Sosyal medyada paylaşılan süper hücre fırtınasının ardından, ceviz büyüklüğünde dolu yağdığı görüldü. Süper hücre fırtınası geçtiğimiz aylarda İstanbul ve çevresinde de görüldü. Peki, süper hücre nedir ve neden olur? İşte, süper hücre fırtınası hakkında bilimsel detaylar...

Az görülen doğa olaylarından birisi olan süper hücre Kilis'te meydana geldi. Dün gece saatlerinde şimşek, yıldırım, gök gürültüsü, dolu, fırtına, yağmur etkisini son derece yüksek gösterdi. 

super-hucre

SÜPER HÜCRE NEDİR?

Süper hücre atmosferin yukarı seviyelerinde açısal rüzgar yön değişimlerinin fazla olduğu, aşırı termodinamik kararsızlığa bağlı olarak, dikey rüzgarların fazla olduğu bölgelerde ortaya çıkan kuvvetli bir orajdır.

Oraj dört alt sınıfa ayrılır; süper hücre, bora hattı, çoklu hücre ve tek hücre. Süper hücre bunlar arasında en sık görülendir. 

Süper hücre ise kendi içerisinde, az yağışlı, klasik, bol yağışlı olmak üzere üçe ayrılır.

super-hucre1

AZ YAĞIŞLI SÜPER HÜCRE

Genellikle nem oranının düşük olduğu yaz döneminde oluşabilir. Az yağışlı süper hücreler yaptıkları dolu yağışları ile görülürler, kimi zaman hiç yağmur yağmaz ve gökyüzünde sadece golf topu büyüklüğünde dolu yağışı oluştururlar. 

KLASİK SÜPER HÜCRE

Az yağışlı ve bol yağışlı süper hücreye göre daha çok gök gürültüsü meydana gelir. Rüzgar saat yönüne ters bir biçimde döner, hortum bulutu oluşabilir, şiddetli hortumlar bu fırtına altında meydana gelir.

super-hucre13

BOL YAĞIŞLI SÜPER HÜCRE

Çok yoğun yağışlı yağmurlara sebep olur ve bu nedenle fırıtınaların yüksekliği artabilir, hatta hortumlar oluşabilir. 

Haber Merkezi