Fay hatlarının hareketlenmesiyle birlikte peş peşe depremler meydana geliyor. Diyarbakır kent merkezi ve yakın yöresi Arabistan Levhası üzerinde yer almaktadır. Peki Diyarbakır'nın deprem riski yüksek mi? Diyarbakır'nın deprem tarihi nasıl? İşte tarihi Diyarbakır depremleri...

75

Diyarbakır kent merkezi ve yakın yöresi Arabistan Levhası üzerinde yer almaktadır. Kentin üzerinden geçen büyük bir hattı olmasa da çevresinde yer alan diri faylardan dolayı Diyarbakır sık sık etkilenmiştir. Ancak Diyarbakır'ın merkez olduğu depremler de meydana gelmiştir. 

Diyarbakır kent merkezi ve yakın yöresi Arabistan Levhası üzerinde yer almaktadır. Afrika Plakası ve 10 milyon yıldan fazla bir süreden beri Kızıldeniz boyunca açılan ıraksayan karakterdeki levha sınırı nedeniyle ondan ayrılan Arabistan Levhasının kuzeye doğru hareketi sonucu Güneydoğu Anadolu Bölgesinin kuzeyini sınırlayan bir zon boyunca, Arabistan ve Avrasya Plakaları çarpışmaktadır.

Bu çarpışmayla ilişkili olarak bölgede ortaya çıkan yaklaşık kuzey-güney doğrultulu sıkışma sonucu Diyarbakır’ın içinde bulunduğu alan ve yakın kuzeyinde doğu-batı eksenli kıvrımlar ve kuzeyden bindirmeli fayların etkin olduğu Bitlis-Zagros Kenet Kuşağı gelişirken, daha kuzeyde ise makaslama kırıkları şeklinde Kuzey Anadolu Fay Sistemi ve Doğu Anadolu Fay Sistemi oluşmuştur. Günümüzde hareketliliği devam eden bu aktif faylar boyunca son birkaç yüz yıl içinde magnitüdü 7’yi aşan ve büyük can ve mal kayıplarına neden olan pek çok deprem meydana gelmiştir.

6 Eylüm 1975 tarihinde Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 6.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Lice’de ve çevre köylerde 2.385 kişi yaşamını yitirdi. Deprem sonucu Lice, Hani, Hazro, Kulp, Dicle, Silvan, Ergani ve Diyarbakır çevresindeki yapıların 8.159’u ağır, 4.550’si orta ve 7.283’ü hafif hasar gördü.

6 Şubat 2023 tarihde Kahramanmaraş'ta 7.7 ve 7.6 şiddetinde meydana gelen depremden Diyarbakır da etkilendi. Son açıklamalara göre, Diyarbakır'da 902 yurttaş yaşamını yitirdi. 

Haber Merkezi