Haber:Ekin Hazal DOĞRUYUSEVER

Günlük hayatta, internet sitelerinde satışa sundukları mallar ile ilgili gerçeğe aykırı bilgiler paylaşan, olmayan malları varmış gibi ilan eden, bu yolla tüketicileri aldatan, kötü niyetli kişi veya firmalar ile karşılaştıklarını dile getiren Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, vatandaşları bu tür durumlara karşı dikkatli olmaları yönünde uyardı. Gazetemize açıklamalarda bulunan Küçük, “Oltalama denilen bu dolandırıcılık yönteminde, gerçeğe aykırı cazip ilanlarla vatandaşların ilgisi çekilmekte, çok talep var, önden hemen kapora gönderin, sadece size satayım denilerek, tabir yerinde ise oltaya takılanlar dolandırılmaktadır” uyarısında bulundu.

Yaşanan korona virüs (COVID-19) salgını tüketici alışkanlıklarına da yansıdı. Yapılan bir araştırmaya göre tüketicilerin önemli bir kısmı pandemide online alışveriş sitelerini tercih etti. Vatandaşları online alışveriş ve pazarlama konusunda uyaran Tüketiciler Derneği Başkanı (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, “Satış ya da kiralamaya sunulan gayrimenkul veya otomobilin fiyatını, piyasa  fiyatından oldukça düşük- cazip gösterip, kaparo gönderilmesini isteyen ve sonrasında kendilerine ulaşılamayan dolandırıcılara karşı dikkatli olunmalıdır. Doğruluğundan emin olunmayan satış işlemlerinde kesinlikle kaparo gönderilmemelidir” açıklamasında bulundu.

“ÇOK SAYIDA KİŞİ BU YÖNTEMİ TERCİH ETTİ”

Korona virüs salgını ile mücadele tedbirleri kapsamında,  salgının ilk zamanlarında başta gayrimenkul-emlak sektörü olmak üzere, satış ve kiralamada   “online pazarlama/satış” yöntemi uygulanmaya başlandı diyen TÜDER Genel Başkanı Levent Küçük, “ Bu yöntemde, alıcı ve satıcı yüz yüze gelmeksizin video konferans ve benzeri tekniklerle iletişim kurmakta, görsel fotoğraf ya da videolar ile satışa sunulan ürünün (Gayrimenkul, otomobil gibi) tanıtımı yapılmaktadır. Satın alınacak ya da kiralanacak gayrimenkul veya otomobil, alıcı tarafından fiziken görüp, incelenmemektedir.  Salgın döneminde gayrimenkul veya otomobil satın almak veya kiralamak isteyen çok sayıda kişi bu yöntemi tercih etti” açıklamasında bulundu

“DOĞRULUĞUNDAN EMİN OLUNMAYAN SATIŞ İŞLEMLERİNDE KESİNLİKLE KAPARO GÖNDERİLMEMELİDİR”

“Online pazarlama veya video konferans yöntemi ile satın alma veya kiralama yapacak tüketicilerin  dikkat etmesi gereken hususları paylaşan Küçük, şunları sıraladı:

Satın alma veya kiralama işlemlerinde, yetki belgesi sahibi, bilinen kurumsal işletmeler tercih edilmelidir. Yetki belgelerinin, ticaret ve vergi kayıtlarının, adres ve telefon bilgilerinin varlığı istenmeli ve doğruluğu araştırılmalıdır.

Kaparo dolandırıldığına dikkat edilmelidir. Satış ya da kiralamaya sunulan gayrimenkul veya otomobilin fiyatını, piyasa  fiyatından oldukça düşük- cazip gösterip, kaparo gönderilmesini isteyen ve sonrasında kendilerine ulaşılamayan dolandırıcılara karşı dikkatli olunmalıdır. Doğruluğundan emin olunmayan satış işlemlerinde kesinlikle kaparo gönderilmemelidir.

Yürürlükteki 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümleri gereğince, mesafeli sözleşmelerde (Uzaktan satış ya da alıcı ile satıcının yüz yüze gelmeksizin gerçekleşen satış) tüketicin 14 gün içerisinde cayma hakkı bulunmaktadır. Online satış yönteminde de, 14 gün içerisinde satıştan vazgeçme hakkı olduğu bilinmelidir.

Online satış yönteminde ortaya çıkacak maddi zararların tazmini için tüketici hakem heyetlerine veya tüketici mahkemelerine başvurabiliriz. Bir dolandırıcılık fiili ile karşı karşıya kalmamız halinde ise, mutlaka Cumhuriyet Savcılıklarına müracaat etmeliyiz.

Sonuç olarak, Korona virüs ile mücadele devam ederken, günlük hayatımız da devam etmektedir. Bu açıdan satın alma veya kiralama işlemleri de devam etmektedir. Bu tür risk dönemlerinde, özellikle gayrimenkul piyasası, karlı bir yatırım dönemine dönüşebilmektedir. Yeter ki, ihtiyacımıza uygun ürünü, doğru yerden, en uygun fiyata satın alalım.”

TÜDER GENEL BAŞKANI LEVENT KÜÇÜK

“CAZİP İLANLARLA VATANDAŞLARIN İLGİSİ ÇEKİLMEKTE”

Günlük hayatta, internet sitelerinde satışa sundukları mallar ile ilgili gerçeğe aykırı bilgiler paylaşan, olmayan malları varmış gibi ilan eden, bu yolla tüketicileri aldatan, kötü niyetli kişi veya firmalar ile karşılaşıyoruza şeklinde konuşan TÜDER Genel Başkanı Küçük, “Kamuda müdür pozisyonunda görev yapan bir arkadaşımız, bildiğimiz internet sitelerinin birinde bulduğu, sahibinden satılık, modeli, kilometresi ve fiyatı çok cazip bir otomobil ile ilgili istenen kaporayı, bizlerin uyarması ve araştırması sonrası göndermeyerek, dolandırılmaktan ve mağdur olmaktan son anda kurtulmuştu. Yaptığımız araştırmada, bir oto kiralama firmasına ait otomobili, kendi otomobili gibi cazip fiyatla ilan eden dolandırıcı, ne kadar toplarsam kardır anlayışıyla, önden kapora toplayıp, sonra ortadan kaybolmaktadır. Görev yaptığım üniversitede görevli bir kadın arkadaşım ise, piyasa  fiyatının çok altında ilan edilen bir konut satışı ile ilgili yüksek tutarlı kapora verdiğini, banka kredi işlemlerinin hemen başlayacağı söylenmesine rağmen, banka kredi işlemleri uzayınca şüphelenip firmaya gittiğinde, firmanın tabelasının değiştiğini görüp, ne yapmalarını gerektiğini sorunca, elinizde sözleşme ya da kapora ödemesine ilişkin belge var mı diye sorup, hemen savcılığa gitmesini önermiştim.Oltalama denilen bu dolandırıcılık yönteminde, gerçeğe aykırı cazip ilanlarla vatandaşların ilgisi çekilmekte, çok talep var, önden hemen kapora gönderin, sadece size satayım denilerek, tabir yerinde ise oltaya takılanlar dolandırılmaktadır” açıklamasında bulundu

Editör: TE Bilisim