Sosyal medya platformları ve bu platformlar üzerinde karşılaştığımız reklamlar artık hayatımızın önemli bir parçası. Sponsorlu olarak yayınlanan ve her daim karşımıza çıkan reklamların bir de influencerlar tarafından doğalmış gibi görünen farklı çeşitleri var. Reklamsız bir sosyal medya deneyimini unutalı çok oldu. Hatta karşımıza hiç reklamın çıkmadığı, sadece takip ettiğimiz kişilerin fotoğraflarını gördüğümüz dönemi çoktan unuttuk.
Şu anda sosyal medya kullanmak sadece marka ve tanınmış kişilerin hayatını takip etmek anlamına geliyor. Ana sayfaya baktığınızda gerçek insanların paylaşımlarını çok az görüyorsunuz. Birçok kişi artık fotoğraf paylaşmayı bıraktı. Bunu gereksiz görüyor. Önemli olan başkalarını takip etmek ve onların ne yaptıklarını öğrenebilmek oldu. Influencerlar konusunda Avrupa ülkelerinde birçok yeni adım atıldı. Tanıtım ürünlerini belirtmek zorunlu hale geldi.
Bu iş ilk başladığında doğal bir yapıdaydı fakat şu anda içilen sudan giyilen gömleğe kadar her şey de bir tanıtım uyarısı görüyoruz. Cips konusunda bile yönlendirilmeye ihtiyacımız var mı gerçekten? Kendi kendine karar verebilen bireyler olmaktan uzaklaşıyoruz. Hep bir öneri, hep bir tavsiye alma derdindeyiz. Hollanda hükümeti bu influencerlık mesleği konusunda yeni bir adım attı. Ürün tanıtımlarında çocuklarını kullanan ebeveynler ile ilgili yapılan düzenleme, çocukların bilinçsiz şekilde sosyal medya tanıtımlarında çalıştırıldığı görüşünü savunuyor.
‘’Çocuk sömürüsü’’ olarak tartışılan bu iş, Hollanda hükümeti tarafından artık kontrol altında tutulacak. Influencerlarla ilgili kötüyü kullanım şikayetlerini iletebilecekleri bir bildirim hattı oluşturulacak. Hollandalı yetkililere göre sosyal medya platformlarında yer alan çocuklar, aileleri tarafından ürün tanıtımının bir parçası haline getiriliyor. Bu durumda da gizli bir çocuk işçiliği ve çocuk sömürüsü sorunu ortaya çıkıyor. Hollanda’da TV programları ve reklamlar konusunda 13 yaşından küçük çocuklar için oldukça katkı kurallar uygulanıyor.
Hal böyle olunca çocukların serbest şekilde sosyal medya platformlarında ürün tanıtımlarında kullanılmasının hoş karşılanması pek de beklenilecek bir durum değil. Reklam reklam diye çalkalanan platformlarda çocukları korumak için yeni düzenlemelerin yapılması etkili sonuçlar elde edilmesine yardımcı olabilir…