Son bir aydır Ankara’nın birçok yerinde sellere sebep olan aşırı yağışlar aldatıcı olabilir. Bu yüzden suyumuzu yine de tasarruflu kullanmamız gerekiyor. Önce, 21 Haziran itibariyle toplam doluluk oranına bakalım. Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (ASKİ) son verilerine göre 21 Haziran itibarıyla toplam doluluğu yüzde 40.85 olan Ankara’daki barajlarda 647 milyon 255 bin metreküp su bulunuyor. Barajlardaki aktif kullanılabilir su miktarı ise yüzde 28.77 ile 455 milyon 838 bin metreküp. 2 milyon 506 bin 385 su abonesinin bulunduğu Ankara’da 21 Haziran’da kente 1 milyon 416 bin 935 metreküp su verildi.

EN FAZLA 15 METREKÜP KARARI

Bu veriler, suyu tasarruflu kullanmamız gerektiğini gösteriyor. Bu bağlamda da ASKİ Genel Müdürlüğü bir takım önlemlere başvurdu. ASKİ’den yapılan açıklamaya göre de yer altı sularında yaşanan yoğun çekilme ve barajlardaki su seviyesinin azalması nedeniyle park-bahçe aboneliği bulunanlara aylık en fazla 15 metreküp su satışı yapma kararı alındı. Kartlı park-bahçe aboneleri, artık aylık 15 metreküpten fazla su satın alamayacak. ASKİ, kararı şu şekilde duyurdu:

SU SEVİYESİ AZALIYOR UYARISI

“Tüm dünyayı etkisi altına alan iklim değişikliği sonucu, yer altı sularında yaşanan yoğun çekilme ve barajlardaki su seviyesinin azalması nedeniyle park/bahçe aboneliği olan hemşehrilerimize 21 Haziran itibarıyla toplamda aylık en fazla 15 metreküp su satışı yapılabilecektir. Önceliğimiz insani tüketim amaçlı su kullanım hakkının korunması olup, siz değerli vatandaşlarımızdan da suyumuzu tasarruflu kullanmanızı önemle rica eder, anlayışınız için teşekkür ederiz.”

Bu arada tasarruf için hobi bahçelerine yönelik ayrıca damlama sulama yöntemi de öneriliyor.

Editör: TE Bilisim