Samsun’da okul kantini denetiminde fiyatlar yüksek çıktı. Fiyatları denetleyen İl Ticaret Müdürü Kürşat Turpçu kantin görevlisine “Fiyat, etiket yönetmeliğine uygun olarak etiketlerinizi değiştirin. Bu fiyat etiketi değişmezse her bir ürün için bin 371 TL ceza yazarız” dedi.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Samsun İl Ticaret Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından okullarda bulunan kantinlerin ve yemekhanelerin denetimleri yapıldı. Bu çerçevede Garip Zeycan Fen Lisesi kantinine ve yemekhanesi denetlendi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri ürünlerin son kullanma tarihi, dolap ısıları ve gıdaların hijyenini denetlerken, Ticaret Müdürlüğü ekipleri ise ürünlerin fiyat etiketlerine baktı.

'Dur' ihtarına uymayarak kaçan otomobilden 5 kaçak göçmen çıktı! 'Dur' ihtarına uymayarak kaçan otomobilden 5 kaçak göçmen çıktı!

AW038207_02

“Fiyat-etiket yönetmeliğine uygun değil”
İl Ticaret Müdürü Kürşat Turpçu, Garip Zeycan Yıldırım Fen Lisesi kantininde bulunan ürünlerin fiyatlarını inceledi. Ürünlerin fiyat-etiket yönetmeliğine uygun olmadığını ifade eden Müdür Turpçu kantinciye, “Bu fiyatlar, fiyat etiket yönetmeliğine uygun değil. Etiketlerinizi değiştirin. Değişim tarihi gibi hepsi olacak. Geçen yıl biz burada denetim gerçekleştirmedik mi? 1 ay sonra aynı şekilde gene geleceğiz. Değişmezse her bir ürün için bin 371 TL ceza yazarız. Mevzuata uygun hale getirin. Tost 35 TL. Tostla ilgili çocuklar biraz şikâyetçi fiyatlardan. Su 4 TL. Su konusunda iyisiniz. Tostla ilgili fiyatınız gözden geçirin” ifadelerini kullandı.

AW038207_01

“2023 yılı içerisinde toplam 450 yemekhanemize 510 denetim yapıldı”
İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Gıda denetimcileri sadece okullarda değil okul çevrelerinde bulunan gıda işletmelerini de denetliyor. Bunun yanında 10 Kasım 2020 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın okul kantinleri ve yemekhaneleri ile ilgili bir genelgesi var. Milli Eğitim Müdürlüğünce oluşturan bir komisyonda hem gıda denetimcilerimiz hem sağlık müdürlüğü ekipleri bütün bu yemekhane ve kantini olan kurumlarda denetim yapmaktadır. 934 tane eğitim kurumumuzun 450 tanesinde yemekhane var. 2023 yılı içerisinde bu yemekhanelerde üretilen yemeklerin hammaddelerini nelerdir, son kullanma tarihleri nelerdir, hijyen şartları da olmak üzere bütün bunlara bakılıyor. Bu sadece komisyon marifeti ile bakılıyor ama aynı zamanda bizim komisyon haricinde denetçilerimiz de demetim yapıyor. Bu 934 eğitim kurumumun 420 tanesinde de kantinlerle ilgili denetimler var. Öğrencileri aynı zamanda öğretmenleri gıda ile ilgili eğitiyoruz ve bunlar doğal bir gıda denetçisi oluyor. Her bir öğretmen her bir öğrenci doğal bir denetçi olmaktadır. Şimdi bine yakın öğrencimizi eğiteceğiz. Ticaret Müdürlüğümüz de bu komisyonun içerisinde olacak. Paketlenmiş olan ürünlerin bombe yapmış olmasıyla ilgili, sunum şekilleri, içerisinde içerik, fiyatları her türlü şeye bakacaklar. Öğrencimizi en güvenilir gıda ile buluşturmak istiyoruz. Sakıncalı bulunan ürünleri mutlaka buralardan uzaklaştırılması, satışına müdahale edilmemesi, gerektiğini bütün komisyonlarımıza belirtiyoruz. Mutlaka idari yaptırımlar oldu. 2023 yılı içerisinde toplam 450 yemekhanemize 510 denetim yapıldı. 420 tane olan kantinlere ise 385 denetim yapıldı. Biz bütün okullarda en az 1 defa riskli gördüğümüz okullarda ise en az 2 -3 defa denetim yapmaktayız” diye konuştu.

“Biz istiyoruz ki öğrencilerimiz istedikleri ürünü yıl boyunca uygun fiyatlarla elde etsinler”
Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Murat Ağar ise “Buradaki temel prensip öğrencilerimizin sağlığını korumaktır. Bu noktada onların gelişim özelliklerine göz önünde bulundurarak beslenmelerine destek olmaktır. Bu noktada denetimlerimiz yıl boyunca devam ediyor. Tabii, biz istiyoruz ki öğrencilerimiz istedikleri ürünü yıl boyunca uygun fiyatlarla elde etsinler” şeklinde konuştu.

Editör: İrem Akbaş