oluşacağı hükmü kaldırılacak.
GENSORU VE SÖZLÜ SORULAR TARİHE KARIŞACAK
Gensoru ve sözlü soru geleneği kaldırılırken, milletvekilleri sadece yazılı soru verebilecek. Hükümetten gelen yasa tasarıları da tarihe karışacak. Meclis araştırma ve genel görüşme uygulamalarına devam edilecek. Bakanlar, Cumhurbaşkanı ile birlikte TBMM'nin açılış toplantıları dışında Meclis çalışmalarına katılmayacak. Yasal düzenleme gerektiren konularda sadece milletvekilleri yasa teklifi verebilecek. Ancak iktidar partisinin verdiği teklifler yasalaşma olasılığı çok yüksek olduğu için tasarı kadar önemli olacak.
CUMHURBAŞKANI PARTİSİNİN GENEL BAŞKANI OLABİLECEK
Meclis Anayasa Komisyonu'nda dokuz gün süren görüşmelerin ardından, Cumhurbaşkanlığı sistemini içeren 18 maddelik anayasa değişiklik teklifi, 30 Aralık 2016'da kabul edilmişti.Teklif içinde yapılan bazı değişiklikler ise şöyle:
YEREL SEÇİMLER 2019 MART AYINDA YAPILACAK
Cumhurbaşkanı partisinin genel başkanı da olabilecek.Cumhurbaşkanı, yardımcılarını ve bakanları milletvekilleri arasından kendi belirleyecek. Cumhurbaşkanı ve meclisin görev süresi 5 yıl olacak. Yerel seçimler Mart 2019'da yapılacak. Cumhurbaşkanı kararname ile bakanlıklar ve teşkilatların kurulmasına ve kapatılmasına karar verebilecek.
ÜST DÜZEY KAMU GÖREVLİLERİNİ CUMHURBAŞKANI ATAYACAK
Cumhurbaşkanı hakkında Meclis Soruşturma Komisyonu oluşturulması için 5'te 3, Yüce Divan'a sevk kararı için ise 3'te 2 çoğunluk aranacak. Üst düzey kamu görevlilerini atama yetkisi Cumhurbaşkanında olacak. Cumhurbaşkanına olağanüstü hal ilan etme yetkisi verilecek.
MİLLETVEKİLİ SEÇİLME YAŞI 18'E İNECEK
Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkacak. Seçilme yaşı 25'ten 18'e inecek.
(Cengiz ALDEMİR))