Psikanalizin babası sayılan Sigmund Freud’un teorilerini ele alacağım bugünkü yazımda.. Psikodinamik yaklaşımın ve psikanalitik kuramın kurucusu Sigmund Freud insan zihninin süperego, ego ve id olarak üç unsurdan oluştuğuna inanmaktadır. Freud’un pek çok teori ve gözlemi klinik vaka çalışmalarına dayanmaktadır. Freud’un psikanaliz teorileri insanlığın ruhsal ve davranışları hakkındaki düşünceleri değiştirerek kültür ve psikoloji üzerinde kalıcı bir etki bırakmıştır.

 İnternetten okuduğum ve alıntıladığım bir yazıya göre “1923’de Freud psikanalizi; başka bir şekilde ulaşılamayacak psikolojik süreçlerin incelenmesinde kullanılan bir yöntemdir. Psikanalitik teori, 19. yüzyılın sonlarına doğru psikanalizin babası olarak bilinen Sigmund Freud tarafından geliştirilmiş bir teoridir. Psikolojik rahatsızlıklar Freud'a göre, bilinçdışında bastırılmış ve çözülememiş çatışmalardan oluşmaktadır.Aynı zamanda psikanaliz yöntemiyle elde edilen psikolojik kavramlardan oluşan bilimsel bir bilgi birikimi olarak tanımlanmaktadır.
Psikanalizi sadece bir araştırma tekniği olarak anlamak ya da sadece bir tedavi şekli olarak kabul etmek psikanalizin tanımını eksik bırakacaktır.
Psikanalitik kuram ile ilgilenen bir başka kuramcı ise Erik Erikson’dur. Erikson, Freud’un teorilerini genişleterek yaşam boyunca gelişimin önemini vurgulamıştır.