Spor, önceden belirlenmiş kurallara göre bireysel veya takım halinde yapılan, genellikle rekabete dayalı yarışma ve kişisel eğlence veya mükemmelliğe ulaşmak için yapılan fiziksel veya zihinsel aktivite. Sporları kabaca homo sapiens türünün medeniyete ulaşmadan önce doğayla veya diğer canlılarla yaptığı fiziksel mücadelelerin günümüzdeki medeni karşılığı olarak da tanımlayabiliriz. 

Sporlar güç, kardiyovasküler dayanıklılık ve esneklik bazlı veya bunların heterojen birleşiminden oluşmuş kompleks aktiviteler olabilir. Güç bazlı sporlara fitness, powerlifting, halter; kardiyovasküler dayanıklılık bazlı sporlara yüzme, atletizm; esneklik bazlı sporlara jimnastik, pilates gibi örnekler verilebilir. 

Bu unsurların birleşiminden doğan sporlara futbol, basketbol, tekvando, judo gibi örnekler verilebilir. Çünkü spor kişilerin yaptıkları hareketlere ek olarak top, hayvan gibi birtakım objelerle yapılan hareketlerin tümünü kapsamaktadır. Bazı kesimlerce yalnızca zihinsel yeteneklere dayalı bazı masa oyunları da spor olarak kabul edilmektedir. Günümüzde, kendine has kuralları ve oynayış biçimi olan birçok spor dalı bulunmaktadır. Bilinen en eski spor dalı atletizmdir.

Önceden belirlenen kuralları olan bireysel ve ya takım halinde yapılmasının yanı sıra fiziksel ve zihinsel aktivitelere spor denilmektedir. Spor yarışma ve ya kişisel eğlence amacıyla mükemmelliğe ulaşılması denilmektedir. Bireysel olabildiği gibi takım halinde de yapılan sporun birbirinden farklı pek çok çeşidi bulunur. Kişisel olarak yapılan spor hareketlerinin yanı sıra hayvanlarla ve ya objelerle de spor hareketleri yapılabilir. Bazı spor çeşitleri zihinsel yeteneklere dayalı olarak yapılmaktadır. Buna örnek olarak masa oyunları da sayılabilir.

Tarih boyunca bilinen en eski spor dalı ise atletizm olarak bilinmektedir. Sporun da sağlığa pek çok faydası bulunur. Spor kasları güçlendirirken aynı zamanda vücut dayanıklılığını da sağlar. Vücuda esneklik kazandıran spor sayesinde kilo dengede tutulabilir. Kemik yoğunluğunun artmasını sağlayan spor kalp hastalıklarını da önlemesi ile bilinir.

Öz disiplini sağlayan sporun sağlığa pek çok faydası bulunmaktadır. Özellikle kilo kontrolünde önemli bir yere sahip olan spor kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudu korumaktadır. Bağışıklık sistemini koruyan spor vücut enerjisinin de artmasını sağlamaktadır. Zindelik veren spor sayesinde depresyon ve kaygı sorunu da ortadan kalkar.

Düzenli spor yapmak düzenli ve dengeli bir uyku sağlamaktadır. Yüksek kolesterolü kontrol altına almak için de düzenli spor yapmak gerekir. Kalp rahatsızlıkları riskini azaltmak için mutlaka düzenli spor yapmak gerekir. Daha kaliteli bir yaşam sürdürmek için düzenli spor yapmak da gerekebilir.

Sporcular beslenme düzenlerine dikkat ettikleri için çok daha sağlıklı olabilirler. Sağlıklı ve dinç bir vücuda sahip olan sporcular keyifli ve mutlu bir yaşam tarzını benimserler. Düzenli spor yapmak düzenli bir hayatın da ön koşuludur. Zayıflamaya yardımcı olmak için de mutlaka spor yapılmalıdır.

Editör: TE Bilisim