Çankaya Belediyesi, ardımızda bıraktığımız Eylül ayının son günü doğum günü olan Sevgi Soysal’ın adını, öğrencilerin oldukça yoğun olduğu bir bölge olan Cebeci’de hizmete açılan kütüphaneye verdi.

Doğumunun 86. Yılında açılışı yapılan kütüphanede Sevgi Soysal için Alper Taşdelen “Sevgi Soysal çok değerli bir insan, kendisi 12 Mart Askeri darbe dönemini, o atmosferi en iyi anlatan eserleri kaleme almıştır. Toplumsal olayları, gençliği, kadın özgürlüğünü çok güzel hikayeleştirdi. Her ölüm erken ölümdür derler evet ama Sevgi Soysal’ın aramızdan ayrılışı çok erken bir ayrılıştır. Onun aziz hatırasında Sevgi Soysal adını kütüphanede yaşatacak olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyorum” dedi. 

Geçtiğimiz günlerde yapılan açılış, beni kendisinin ilk okuduğum romanına götürdü. Kısa ömrüne hepimizin yüreğine dokunan yazılar sığdıran Sevgi Soysal’ı, ben de yıllar önce Yenişehir’de Bir Öğle Vakti romanıyla tanıdım ve sayesinde 70’li yılların Ankara’sında kendisinin kelimeleri eşliğinde yürüdüm. Şimdi yıllar sonra, o yollardan birinin ucunda adıyla ışıldayan bir kütüphanenin olması oldukça kıymetli.  

Tante Rosa, Yürümek, Tutkulu Perçem, Barış Adlı Çocuk, Yıldırım Bölge Kadınlar Koğuşu gibi birçok kıymetli eseri Türk edebiyatına kazandıran Soysal, toplumun beklediği kadın rolleri arasında sıkışmış olmayı reddeden, ödünsüz kadınlara ışık tuttu yazdıklarında. 

Ardında zamansız yazılar bırakan Sevgi Soysal iyi ki geçti bu dünyadan. Ben de kendisini zamansız cümlelerinden biriyle anıp, iyi ki doğdun Sevgi Soysal diyorum.

Korkma, aydınlığı bir ucundan da olsa görenlerin işi değil korkmak. Karanlıktaki çocuklar korkar. Biz ne çocuğuz, ne de her yer karanlık. Düzenle bütün bağlarını koparabildiğin zaman, ki bu cesaret ister, bu cesareti gösterebildikten sonra zaten karanlıktan korkmayan biri olursun.”