TBMM’de Kurtuluş Savaşı’nda şehit olan ve yerleri tespit edilemeyen milli mücadele kahramanlarının kabirleri gündeme geldi. Konuyu gündeme getiren MHP Gaziantep Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan oldu. Bu konu gündeme gelirken üzücü ayrıntılar da ortaya çıktı. Örneğin Namazgahtepe Şehitliğinin, Ankara Ulus’taki bir araç otoparkının altında bulunduğu iddia ediliyor. 

MHP Gaziantep Milletvekili Ali Muhittin Taşdoğan’ın hazırladığı ve 20 MHP’li milletvekilin imzaladığı önergenin ayrıntılarına bakalım. Önergede özetle şunlar dile getiriliyor:

“Kurtuluş Savaşı denilince akla 1919-1923 yıllarını kapsayan süreçte neredeyse vatan topraklarının her yerinde cereyan eden birçok çatışma ve akabinde düzenli orduya geçiş ile birlikte yaşanan kanlı savaşlar bütünü gelmelidir. Kurtuluş Mücadelemizde yaşanan bu savaşların geniş bir coğrafyada cereyan ettiği gerçeği ise kati suretle göz Önünde bulundurulmalıdır. Kurtuluş Savaşımızda tüm askeri harekât-faaliyetlerinde, özellikle Yunanların Anadolu’yu işgale başlamasıyla birlikte Batı Cephesinde yoğunlaşan savaşlarda binlerce şehit ve gazi verdik. Bu savaşlar bazı cephelerde ve cephe hatlarında o kadar kanlı oldu ki birkaç defa el değiştiren yükseklikler ve mevziler yüzünden şehitlerimizin bir kısmı düşman saflarında kalmıştır. Öte yandan askeri harekâtın taktik ve icrası gereği düşman elinde kalan ve defnedilen şehitlerimiz ile cephe gerisindeki yaralılarımızın tedavileri sırasında şahadete kavuşan ve savaşın seyrinden dolayı bulunduğu yere defnedilen Mehmetçiklerimizin bulunması da kuvvetle muhtemeldir.

Hatta Namazgahtepe Şehitliğinin, başkentimiz Ankara’nın göbeği Ulus’taki bir araç otoparkının altında bulunuyor olması dahi aziz şehitlerimize olan vefa borcumuzu layıkıyla ödeyemediğimizi göstermesi bakımından üzücüdür. Bu ve buna benzer durumların savaş coğrafyasının neredeyse tamamında yaşanmış olduğu ise muhakkaktır. ‘Kabri’ ve ‘Ziyaretgahı’ belli olmayan birçok vatan kahramanımızı hala bulamadığımız yapılan araştırmalar neticesinde acı bir tarihi hakikat olarak karşımıza çıkmaktadır.

Gazi Meclisimizin çatısı altında, Kurtuluş Mücadelesi sürecinde verdiğimiz Birinci İnönü, İkinci İnönü, Kütahya-Eskişehir Savaşı ve Sakarya Meydan Muharebelerinin yüzüncü yıl dönümündeyiz. 2022 yılında Başkomutan Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz’un yüzüncü yıl dönümünü idrak edecek ve 2023 yılında Türk Cumhuriyeti’nin 100 yılına kavuşacağız. Kurtuluş Savaşında devlet ve millet istikbali adına şehit düşen sayısız kahramanın medfun bulunduğu yerlerin tespiti ve ziyaretgâhlarının inşası adına meclisimizin Gazi sıfatıyla bu tarihi vefa borcu ve saygı görevini yerine getirmesi gerektiğini düşünüyor, himayesinde kuracağı bir Meclis Araştırma Komisyonunu ise olmazsa olmaz olarak görüyoruz. Meclisimizin, taşıdığı Gazi sıfatıyla bu konuya en üst düzeyde el atmasının kurulacak bu komisyon ile devletimizin ilgili tüm organları ve konunun uzmanı tüm kişilerle birlikte oluşturacağı seferberlikle, Kurtuluş Savaşı şehitlerimizin manevi şahsına yakışan çalışmaları hayata geçirmesinin, ‘şühedaya vefa borcu’ olduğu kanaatindeyiz.”

MHP’lilerin önergesinde bu detaylar yer alırken, bu bağlamda Meclis Araştırması açılmasının uygun görüleceği ifade edildi. 

Editör: TE Bilisim