Haber: Eyüp SARİ

Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri (Şeker-İş) Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, ‘Dünya Gıda Günü’ nedeniyle doğal pancar tatlısı dağıttı. Toplumun sağlıklı ve doğal ürünler tüketmesine dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için doğal pancar tatlısı dağıtan Gök, dağıtım öncesi yaptığı konuşma ile yerli ve milli üretim çağrısında bulundu. Gök, "Dünyada gıdanın silah olarak kullanılmasının önünü açmamak, Türk insanı olarak yerli ve milli üretim yapmamız gerek” diye konuştu. 

Gök, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla sendika genel merkezi önünde yaptığı basın açıklamasında, iklim değişikliğinin hızlı bir şekilde görüldüğü, insanlığın kuraklık ve sel afetleriyle karşı karşıya kaldığı bugünlerde gıdanın ne kadar önemli olduğunun insanların gündeminde olmaya başladığını dile getirdi. Gök, “Gıdamızın yerli, milli ve ekolojik dengeyi koruyan bir şekilde üretilmesini istiyoruz. Eğer gıdaya ülke olarak yerli, milli ve sağlıklı bir şekilde ulaşamazsak dünyanın silah olarak kullandığı gıdada ülke insanı olarak ulaşımda zorlanacağımızı düşünüyoruz. Aynı zamanda dünyada 25 bine yakın insanın her gün açlıktan öldüğü ama bunun 15 katından fazla da israfın olduğu dünyada, gıdanın silah olarak kullanılmasının önünü açmamak, Türk insanı olarak yerli ve milli üretim yapmamız gerek. Dünya Gıda Günü'müzün hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi. 

“HER GÜN AÇLIĞA BAĞLI NEDENLERLE YAKLAŞIK 25 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBETMEKTE”

Dünyada, her 9 insandan biri yetersiz beslenmekte, her gün açlığa bağlı nedenlerle yaklaşık 25 bin kişi hayatını kaybetmekte, yine her yıl yaklaşık 600 milyon insan güvenilir olmayan gıda tüketimi nedeniyle hastalanmaktadır’ diyen Gök konuşmasına şu şekilde devam etti:  “Afrika’da çocukların açlıktan ve 10 liralık antibiyotik ilaçları alamadıkları için ölmeleri acı vericidir. Durum bu iken; çeşitli uluslararası kuruluşlar yaşanan pandemi ile bu rakamların yüzde 20 civarında artacağını rapor etmektedir. Artık süper marketlerde bile mevsimlere yer yoktur. Dört mevsim istenilen meyve ve sebzeye ulaşım vardır. Ancak, hangi ürünün hangi şartlarda, nasıl saklandığı ise bilinmemektedir. En önemlisi de gıdaların geldikleri yerlerden insanlar arasına bir perde çekildiğidir. Bu perde, insanların güvenilir gıdaya ulaşmasının önünde büyük engel ve akıllarda soru işareti bırakmaktadır. Aslında mesele, ne yediğimiz değil, neleri dillendirmeye çalıştığımız ve neleri bilmeye iznimizin olduğudur. Özellikle Genetiği Değiştirilmiş Organizma anlamına gelen GDO katkılı endüstriyel gıdalar, maliyetin düşürülmesi amacıyla alternatif ve kalitesiz hammadde kullanımı, güvenilir olmayan gıdaların başını çekmektedir.”

“TÜRKİYE’DE 1 YIL İÇİNDE YAKLAŞIK OLARAK 1,7 MİLYAR EKMEK ÇÖPE ATILIYOR”

“Dünya Bankası raporunda israf edilen gıdanın açlıktan ölen insanların 15 katını besleyecek miktarda olduğu bilgisi yer almaktadır. Türkiye’de 1 yıl içinde yaklaşık olarak 1,7 milyar ekmek çöpe atılırken, 214 milyar liralık gıda israfı yapılmaktadır. Salgının etkisi henüz tam olarak haritalandırılmamış olsa da, birkaç kuruluş tarafından hazırlanan bir raporda geçen yıl dünya nüfusunun yaklaşık onda birinin (811 milyon kadar insan) yetersiz beslendiğini ortaya koymaktadır. Güvenilir gıdaya erişilebilirlikte gerçekçi ve doğru analizlerle, isabetli gıda politikalarına ihtiyacın olduğu günümüzde sorundan sorun üretmek yerine çözüm odaklı yaklaşımların sergilenmesi insani gelişme yolculuğunda atılan adımların itici gücü olacaktır. Bu bağlamda Türkiye’nin gıda savaşlarının ortasında kalmaması için gıda güvenlik stok politikasını yeniden gözden geçirmesi gerekmektedir.  Özellikle şeker gibi stratejik ürünlerde kısa, orta ve uzun vadeli planlar oluşturulmalı, şekerde B kotasının yani güvenlik amacı ile depolanan şeker miktarında daha işlevsel bir organizasyonel tarz benimsenmelidir.”

“Sağlıklı bir toplum ancak sağlıklı bir çevre, sağlıklı hayvanlar ve güvenilir gıdalar ile mümkün olabilmektedir. Her insanın yeterli ve dengeli beslenme hakkı olduğuna inanıyoruz. Gıda dağıtımının adil olduğu bir yeni sistemin hayata geçirilmesi suretiyle gelecekte hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği, açlıktan ölümlerin yaşanmadığı, tüm insanların sağlıklı ve yeterli gıdaya ulaşabildiği bir Dünya ümidimizi her zaman koruyoruz. Artık insanın kaderinin tahtını yoksulluk, açlık ve gıdaya erişememe gasp etmemelidir.”

Gök, basın açıklamasının ardından doğal ve sağlıklı ürünlerin tüketimine ilişkin farkındalık oluşturmak amacıyla programı takip eden gazetecilere ve vatandaşlara pancar şekeri şerbetiyle pişirilerek hazırlanan doğal pancar tatlısı ikram etti.

Editör: TE Bilisim