Hepimiz zor, bunaltıcı  günlerden geçiyoruz. Pandemi sebebiyle içimizi karabulutlar kapladı, çoğumuz eskisinden daha tahammülsüz daha sinirli, daha sabırsız  insanlar haline dönüştük. Mesafeler uzadı, iletișim haliyle yüz yüze olmaktan çıkıp  online'a dönüştü. Sevdiklerimize aramıza mesafe koymanın son derece gerekli olduğu günler geçirdik geçirmeye de devam ediyoruz.  Bu anlamda korona virüs tedbirleri kapsamında alınan tedbir ve kararları son derece yerinde ve gerekli buldum. Sanırım artık pandemi son bulsa da salgının getirdiği ve bize yerleşen bu mesafe kalıcı hale gelecek. Aslını söylemek gerekirse bundan şikâyetçi değilim normal zamanda da misafire gidildiğinde veya bir  yakınımla karşılaştığımda sarılıp öpüşmeyi çok sevmezdim. Kışın grip, üst solunum yolu rahatsızlıkları bundan dolayı iki kat daha artardı bence.. Çocukluğumdan beri benim için insan ilişkilerinin anahtarı gereksiz samimiyet olmadı hiçbir zaman.. Nezaket benim için tüm kapıları istisnasız  aralıyor.. Hiç tanımadığın birine günaydın demek, toplu taşıma kullanırken şoföre hayırlı işler demek, yemek yediğin yerde hizmet veren garsona güler yüzlü ve anlayışlı olmak  yukarıda bahsettiğim 'gereksiz samimiyet' ve yüzeysel, mıș gibi yapılan ilişkilerden daha kıymetli..

Ölçülü ve nazik bir dil kullanılarak isteğin uygun bir ses tonu ile anlatılması, davranışların söylenenleri doğrular nitelikte olması, başkalarını küçük düşürücü tavır ve davranışlarda bulunmamak, etrafı kirletmemek, çöp atmamak, yere tükürmemek, etrafı rahatsız edecek şekilde bağırarak konuşmamak, küfür etmemek, cep telefonu ile topluluk içinde yüksek sesle konuşmamak özellikle toplu taşımada konuşmayı kısa kesmek, insanların konuşurken sözünü kesmemek en ama en önemlisi teşekkür ve rica etmeyi bilmek bu nazik dili kullanmaktan çekinmemek..

Tüm bunların kaçına dikkat ediyoruz ya da günlük yaşantımızda bu saydıklarımın hangi birini yaşam biçimi haline getiriyoruz bakmak lazım. Kibarlık hiçbir şeye mal olmadığı halde insana çok şey kazandırır. Bi söze denk gelmiştim  “Söz ağızdan çıkmadan önce üç kapıdan geçmelidir iyilik nezaket ve lüzum” Bu 3 filtreyi hayatımızın her alanında uygulamak dileğiyle..

Editör: TE Bilisim