Açıklamayı Büro-İş Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi Candan Buyraz yaparken, deprem bölgesinde olan kamu çalışanlarının sorunlarının görmezden gelindiğini söyledi. SGK personelinin emeğinin hakkını istediğine eğinen Buyraz, “SGK personelinin dayanacak gücü kalmadı. Sayın Bakan Bilgin SGK da telafisi güç sorunlara sebep olmak istemiyorsa SGK personelinin sesine kulak vermelidir” dedi. 


10 sendikanın bir araya gelerek yaptığı basın açıklamasını okuyan Büro-İş Genel Merkez Yönetim Kurulu üyesi Candan Buyraz, “SGK personeli emeğinin, alın terinin hakkını istiyor. Asgari ücretin biraz üzerinde bir maaş ile mesaiye en geç sabah 6 da gelmeyi teklif etmek, 7/24 çalışma mesaisi düzenlemek, ek ödeme ile saatlik 27 Lira mesai vermek ne demektir? Bu nasıl bir vicdansızlıktır. Bunlar ancak kölelik düzeninde olur” dedi. 


“DEPREM BÖLGESİNDEKİ KAMU ÇALIŞANLARININ SORUNLARI GÖRMEZDEN GELİNİYOR”
Buyraz, “Acımız çok büyük. Ülke olarak büyük bir enkazın altında, büyük bir acının içinde kaldık” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş ve sonrasında Hatay merkezli meydana gelen ve 11 ilde yıkıcı etkisini doğrudan gösteren depremlerde açıklanan haliyle 45 binin üzerinde yurttaşımızı kaybettik, binlerce yurttaşımız yaralandı, geride kalanlar ise kabul edilemez şekilde en temel ihtiyaçları olan barınma sorunu ile karşı karşıya kalmıştır. Bizler de burada bulunan sendikalar olarak başından beri tüm imkânlarımızı seferber ettik, elimizden geldiği kadar etmeye de devam edeceğiz. Kimsenin kendisini yalnız hissetmesine izin vermeyeceğiz. Yaralarımızı sarmaya devam edeceğiz. Hayatını kaybeden yurttaşlarımızın yakınlarına başsağlığı, yaralı yurttaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.”

sgk basın
“Bunca acının içerisinde nasıl normalleşeceğimizi düşünürken görüyoruz ki iktidar hiç olmadığı kadar normal davranıyor” diyen Buyraz, “Yurttaşları deprem enkazı altında bırakan AKP hükümeti şimdi de başta SGK çalışanları olmak üzere kamu emekçilerini ekonomik enkaz altında bırakmaya devam ediyor. Her geçen gün özündeki memur düşmanlığını gün yüzüne çıkarıyor” dedi. 


Deprem bölgesinde olan kamu çalışanlarının sorunlarının görmezden gelindiğine değinen Buyraz, “Yaralara merhem olunmamakta aksine tuz basılmaktadır. Bugün deprem bölgesindeki bir SGK personelinin feryadını noktasına virgülüne dokunmadan sizlerle paylaşacağız. ‘…. Evlerimiz hasar oldu, oturulamaz durumda, çoluğumuz çocuğumuz perişan durumda, bir de üstüne işe gelmek zorunda bırakılıyoruz. Depremden tam 8 gün sonra Kurum başkanlığından aranıp nasıl olduğumuz soruluyor. Şikâyetlerimizi bildirmek için WhatsApp grubu kuruluyor, defalarca mesaj atıyoruz, işleme alındı diyor, ama sonuç sıfır. Kurum olarak kimse demiyor ki ne yiyorsunuz ne içiyorsunuz nerde kalıyorsunuz. Soran yok. Kaymakam işe çağırıyor, gelin gelmezseniz açığa alırız diye tehdit ediliyoruz…’ Bu kadarı da fazla” dedi. 

sgk basın3


“EYT’Lİ VATANDAŞLARIMIZI KUTLUYORUZ”
Buyraz, “Hepiniz biliyorsunuz ki deprem öncesinde en sıcak gündem olan EYT deprem sonrasında da ilk sıradaki yerini koruyor” ifadelerini kullanarak, “Milyonlarca yurttaşımızın en temel hakkı olup gasp edilen emeklilik yasası en sonunda yasalaştı. Büyük bir mücadele örneği gösteren EYT’li vatandaşlarımızı kutluyoruz. SGK personeli bu hakkını mücadele ile alan herkesin en kısa sürede maaşlarını alabilmesi için özveri ile çalışacaktır.  Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Ancak SGK personelini de kimse köle sanmasın” dedi. 


SGK personelinin 666 sayılı KHK ile kaybedilen hakları nerede diye soran Buyraz, “SGK personeli emeğinin, alın terinin hakkını istiyor. Asgari ücretin biraz üzerinde bir maaş ile mesaiye en geç sabah 6 da gelmeyi teklif etmek, 7/24 çalışma mesaisi düzenlemek, ek ödeme ile saatlik 27 Lira mesai vermek ne demektir? Bu nasıl bir vicdansızlıktır. Bunlar ancak kölelik düzeninde olur. SGK personelinin dayanacak gücü kalmamış, sabrının da sonuna gelmiştir. Daha önce söyledik yine ve son kez söylüyoruz! Sayın Bakan Bilgin SGK da telafisi güç sorunlara sebep olmak istemiyorsa SGK personelinin sesine kulak vermelidir” diye konuştu. 


Taleplerini sıralayan Buyraz şunları söyledi:
-Sosyal Güvenlik Tazminatı veya ilave ek ödeme,
-Yılda iki kez brüt asgari ücret tutarında ikramiye,
-Tüm personelin sınava girebildiği mülakatsız Taşra Uzmanlığı,
-Kurum çalışanlarının tümüne 3600 Ek-Gösterge,
-Büyükşehir farkı.